Segítség, felfáztam! Így szüntesd meg a bajt mielőbb

Forrás: Shutterstock -
betegség felfázás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A felfázás nem kellemes, sajnos azonban bárkivel előfordulhat. A felfázást ugyan könnyebb elkerülni, mint kezelni, de szerencsére az utóbbi sem túl nagy kihívás. Ha néhány dologra odafigyelsz, egy-két nap alatt túleshetsz ezen a problémán.

A felfázás valójában bakteriális fertőzés: a kórokozók a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba – súlyosabb esetben akár egészen a veséig is – jutnak. Természetesen itt is, mint a legtöbb megbetegedés esetén igaz: a bajt könnyebb megelőzni, mint orvosolni.

A megelőzéshez hozzátartozik a rendszeres tisztálkodás – az intim tájék nem túlzásba vitt higiéniája, a megfelelő WC-használat, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve a gyakori vizelés, amelynek során a baktériumok nagy része kiürülhet a szervezetből.

A felfázás valójában egy bakteriális fertőzés és sajnos bárkivel megeshet Forrás: Shutterstock

A felfázás tünetei

Kinek ne lennének ismerősek az alábbiak: alhasi fájdalmak, gyakori vizelési inger, vizeletürítés közben csípő, szúró, viszkető érzés, olykor a vér megjelenése a vizeletben? Ezek mind a felfázás tünetei, amelyek igen kellemetlenek lehetnek és bizony erős fájdalommal is járhatnak.

Sajnos a felfázás a nőket rövidebb húgycsövük miatt gyakrabban érinti, mint a férfiakat, de tény, hogy ennek ellenére az erősebb nem sem úszhatja meg ezt a problémát. Szinte mindenki átesik ezen életében minimum egyszer, de leginkább többször, és az is elmondható, hogy vannak, akik kifejezetten hajlamosak erre a betegségre. Számukra még inkább fontos, hogy fokozott figyelemmel tartsák be a higiéniai előírásokat, fogyasszanak sok folyadékot, és ne tartogassák a vizeletet, hogy a baktériumok minél gyorsabban ki tudjanak ürülni a szervezetből.

Segítség, felfáztam! Mit tegyek?

Nos, ha nem sikerült elkerülni a problémát, akkor sem kell aggódni: a panaszok viszonylag gyorsan megszüntethetők. A fent leírtaknak megfelelően ebben az időszakban különös gonddal ügyeljünk az intim higiéniánkra – ám lehetőség szerint ne, vagy legalábbis ne túl gyakran használjunk intim mosakodógélt. Ez utóbbi ugyanis felboríthatja a hüvelyi pH-értéket, amitől aztán a szervezet védekezőképessége csökken és fogékonyabb lesz a különféle kórokozókra. Éppen ez okból kerüljük a hüvelyi irrigálást is.

Ebben az időszakban különös gonddal ügyeljünk az intim higiéniánkra Forrás: Shutterstock

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás alapvető: minél többször pisilünk, annál gyorsabban ürülnek ki a baktériumok a szervezetből. Tény, hogy ilyenkor fájdalmas lehet a vizelés, de muszáj erőltetni, mert a baktériumok rendkívül gyorsan képesek szaporodni a pangó vizeletben.
Gyógyhatású készítmények – pl. tőzegáfonya- és medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó szerek – szedésével sokat tehetünk a húgyhólyagunk egészségéért, ezeket bőséges folyadékfogyasztás mellett az első tünetek jelentkezésekor érdemes elkezdeni. Sokat segíthet pl. a csalánból, cickafarkból készült gyógyteák rendszeres fogyasztása is.

A fentiek betartásával egy-két nap alatt túl lehetünk ezen a kellemetlen betegségen, azonban ha a panaszok ezt követően is fennállnak, vagy véres vizeletet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki nagy valószínűséggel antibiotikumkúrát fog javasolni.

Fáj a fejed, feszül a hasad, rossz a közérzeted? A PMS állhat a háttérben!http://www.life.hu/drlife/20190502-faj-a-fejed-feszul-a-hasad-rossz-a-kozerzeted-a-pms-allhat-a-hatterben.htmlFáj a fejed, görcsöl a hasad, rossz a közérzeted, és mindemellett a melled is feszül? Ha mindezt 7–10 nappal a menstruációd előtt érzed, szinte biztos, hogy téged is a PMS gyötör. De mi is ez pontosan, és hogyan lehet véget vetni a szenvedésednek? Dr. LifeOrigoVigyázat! A szexi fehérnemű veszélyes lehethttp://www.life.hu/drlife/20190404-a-szexi-fehernemu-veszelyes.htmlA hódítás elengedhetetlen kelléke a szexi fehérnemű. Nem mindegy azonban, hogy milyet viselünk, hiszen egy rosszul megválasztott darab komoly bajok forrása is lehet. Dr. LifeOrigoMegúszható a hólyaghurut? Így kerüld el a bajt!http://www.life.hu/drlife/20190404-mindent-a-holyaghurutrol.htmlAlhasi görcsök, gyakori vizelési inger, fájdalmas vagy csípő, égető érzés vizelés közben? Valószínűleg neked is volt már benne részed. A felfázást vagy hólyaghurutot baktériumok okozzák, és ha tudod, hogyan kaphatod el, könnyedén védekezhetsz is ellene. Mutatjuk, hogyan! Dr. LifeOrigoÍgy védekezz a nátha ellenhttp://www.life.hu/drlife/20190227-natha-elleni-vedekezes.htmlNem létezik tökéletes módszer a nátha elkerülésére, azonban sokat tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a fertőzés veszélyeit. Dr. LifeOrigoEzért fontos a D-vitamin a szervezetnekhttp://www.life.hu/drlife/20190208-ezert-fontos-a-dvitamin-a-szervezet-szamara.htmlKülönböző kutatások azt bizonyítják, hogy a felnőtt magyar lakosság közel háromnegyede D-vitamin-hiányos. De miért is fontos a D-vitamin, és mi történik akkor, ha a szervezetünk ennek hiányában szenved? Dr. LifeOrigoA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen!http://www.life.hu/drlife/20190213-a-depresszio-tunetei-megelozese-kezelese.htmlA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen! Mutatjuk, mire figyelj oda! Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.