Keringési rendszeri betegségekben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióban

Forrás: Thinkstock -
keringés Európai Unió halálok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Keringési rendszeri betegségekben, elsősorban szívrohamban vagy agyvérzésben hal meg a legtöbb ember az Európai Unióban, a második leggyakoribb halálok a különféle rákos megbetegedések – írta keddi értékelésében az EU statisztikai hivatala.

A friss jelentés szerint 2016-ban 5,1 millió volt a halálozások száma az EU-ban, mintegy 80 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban. Közülük 1,7 millióan 75 év alattiak voltak, 1,5 millióan 75 és 85 év közöttiek, 1,9 millióan pedig 85 évnél idősebbek. Valamivel több mint 1,8 millióan különböző keringési rendszeri betegségekben haltak meg, 1,3 millióan rákban. Előbbi a halálesetek 36 százalékát, utóbbi a 26 százalékát tette ki.

Forrás: Thinkstock


A keringési rendszeri betegségek jelentették a legfőbb halálokot 24 EU-tagországban, míg Dániában, Franciaországban, Hollandiában és Nagy-Britanniában ez a rák volt. A vezető halálokok tekintetében a harmadik helyen a légzőszervi megbetegedések álltak, amelyek következtében 422 ezer ember vesztette életét (8 százalék).

Balesetekben és egyéb külső okok miatt 237 ezren (5 százalék) haltak meg, emésztőrendszeri megbetegedésekben 222 ezren (4 százalék), mentális zavarokban – például demenciában – 220 ezren (4 százalék), idegrendszeri betegségekben – például Alzheimer-kórban – pedig 219 ezren (4 százalék).
Az Európai Unióban 100 ezer lakosra átlagosan 1002 halálozás jutott 2016-ban.
A legalacsonyabb halálozási arányt Spanyolországban (829), Franciaországban (838), Olaszországban (843), Máltán (882), Luxemburgban (905), valamint Svédországban (913) regisztrálták. A skála másik végén Bulgária (1602), Lettország és Románia (1476), Litvánia (1455) és Magyarország (1425) található.

Így van most, agyérgörcse után Zana József színészhttp://www.life.hu/drlife/20190714-igy-van-most-agyergorcse-utan-zana-jozsef-szinesz.htmlZana Józsefet agyérgörccsel szállították kórházba nemrégiben. A színész azonban az első éjszaka után saját felelősségére elhagyta a kórházat: elmondása szerint jól van. Dr. LifeOrigoA cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatáthttp://www.life.hu/drlife/20190712-a-cukros-uditoitalok-fogyasztasa-novelheti-a-rak-kockazatat-kutatas-szerint.htmlA cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján – írta a BBC hírportálja. Dr. LifeOrigoStevie Wonder bejelentette, hogy veseátültetésre készülhttp://www.life.hu/drlife/20190707-stevie-wonder-bejelentette-londoni-koncertjen-hogy-veseatultetesre-keszul.htmlStevie Wonder bejelentette szombat esti londoni koncertjén, hogy egy ideig nem fog fellépni, mert szeptemberben veseátültetésen esik át. Dr. Life--70 kilós lábbal élt a nő: életmentő műtétet hajtottak végre rajtahttp://www.life.hu/drlife/20190707-70-kilos-labbal-elt-a-no-jamila-coleman-eletmento-mutetet-hajtottak-vegre-rajta.htmlHosszú éveken keresztül nem tudott mozogni a 27 éves Jamila Coleman. A lába nyiroködéma miatt 70 kilót nyomott, és egyre súlyosabb lett az állapota. Végül életmentő műtét segített rajta, ma újra jár. Dr. LifeOrigoSokat tehetsz életmódváltással a premenstruációs tünetek ellenhttp://www.life.hu/drlife/20190616-mozgassal-taplalkozassal-a-pms-ellen.htmlFelmérések szerint a termékeny korú nőknek legalább a fele szenved az úgynevezett premenstruációs szindróma (PMS) tüneteitől. A panaszok a menzesz előtti napokban jelentkeznek, gyakran már 7-10 nappal korábban. Van, akinél csak enyhe közérzetromlás érezhető, mások életét azonban hangulatingadozás, feszültség, mellfeszülés, puffadás, falásrohamok keserítik meg. A jó hír, hogy minderre van megoldás: a "titok" az életmódváltásban rejlik. Dr. LifeOrigoNéhány ital, amit nem jó, ha a kánikulában fogyasztaszhttp://www.life.hu/drlife/20190707-nehany-ital-amit-nem-jo-ha-a-kanikulaban-fogyasztasz.htmlA nyári melegben a legtöbb ember szívesen iszik jéghideg italokat, pedig jobb, ha nem tesszük. Mint ahogyan jobb, ha a kávét és az alkoholt is módjával fogyasztjuk. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.