Egyre több energiaital fogy, pedig nagyon veszélyes a túlzott fogyasztásuk

2019.07.19. 14:30

Töretlenül bővül az energiaitalok népszerűsége, noha túlzott fogyasztásuk komoly veszéllyel jár – írja a pénteki Népszava nyomán az MTI. 

A lap a Nielsen piackutató friss adatait idézve arról ír, hogy az elmúlt 12 hónapban 15 százalékos volt a növekedés. 2018 júniusa és 2019 májusa között csaknem 32 milliárd forintért adtak el energia- és sportitalokat. A legnépszerűbbek a 2,5 decis cukros, ízesítetlen verziók.

Forrás: Shutterstock


Az energiaitalok térhódítása különösen a fiatalok körében aggasztó: az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi felmérése szerint minden ötödik 10–14 éves gyerek fogyaszt energiaitalt reggelire, ami európai összehasonlításban is kimagaslóan rossz mutató – hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága. A magyar kamaszok 78 százaléka iszik energiaitalt, közülük 13 százalék rendszeres fogyasztó.
A kardiológusszakma álláspontja szerint az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amely szívritmuszavar kialakulásához vezethet a rendszeres fogyasztóknál.

Kapcsolódó cikkek
Így van most, agyérgörcse után Zana József színész

Zana Józsefet agyérgörccsel szállították kórházba nemrégiben. A színész azonban az első éjszaka után saját felelősségére elhagyta a kórházat: elmondása szerint jól van.

70 kilós lábbal élt a nő: életmentő műtétet hajtottak végre rajta

Hosszú éveken keresztül nem tudott mozogni a 27 éves Jamila Coleman. A lába nyiroködéma miatt 70 kilót nyomott, és egyre súlyosabb lett az állapota. Végül életmentő műtét segített rajta, ma újra jár.

energiaital