Vizesednek a testrészeid? Számos ok állhat a háttérben

vizesedés terhesség vese premens2019 pajzsmirigy ödéma szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kétféle ember van: aki könnyebben vizesedik, és aki nem. Utóbbiak nem is sejtik, hogy mekkora szerencséjük van azzal, hogy kevésbé hajlamos a szervezetük a vízvisszatartásra. A kevésbé szerencsések tudják, mennyire megkeserítheti ez a jelenség a hétköznapokat. Nézzük meg ezt a problémát közelebbről.

Mit nevezünk vizesedésnek, ödémának?

A vízvisszatartás, más néven ödémásodás rendkívül kellemetlen tünetekkel járó betegség. De miről van szó pontosan? Arról, hogy a kötőszövetekben, a sejtek között felgyülemlik a folyadék, amely nem képes távozni a szervezetből, például a vizelettel. Ilyenkor az adott testrész – leggyakrabban a végtagok, az ujjak, a lábujjak, a boka – akár a többszörösére is feldagadhat.

A vízvisszatartás esetén a leggyakrabban az ujjak, a lábujjak vagy a boka akár a többszörösére is feldagadhat Forrás: Shutterstock

Mi okozhatja a bajt?

Menzesz és PMS. A szervezet folyadék-visszatartását számos dolog okozhatja, többek között hormonális változások – például a menzesz ideje alatt, vagy az azt megelőző időszakban, a premenstruációs szindróma tüneteként is jelentkezhet. Ilyenkor 7-10 nappal a menzesz előtt többféle tünettel – fejfájással, alhasi fájdalmakkal, puffadással, ingerlékenységgel – egyidejűleg jelentkezhet.
Ezt tehetjük ellene: Bármennyire furcsán hangzik, ilyenkor is fogyasszunk sok vizet, és végezzünk rendszeresen valamilyen testmozgást! Mivel a magas só- és cukortartalmú ételek vizet kötnek meg, így ezekben a napokban fokozottabban kerüljük ezek fogyasztását! Bizonyos zöldségek és gyümölcsök, például a petrezselyem, a zeller, az áfonya vagy a káposztafélék természetes vízhajtóként működnek, éppen ezért az ödéma csökkentésére érdemes ezeket beilleszteni az étrendünkbe.

Vese-, szív- vagy pajzsmirigyproblémák. A vesék, illetve a szív károsodása sokáig tünetmentes, és az elsőként jelentkező tünetek sem feltétlenül utalnak egyértelműen ezekre a betegségekre. Mindenestre gyanakodjunk akkor, ha a következőket tapasztaljuk: gyengeségérzet, alvászavar, fejfájás, magas vérnyomás, bőrszárazság, bokák és lábak vizesedése, reggelre a szem környékének bedagadása. Pajzsmirigy-alulműködés esetén szintén tünetként jelentkezhet a lábak dagadása, vizesedése.
Ezt tehetjük ellene: Minden esetben forduljunk orvoshoz, aki a diagnózis felállítása után megfelelő gyógyszeres kezelést fog javasolni.

Többek között a szem környékének bedagadása esetén gyanakodhatunk a vesék, illetve a szív károsodására Forrás: Shutterstock

Terhesség idején. Várandósság idején megemelkedik a szervezetünkben a folyadék mennyisége, illetve a méh növekedése egyre nagyobb nyomást gyakorol a medence visszereire. Ettől a végtagok felől a szív irányába lelassul a véráramlás, ami ödémát okoz, főként az alsó végtagokban. A terhesség utolsó trimeszterében az arc és a kéz is egyre többször dagad, de szerencsére a kisbaba érkezésével ezek a tünetek hamarosan eltűnnek.
Ezt tehetjük ellene: Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, lehetőség szerint ne álljunk sokat egy helyben, többször polcoljuk fel a lábunkat, csökkentsük a sóbevitelt, viseljünk kényelmes, lenge ruhákat.

Feszültebb vagy a megszokottnál? A PMS állhat a háttérbenhttp://www.life.hu/drlife/20190516-a-feszultseg-okai-lehetnek-pms-menzesz-depresszio-pajzsmirigy-stressz.htmlAnnak, ha feszültebb vagy az átlagosnál, számos oka lehet. Érdemes viszonylag gyorsan rájönni, mi állhat a háttérben, hiszen csakis akkor tudunk kiutat találni ebből a kellemetlen helyzetből, ha pontosan ismerjük a kiváltó okokat. Lássuk a leggyakoribbakat! Dr. LifeOrigoA PMS néha rosszabb, mint maga a menzesz? Ezt teheted ellene!http://www.life.hu/drlife/20190513-a-pms-tunetei-kezelese.htmlA PMS, azaz a premenstruációs szindróma a legtöbb nő életét megkeseríti. Eláruljuk, pontosan mit jelent, és megtudhatod azt is, hogy mit tehetsz ellene. Dr. LifeOrigoSegítség, felfáztam! Így szüntesd meg a bajt mielőbbhttp://www.life.hu/drlife/20190510-felfazas-tunetek-kezeles.htmlA felfázás nem kellemes, sajnos azonban bárkivel előfordulhat. A felfázást ugyan könnyebb elkerülni, mint kezelni, de szerencsére az utóbbi sem túl nagy kihívás. Ha néhány dologra odafigyelsz, egy-két nap alatt túleshetsz ezen a problémán. Dr. LifeOrigoFáj a fejed, feszül a hasad, rossz a közérzeted? A PMS állhat a háttérben!http://www.life.hu/drlife/20190502-faj-a-fejed-feszul-a-hasad-rossz-a-kozerzeted-a-pms-allhat-a-hatterben.htmlFáj a fejed, görcsöl a hasad, rossz a közérzeted, és mindemellett a melled is feszül? Ha mindezt 7–10 nappal a menstruációd előtt érzed, szinte biztos, hogy téged is a PMS gyötör. De mi is ez pontosan, és hogyan lehet véget vetni a szenvedésednek? Dr. LifeOrigoVigyázat! A szexi fehérnemű veszélyes lehethttp://www.life.hu/drlife/20190404-a-szexi-fehernemu-veszelyes.htmlA hódítás elengedhetetlen kelléke a szexi fehérnemű. Nem mindegy azonban, hogy milyet viselünk, hiszen egy rosszul megválasztott darab komoly bajok forrása is lehet. Dr. LifeOrigoIntim szagok és illatok – mi a normális?http://www.life.hu/drlife/20190404-intim-szagok-es-illatok-mi-a-normalis-es-mi-nem-az.htmlAz intim illat egy különösen kényes téma: nem szívesen beszélünk róla akkor sem, ha a sajátunkat illetőleg érzünk változást, és akkor sem, ha a partnerünkét nem tartjuk megfelelőnek. Mégis foglalkozni kell vele, mert azon túl, hogy ízlések és pofonok eltérőek, egyes szagok akár komoly betegségre is utalhatnak. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.