Veszettségben meghalt egy norvég nő, akit kölyökkutya harapott meg Fülöp-szigeteki nyaralásán

Forrás: Wikimedia Commons -
veszettség betegség kutya haláleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Veszettségben meghalt egy norvég nő, akit februári Fülöp-szigeteki nyaralásán megharapott egy kóbor kölyökkutya.

A 24 éves kórházi dolgozónak állatszeretete okozta halálát, februári nyaralásán talált és magához vett egy kölyökkutyát, amely megharapta őt - közölte a nő családja pénteken. A fiatal nő az út szélén találta a kóbor kiskutyát, és magával vitte üdülőhelyükre, ahol etette őt, gyakran játszott vele. A kóbor kutya minden bizonnyal megfertőzte őt, amikor egyszer megharapta. A nő az után esett ágynak, hogy visszatért Norvégiába, és hétfőn halt meg abban a kórházban, ahol korábban dolgozott.

Veszettségben szenvedő páciens 1959-ből Forrás: Wikimedia Commons

A veszettséget lehet gyógyítani, de ha kezeletlen marad, életveszélyes fertőzést okoz az agyban és az immunrendszerben. Norvégiában több mint száz év után ez az első elhalálozás veszettség okozta fertőzés miatt. A betegség azonban évente mintegy 60 ezer ember halálát okozza, főként Ázsiában és Afrikában az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

Norvégiában nem kötelező a veszettség elleni oltás azoknak, akik veszettséggel veszélyeztetett térségekbe, köztük a Fülöp-szigetekre utaznak. A norvég nő családja most felszólította az illetékeseket, hogy változassák meg a vonatkozó jogszabályokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.