A szakértő szerint nyugodtan ráülhetünk a nyilvános vécékre

Forrás: Shutterstock -
vécé baktérium nyilvános wc wc fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyilvános vécék használata nem tartozik az ember kedvenc tevékenységei közé. A nagy többség soha nem ülne rá az ülőkére, ám egy klinikai mikrobiológus szerint ez nagy hiba. 

Különböző taktikák léteznek arra, hogy bizalomgerjesztőbbé tegyük a nyilvános vécéket. Egy biztos: az ülőkéhez senki nem szeret hozzáérni. Van, aki vécépapírral fedi le cseréptetőszerűen, a legtöbben pedig talán a fölékucorodós taktikát választják.

A The Sun cikke szerint Primrose Freestone klinikai mikrobiológus elmondta, hogy erre semmi szükség. Amikor a test a kagyló fölé kucorodik, az izmok megfeszülnek, így nehezebbé válik az ürítés. Az is előfordul, hogy a húgyhólyag nem ürül ki teljesen.

Ijesztőek lehetnek a nyilvános vécék Forrás: Shutterstock

Szerinte probléma akkor lehet, ha a nemi szervek közvetlenül érintkeznek az ülőkével, vagy akkor, ha egy nyílt seb található a nemi szervek környékén vagy a lábon. A baktériumok ugyanis ezen keresztül juthatnak be legkönnyebben a testbe. A többit könnyebben legyőzi az immunrendszer.

Egy vizsgálatból pedig az is kiderült, hogy a legfertőzöttebb rész a kagyló fölötti levegő, ugyanis a legtöbben az öblítéskor sem csukják le az ülőke tetejét, ilyenkor pedig számos baktérium és fekáliarészecske távozik a levegőbe. Tanácsos tehát mindig lezárt vécével öblíteni.

Intim fertőzések nyáron – ezekre figyelj odahttp://www.life.hu/drlife/20190524-intim-fertozesek-nyaron-megelozes-kezeles.htmlA nyári időszakban sajnos gyakoribbak az intim fertőzések, mint az év többi szakában. Eláruljuk, hogy ennek mi az oka, mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzések kialakulását, és elmondjuk azt is, mit csináljunk akkor, ha már megtörtént a baj. Dr. LifeOrigoTampon miatt amputálhatták Szvitacs Alexa asztaliteniszező végtagjaithttp://www.life.hu/drlife/20190607-tampon-miatt-amputalhattak-szvitacs-alexa-asztaliteniszezo-vegtagjait.htmlBal karját és az összes lábujját amputálni kellett Szvitacs Alexa asztaliteniszezőnek. Toxikussokk-szindrómával diagnosztizálták, amelyért a menstruációkor használt tampon lehetett a felelős. Most új célokat tűzött ki maga elé. Dr. Life--Zimány Lindánál súlyos betegséget diagnosztizáltakhttp://www.life.hu/drlife/20190606-zimany-lindanal-sulyos-betegseget-diagnosztizaltak.htmlInzulinrezisztenciát és pajzsmirigy-alulműködést diagnosztizáltak Zimány Lindánál, emiatt élete végéig gyógyszert kell szednie. Dr. LifeOrigoNegyedjére is megműtteti a melleit Molnár Anikóhttp://www.life.hu/drlife/20190606-negyedjere-is-megmutteti-melleit-molnar-aniko.htmlMolnár Anikó elárulta, immár negyedjére is megműtteti a melleit. Ezúttal azért van a beavatkozásra szükség, mert a hirtelen fogyás miatt megereszkedtek a keblei. Dr. Life--Műteni kellett Medveczky Ilona szeméthttp://www.life.hu/drlife/20190606-muteni-kellett-medveczky-ilona-szemet.htmlRégóta halasztotta szürkehályogműtétjét Medveczky Ilona, azonban most rászánta magát. Jelenleg is kórházban fekszik a táncművész. Dr. Life--Egy medence vízcserélő berendezése szippantotta ki a kislány beleit, de túléltehttp://www.life.hu/drlife/20190605-medence-vizcserelo-berendezese-szippantotta-ki-a-kislany-beleit-tulelte.htmlEgy súlyos baleset miatt gyomor nélkül él egy kislány. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.