Kétszázötvenezer súlyosan kövér ember él Magyarországon

kövér elhízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon mintegy kétszázötvenezer súlyosan kövér ember él, rajtuk a diéta vagy a mozgás már nem segíthet, kizárólag a sebészeti kezelés – írta a Magyar Hírlap szombaton.

A cikkben közölték, hogy a 2000-es évekhez képest mára megállt a túlsúlyosak, illetve elhízottak számának növekedése, ám egyre többen tartoznak a vészesen elhízottak kategóriájába. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján Európa legelhízottabb nemzete a magyar. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy manapság a kontinensen napi ötszáz kalóriával többet fogyasztanak az emberek, mint negyven éve, és több mint öt óra ülőmunkát végeznek, ráadásul 42 százalékuk inaktív. Mindez már önmagában elég az elhízás kialakulásához.

Forrás: Shutterstock


Világméretűvé a genetika és a környezet interakciója miatt vált a probléma. "A genetika tölti meg a fegyvert, és a környezet húzza meg a ravaszt" – fogalmazott Halmy Eszter. Összességében a magyar lakosság több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt nyolc évben a felnőttkori túlsúly és elhízás együttes aránya nem nőtt, ami nagy eredmény, riasztó ugyanakkor, hogy egyre több a vészesen elhízott ember.

Magyarországon körülbelül kétszázötvenezren annyira el vannak hízva, hogy nem láthatóak az utcákon: a lakásukba beszorulva élnek. Rajtuk a fogyókúra, a mozgás már nem segít, esetükben a gyomor méretének sebészeti úton történő csökkentése jöhet szóba. Ilyen műtétből évente ötszázat végeznek, a beavatkozás azonban önköltséges, így milliós nagyságrendű összeget ró az érintettre – olvasható a Magyar Hírlapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.