Sokat tehetsz életmódváltással a premenstruációs tünetek ellen

Forrás: Shutterstock -
PMS premens2019 menstruáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felmérések szerint a termékeny korú nőknek legalább a fele szenved az úgynevezett premenstruációs szindróma (PMS) tüneteitől. A panaszok a menzesz előtti napokban jelentkeznek, gyakran már 7-10 nappal korábban. Van, akinél csak enyhe közérzetromlás érezhető, mások életét azonban hangulatingadozás, feszültség, mellfeszülés, puffadás, falásrohamok keserítik meg. A jó hír, hogy minderre van megoldás: a "titok" az életmódváltásban rejlik. 

A PMS-tünetek pontos oka a mai napig nem teljesen tisztázott, a petefészkek által termelt női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának megváltozása azonban bizonyosan szerepet játszik ebben. A kellemetlen tünetekbe nem kell beletörődnünk, a tudatos táplálkozás és bizonyos életmódbeli szabályok betartása jótékony hatással van a PMS tüneteire.

A magas cukortartalmú ételekről – és úgy általában a finomított szénhidrátban gazdag étrendről – ma már szinte mindenki tudja, hogy károsak a szervezetre: ezek nem csupán az elhízásért, a cukorbetegségért, valamint a szív- és érrendszeri problémákért felelősek, de a hormonszinteket is kedvezőtlenül befolyásolják. Kutatások szerint a húsokban és tejtermékekben található hormonok ugyancsak kedvezőtlenül hatnak testünk működésére, így élelmiszereinket célszerű az áruházláncok helyett piacokon, kistermelőktől beszerezni, és ugyanez igaz a zöldségekre, gyümölcsökre is. Ez utóbbiakból legjobb, ha idényjellegűt és hazait választasz. Az alacsony vitamin- és ásványianyag-bevitel szintén mind felelősek lehetnek a menstruációt megelőző kellemetlen tünetekért. Az emésztési zavarok, a székrekedés is közrejátszhat megjelenésükben, mivel ilyenkor a bélrendszerben található baktériumok az ösztrogént visszajuttathatják a belekből a vérkeringésbe. De a stressz és a mozgásszegény életmód is növelik a PMS esélyét. Az előbbit nehéz elkerülni, de a mozgást mindenképpen jó, ha beiktatod az életedbe.

A termékeny korú nőknek legalább a fele szenved az úgynevezett premenstruációs szindróma (PMS) tüneteitől Forrás: Shutterstock

Óvatosan a finomított liszttel és a cukorral!

A vércukorszint ingadozása, a könnyen felszívódó szénhidrátok (fehér kenyér, krumpli, rizs, édesség stb.) fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket. A vércukorszintesés pedig falásrohamokat okoz – ami szintén jellemző PMS esetén. Hogy mit tegyél? Válassz lassú felszívódású, teljes kiőrlésű szénhidrátokat, a burgonya vagy fehér rizs helyett nyers vagy párolt zöldség legyen inkább minden
étkezésed része.

Mozogj minél többet!

A legjobb, ha a sport heti többször is szerepel a napi rutinodban, de ha eddig még nem találtad meg álmaid mozgásformáját, az is rengeteget segít, ha mindennap legalább egy órát sétálsz. A mozgás javítja a glükóz bejutását a sejtekbe, ráadásul ehhez kevesebb inzulinra lesz szüksége, ami megakadályozza a vércukor-ingadozásokat is.

A sport heti többször is szerepeljen a napi rutinodban Forrás: Shutterstock

Használj vitaminokat, pótold az ásványi anyagokat!

A menstruáció előtti panaszok enyhítésében egyes vitaminoknak és ásványi anyagoknak szintén jótékony hatása lehet. Fogyassz elegendő magnéziumot és kalciumot, valamint B6-vitamint, ugyanis ezek a PMS tüneteit jelentősen csökkenthetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.