A gyümölcslevek napi fogyasztása emelheti a korai halálozás kockázatát

Forrás: Thinkstock -
halál kutatás gyümölcslé cukor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyümölcsleveket eddig egészséges italnak tekintettük, de egy új kutatás rávilágít a káros hatásaira. Nagyon magas cukortartalmuk miatt akár a kólánál is károsabbak lehetnek. Igyunk inkább vizet.

Kiderült, hogy a gyümölcslevek nem olyan egészségesek, mint azt hittük. A legfrissebb kutatások szerint károsabb, mintha kólát vagy limonádét innánk. A 13 ezer felnőtt bevonásával készült felmérés szerint a napi 3 és 4 deciliternyi gyümölcslé elfogyasztása 24 százalékkal növelheti a korai elhalálozás kockázatát.

Gyümölcslé nem egészséges Forrás: Thinkstock

A szakértők szerint

ezeknek az italoknak a fruktóztartalma növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét,

valamint a hormonok működését is befolyásolja, amely a hasi zsír lerakódását idézi elő. Mindkét esetben nagyobb a valószínűsége a szívbetegség vagy a cukorbetegség kialakulásának.
A kutatásban a százszázalékos gyümölcsleveket hasonlították össze más cukros üdítőkkel. Megállapították, hogy az összes cukortartalmú ital emelheti a korai halálozás kockázatát. Napi 340 ml kóla 6 százalékkal, ugyanennyi gyümölcslé pedig 24 százalékkal.

A tudósok szerint az emberek túl sok gyümölcslét és smoothie-t fogyasztanak, és nem veszik figyelembe az italok cukortartalmát.

Maximum napi 150 ml gyümölcslé elfogyasztását ajánlják 5 nap alatt, és kiemelik, a levek nem helyettesítik az igazi gyümölcsöt. A kutatás különösen fontos, mert a gyümölcsleveket gyakran tekintik a cukrozott üdítők egészséges alternatívájának, holott olykor sokkal több cukrot tartalmaznak, különösen a smoothie-k, turmixok – írja a Telegraph.

5 étel, amelyekről nem is gondolnád, hogy tele van cukorral

Rengeteg olyan ételt fogyasztunk bűntudat nélkül, amelyekről valójában nem is sejtjük, hogy mennyi cukrot, mennyi feleslegesen bevitt kalóriát tartalmaz. Íme néhány ilyen termék, amiket jobb elkerülni, ha az egészséges életmód híve vagy, ha fogyni szeretnél, vagy szeretnéd megőrizni az alakodat. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.