Erre figyelj oda a nagy hőségben

Forrás: Shutterstock -
kánikula hőség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hőség megterheli a szervezetet, különösen a gyermekekét és a kismamákét, így az ő védelmükre különösen figyelni kell a nyári hónapokban – mondta Szeles Géza igazságügyi orvosszakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakember napközben mindenkinek

sok folyadékot, megterhelő ételek helyett pedig könnyű, vegyes táplálkozást javasol sok gyümölccsel és zöldséggel. Előbbinek legalább a fele víz legyen, a cukros üdítőket érdemes kerülni

– tette hozzá. A napokig tartó kánikula az éjszakai pihenést is megnehezíti, de a hőkimerüléstől a

naponta többszöri hűs zuhany

megvédhet az orvosszakértő szerint. A túlhűtött helyiségeket ugyanakkor Szeles Géza veszélyesnek nevezte, mivel a szabadba kilépve a túl nagy hőmérséklet-különbség hősokkot okozhat.

Forrás: Shutterstock

A kismamáknak különösen vigyázniuk kell magukra, főképp a várandósság utolsó hónapjaiban, hiszen a szervezetük működése a keringéstől a hormonháztartásig megváltozik, rontva az alkalmazkodóképességüket – hangsúlyozta Szeles Géza. Figyelmeztetett a gyermekek védelmére is, a legkisebbek ugyanis nem érzékelik a folyadékveszteséget, így a felnőttek dolga erre figyelni. Nem lehet őket hőség idején több órára a szabadba vinni, bőrük védelméről pedig akkor is gondoskodni kell, ha csak rövid ideig tartózkodnak a napon – emelte ki.

A szakember érthetetlennek nevezte, hogy minden évben hallani olyan eseteket, amikor gyermeket hagynak az autókban. A levegő odabenn akár 60–70 fokra is fölmelegedhet, ilyen hőség pedig már rövid idő alatt megterheli sa zervezetet, különösen alacsony testsúlynál. Gyermeket ezért lehúzott ablaknál, rövid időre is tilos az utastérben hagyni, indulás előtt pedig át kell szellőztetni, mert a vezető figyelmét is rontja a rendkívüli meleg – figyelmeztetett az orvosszakértő.

A WHO szerint az elektromos cigaretta káros az egészségrehttp://www.life.hu/drlife/20190727-a-who-szerint-az-elektromos-cigaretta-karos-egeszsegre.htmlAz elektronikus cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell a használatát – olvasható az Egészségügyi Világszervezet jelentésében, amely egyben nem tanácsolja az e-cigarettát azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról. Dr. Life--Sokkoló adat: minden negyedik házaspárt érint a meddőség Magyarországonhttp://www.life.hu/drlife/20190721-sokkolo-adat-minden-negyedik-hazaspart-erint-a-meddoseg-magyarorszagon.htmlA meddőség minden negyedik házaspárt érint Magyarországon – mondta Ratkó Tünde szülésznő szombaton az M1 aktuális csatornán. Dr. Life--Az új dolgok tanulása 30 évvel megfiatalíthatja az idősek agyáthttp://www.life.hu/drlife/20190719-uj-dolgok-tanulasa-30-evvel-megfiatalithatja-az-idosek-agyat.htmlAz új dolgok megtanulása már hat hét alatt 30 évvel megfiatalíthatja az idős emberek agyát – ezt állítja egy új kutatás, amely a Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményében készült. Dr. LifeOrigoAz elhízott gyerekeknél nagyobb a szklerózis multiplex kockázatahttp://www.life.hu/drlife/20190718-elhizott-gyermekeknel-nagyobb-a-szklerozis-multiplex-kockazata.htmlNagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának kockázata az elhízott gyerekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint. Dr. Life--Rászánta magát: fogszabályzót rakatott fel Cinthya Dictatorhttp://www.life.hu/drlife/20190718-raszanta-magat-fogszabalyozot-rakat-fel-cinthya-dictator.htmlBár sokat csúfolták a fogai miatt, csak most, 29 évesen döntött úgy Cinthya Dictator, hogy fogaszabályzót készíttett magának. Állítja: egyáltalán nem kellemetlen viselet, ráadásul így megszabadulhat a komplexusaitól is. Dr. LifeOrigoNehéz időszakon megy keresztül Zana Józsefhttp://www.life.hu/drlife/20190716-nehez-idoszakon-megy-keresztul-zana-jozsef-baleset-betegseg.htmlNincsen jó időszaka Ganxsta Zolee édesapjának, Zana Józsefnek. Előbb baleset érte, majd agyérgörccsel kórházba került. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.