Szuperbaktériumot vizsgáltak a kutatók

Forrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li -
betegség kutatás szuperbaktérium baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A clostridium difficile szuperbaktérium eredetét vizsgálták a kutatók.

Clostridium difficile-nek hívják azt a szuperbaktériumot, amely kóros hasmenést okoz és igen ellenálló az antibiotikumokkal szemben. Szakemberek most utánajártak, hogyan is jöhetett létre az a kórokozó, amely akár az emberiséget is veszélyeztetheti.

A kutatás során elsőként arra jöttek rá, hogy a baktérium egyik alfaja remekül szaporodik a kórházakban és azoknak az embereknek a szervezetében, akik cukorban gazdag étrendet folytatnak.

A kép csak illusztráció Forrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li

A szakemberek 904 baktériumtörzset gyűjtöttek össze a vizsgálat során a világ minden tájáról és ez alapján megállapították, hogy a baktérium két külön fajjá alakul át. A Londoni Higiéniai és Orvosi Iskola honlapján azt írják, hogy a baktérium több ezer évvel ezelőtt, az új törzs pedig a 16. században jelent meg.

Ez a szuperbaktérium az emberi viselkedés hatására változik, és leginkább úgy tehetünk ellene, ha a kórházi vagy antibiotikumos kezelés során is odafigyelünk az egészséges életmódra.

Kiderült, milyen kapcsolat van valójában a tojásfogyasztás és a koleszterinszint közötthttp://www.life.hu/drlife/20190814-kiderult-milyen-kapcsolatban-valojaban-a-tojasfogyasztas-es-a-koleszterinszint-kozott.htmlKiderült, ha szeretnénk csökkenteni a koleszterinszintünket, nem csak a tojásfogyasztásból kell visszavenni, érdemes növényi eredetű fehérjékből is többet fogyasztani. Dr. LifeOrigoSzakemberek elárulták, kell-e minden nap zuhanyoznihttp://www.life.hu/drlife/20190814-szakemberek-elarultak-kell-e-minden-nap-zuhanyozni.htmlKiderült, tényleg szükséges-e minden nap fürödni. Dr. LifeOrigoFriss hír a szétválasztott sziámi ikrekről: egyikük mosolyog a kamerába, a másikuk az életéért küzdhttp://www.life.hu/drlife/20190814-friss-hir-a-szetvalasztott-sziami-ikrekrol-egyikuk-mosolyog-a-kameraba-a-masikuk-az-eleteert-kuzd.htmlRabeya és Rukaya állapota pontosan ellenkező módon alakul: Rabeya már mosolyog a kamerába, testvére viszont az életéért küzd. Rukaya vírusos lázzal küzd, állapota kiritkus. Dr. LifeOrigoEzek a munkakörök akár rákot is okozhatnakhttp://www.life.hu/drlife/20190814-ezek-a-munkakorok-akar-rakot-is-okozhatnak.htmlKiderült, melyek azok a foglalkozások, amelyek hosszú távon rákot okozhatnak. Dr. LifeOrigoNehéz időszakon vannak túl: Dopeman édesapja felépült az agyvérzésbőlhttp://www.life.hu/drlife/20190812-dopeman-edesapja-felepult-az-agyverzesbol.htmlDopemannek és családjának nem volt könnyű az elmúlt időszak. A rapper édesapja, idősebb Pityinger László tavalyelőtt kapott agyvérzést, éppen akkor, amikor Dopeman fogyatékkal élő húga kikerült az intenzív osztályról. Dr. Life--Hazaérkezése óta először posztolt Kenderesi Tamás: túl van a műtétenhttp://www.life.hu/drlife/20190811-hazaerkezese-ota-eloszor-posztolt-kenderesi-tamas-tul-van-a-muteten.htmlA szexuális zaklatással vádolt úszó, Kenderesi Tamás túl van a térdműtétén: lábadozásáról a közösségi médiában posztolt. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.