Vashiány – te is szenvedsz tőle?

Forrás: Shutterstock -
betegség Vas maltofer2019 vashiány egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vashiány manapság már-már népbetegségnek számít, a helytelen táplálkozás és egészségtelen életmód okán a lakosság több mint felét érinti. De hogyan veheted észre, hogy baj van, és mit tehetsz ellene? Ennek jártunk utána.

A vas szervezetünk működésének számos területén játszik jelentős, mondhatjuk létfontosságú szerepet. Vörösvérsejtjeink fontos alkotóeleme, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez. Összetevője több fontos enzimnek, és a sejtjeink energiatermelő folyamataiban is nélkülözhetetlen. Vagyis a szervezet életképességéhez alapvetően fontos a kellő mennyiségű vas jelenléte. Ezért is lényeges, hogy megfelelő mennyiségű vasat vigyünk be a szervezetünkbe, és emiatt baj, ha a szervezet vasellátottsága romlik.

A vas vörösvérsejtjeink fontos alkotóeleme, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez Forrás: Shutterstock

Mi a normális?

Felnőtt nők esetében a szérum vas normálértéke 9-30 mikromol/l, illetve 50-170 mg/dl. Férfiak esetében a 12-31 mikromol/l, illetve 65-175 mg/dl közötti értékek számítanak ideálisnak. Gyermekek esetében a 8-22 mikromol/l, illetve 8-22 mg/dl közötti értékek tekinthetők normálisnak.
A szérum vasnál értékesebb felvilágosítást ad a szervezetünk vasellátottságáról a ferritin (vastároló fehérje) szintje, ami a szervezet vasraktárát méri. Szintén fontos laborérték a teljes vaskötő kapacitás vagy a transzferrin szaturáció, azaz a vasszállító fehérje telítettsége. Ezekből az értékekből együttesen diagnosztizálható az esetleges vashiány.

A vashiány okai

Előfordulhat, hogy valaki az egyoldalú táplálkozása miatt nem jut megfelelő mennyiségű vashoz, ahogyan az is, hogy az együtt szedett gyógyszerek, ételkomponensek meggátolják a bevitt vas felszívódását. Idős korban, ha már a felszívódás nem olyan jó, szintén vashiány alakulhat ki. Gyulladásos bélbetegségek, bélrendszeri műtétek is vashiányhoz vezethetnek, főleg olyankor, ha a beavatkozással eltávolítják a bélrendszer egy részét, például azt, ahol a vas alapvetően felszívódna. Ezeken túl természetesen akkor is kialakulhat a hiány, amikor hirtelen megemelkedik a szervezet vasigénye, pl. gyors testi fejlődéssel járó életszakaszokban, így gyermek- és serdülőkorban, vagy akár terhesség és szoptatás idején is, hiszen a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges vasat az anyai szervezetnek kell biztosítania. A vashiány kialakulásának kockázatát minden vérzés növeli (erős menstruáció, vérezgető orr, aranyér stb.), mivel a vérrel sok vasat veszítünk el.

A már kialakult vashiány tünete lehet a fáradékonyság, nehézkes koncentrálóképesség, fejfájás Forrás: Shutterstock

Így veheted észre, hogy baj van

A már kialakult vashiány tünete lehet a fáradékonyság, gyengeség, nehézkes koncentrálóképesség, fejfájás, szédülés, sápadtság, hajhullás, fertőzésekre való fogékonyság, de súlyosabb esetekben nyelési zavarok, szívdobogás, fulladás is jelentkezhet. A vashiány kezelés nélkül vashiányos vérszegénységhez vezet. Ekkor nemcsak a szervezetünk vasellátottsága kóros, hanem már a vörösvérsejt-termelésünk is zavart szenved. A diagnózis vérvétellel, laborvizsgálattal igazolható.

A vashiány megelőzése, kezelése

A vashiány kialakulása legtöbb esetben tudatos táplálkozással vagy megelőző vaspótlással elkerülhető. Fontos, hogy fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyeknek magas a vastartalma, és könnyen felszívódó vasat tartalmaznak – ezek a vörös húsok: sertéshús, marhahús, belsőségek. Némileg kevesebb vasat tartalmaznak a fehér húsok, vagyis a szárnyasok és a halak. Egyes növényi táplálékaink – a spenót, a zöldségek, saláták – ugyan bővelkednek vasban, ám ezt a vasat az emberi szervezet kevésbé tudja hasznosítani, ráadásul a felszívódását bizonyos ételkomponensek meggátolhatják (a C-vitamin viszont elősegíti!). Számos vastartalmú étrend-kiegészítő érhető el, viszont nem árt tudnunk, hogy ezek a törvényileg megengedett igen alacsony (mindössze napi 18 mg) vastartalmuk miatt vaspótlásra nem igazán alkalmasak. Másrészt, a komplex étrend-kiegészítők sokszor tartalmaznak további összetevőket (például magnéziumot, kalciumot stb.) amelyek még ezt a kevés vasat is megkötik anélkül, hogy az felszívódna a szervezetben. Vaspótlásra vagy a vashiány megelőzésére keressünk olyan készítményt, amelynek elemi vastartalma optimális (60-100 mg)!

Magas vastartalmú étel például a máj, spenót, tojás, kagyló vagy a hüvelyesek Forrás: Shutterstock

Hús nélkül is lehet?

Egyes zöldségekben magas a vastartalom, de a zöld növényekben, salátákban, zöldségekben levő vas felszívódása nem olyan jó. A zöldségfélékkel együtt fogyasztott más ételek, ételkomponensek pedig akadályozhatják is a növényi vas felszívódását. Ezért aki vegán vagy vegetáriánus, tehát nem fogyaszt könnyen felszívódó vasat tartalmazó húst, annak a vashiány kialakulásának elkerülésére a rendszeres vaspótlás szinte kötelező!

Ha a vashiány már létrejött, akkor a legfontosabb, hogy fényt derítsünk az okára, és megkezdjük annak kezelését, ami akár hónapokig is eltart. Súlyos vashiány esetén vashiányos vérszegénység alakul ki, ekkor a szervezet vasraktárai már teljesen üresek, és a vérképzés is zavart szenved.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.