A menstruáció a női élet része – Tudj meg mindent róla!

PMS havi vérzés nőgyógyász menstruáció menzesz menopauza ciklus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a nőiségről beszélünk, sokaknak a kecsesség, a finomság jut elsőként eszébe. Van azonban a női létnek egy sokkal földhözragadtabb, olykor kellemetlen, nehézkes része is, ez pedig a menstruáció. Dr. Gyovai Gabriella nőgyógyásszal a termékeny éveinket végigkísérő havi ciklusról beszélgettem.

Hány évesen kezdenek menstruálni manapság a lányok?

Nagyon széles skálán mozog az első menstruáció időpontja, esetenként a tízéves kor sem ritka. Ilyenkor a kislányoknak meg kell birkózniuk a túl hamar nővé válás feladatával. Ha valaki tizenhat évesen még nem menstruál, meg szoktuk nézni, mi lehet az oka. A kivizsgálás hamarabb is elindul, ha a másodlagos nemi jellegek – a mellek, a szőrzet – sem fejlődnek, vagy ha felmerül a kromoszomális eltérés gyanúja.

Dr. Gyovai Gabriella Fotó: Dr. Lakatos Donatella

6 cikinek gondolt dolog, amit minden nő megtapasztal a menstruáció idején


Te is folyton ellenőrizgeted a nadrágod állapotát a menstruáció alatt? Nem bírsz (és nem is akarsz) leállni az evéssel? Most összegyűjtöttünk hat olyan dolgot, amelyek miatt kínosan érezheted magad a menzeszed idején.

Mikor számít a menstruációs ciklus normálisnak? Mikor kell elkezdenünk aggódni?

A „nagykönyvben" 21-35 napig változhat a ciklus hossza. Lehetőleg ne legyen több hat napnál, a lányoknak ugyanis nem kell az életük nagyobb részét menstruációval tölteniük. A rendszertelen vérzés okát annál is inkább érdemes kideríteni, mert hormonális vizsgálatokkal több probléma is kiszűrhető, másrészt egész egyszerűen lehet kezelni az ilyesfajta rendellenességeket. Még mindig gyakran lehet találkozni nagyon vérszegény lányokkal és felnőtt nőkkel, akiknél nagyon nagy mennyiségű a vérzés. Sokan mondják, hogy ez „alkati", „anyámnak is ilyen volt". Ezen a problémán viszont könnyen lehet segíteni: nemcsak hormonális úton, hanem méhösszehúzóval és vérzéscsökkentővel is. A fájdalmas menstruációra egyre több médiakampány hívja fel a figyelmet, mivel már tizenéves korban is találkozunk endometriózissal, ami a fájdalmak mellett meddőséghez is vezethet, ezért időben kezelni kell.

Vannak olyan hormonmentes praktikák, amelyekkel befolyásolhatjuk, hogy mikor vagy hány napra jöjjön meg a menstruációnk?

A ciklus rendszerességét lehet segíteni barátcserje-készítményekkel, de csak kivizsgálás után. Ha a menstruáció időpontját szeretnénk eltolni, arra csak hormonális módszerek jelentenek biztos megoldást, amelyek egyébként nem veszélyesek, ha körültekintően vizsgáljuk ki a pácienst.

A ciklus hossza 21-35 napig változhat, és lehetőleg ne legyen több hat napnál Forrás: Shutterstock

Sokan nehezen viselik a menstruációt megelőző napokat. Mik a PMS tünetei?

Jellegzetes, ciklusosan megjelenő hangulati és testi tünetek jellemzik a premenstruációs szindrómát. Ilyen lehet például a hangulati labilitás, az ingerlékenység, a düh, a szorongás, a feszültség, az idegesség, a lehangoltság, a reménytelenség, az önlekicsinylő gondolatok, a csökkent érdeklődés a szokásos időtöltésekben, a fáradékonyság, a koncentrálási nehézség, az étvágy megváltozása, a „megkívánások", a szénhidrátéhség, az alvás megváltozása, a mellfeszülés, a puffadás, a súlygyarapodás, esetleg az izom- és ízületi fájdalom. A panaszok speciális tünetnaptárokkal jól feltérképezhetők, és hatékony kezelések is elérhetők.

A várandósságon kívül mi okozhatja a ciklus kimaradását?

A leggyakoribb az agy hipotalamusz nevű részének funkciózavara, ami erősebb testi vagy lelki stressz hatására jön létre. Ilyen lehet az erős edzés, a fogyás és különösképpen az anorexia. Az esetek 60%-a tartozik ide. Talán nem is gondolnánk, de a normál súly elérése után évekkel is gond lehet a menzesszel. A ciklus kimaradásának 20-30%-áért a policisztás petefészek a felelős. Egyéb hormonális zavarok, mint a magas prolaktinszint vagy a pajzsmirigy működési zavara is állhat a rendszertelen menstruáció hátterében.

Hány éves korban várható a változókor?

Negyvenéves kor előtt beszélünk korai menopauzáról. Ennek okát érdemes kivizsgálni, mert gyakran együtt jár a gyors csontritkulással, valamint szív- és érrendszeri betegségekkel. Nőknél már a menopauza előtti – perimenopauza – időszak is figyelmet érdemel. Ennek már vannak bizonyos tünetei, például a páciens éjszaka nyugtalanul alszik, napközben feszült, irritábilis, rosszabb esetben nem tud autót vezetni, olyan ideges, és a munkahelyén könnyen „hisztérikusnak" bélyegzik. Mindezek a tünetek arra utalnak, hogy hullámzik a hormonszintje, ami nyomot hagy a hangulatán, miközben ilyenkor még a teherbeesés kockázatával is számolni kell.

A menopauza előtti – perimenopauza – nő tünetei: napközben feszült, irritábilis, a munkahelyén könnyen „hisztérikusnak" bélyegzik Forrás: Shutterstock

A menstruáció megszűnésének környékén a vérzés kimaradása, majd igen bő vérzés is jelentkezhet. Meg lehet próbálkozni gyógynövényalapú termékekkel: van, akinél sikeres, van, akinél nem.

Az elmúlt húsz évben a hormonfóbia volt az uralkodó álláspont a menopauza tüneteinek kezelésében.

Előtérbe kerültek a természetes eljárások, és az a vélemény, „ha nagyanyám kibírta, én is elviselem". De vannak nők, akiket nagyon megvisel a klimax. A tüneteket enyhítő hormonkezelés azokat a hormonokat pótolja, amelyek idővel megfogyatkoznak a női szervezetben. Vannak olyan korszerű hormonpótló gyógyszerek, amelyek nem növelik számottevően a trombózis vagy a mellrák kockázatát, de védik a koszorúereket, megelőzik a csontvesztést és a kollagénrostok gyengülését. A várható előnyök és rizikók mérlegelésével kell dönteni a hormonkezelés mellett vagy ellen. A testmozgás, a jóga és a relaxáció mindenkinek elsődleges gyógymód lehet.

Híres történelmi alakok és zsenik, akik különös betegségekben szenvedtekhttp://www.life.hu/drlife/20190219-hires-emberek-es-zsenik-akik-kulonos-betegsegekben-szenvedtek.htmlEgy krónikus betegség, legyen az testi vagy pszichés eredetű, bárki életét képes megkeseríteni. Ez alól pedig a múlt hírességei sem voltak kivételek, hiába a sok pénz, az ismertség, múltunk nagyjai is kénytelenek voltak szembenézni a rájuk nehezedő teherrel. Dr. LifeOrigoAz egészséged kulcsa ott hever a torkodban – Az éneklés mint csodaszerhttp://www.life.hu/drlife/20190122-az-enekles-szervezetre-gyakorolt-jotekony-hatasai.htmlEgy skandináv kutatás szerint három titka van a hosszú életnek: a kempingezés, a táncolás és az éneklés. Most ez utóbbi jótékony hatásait mutatjuk be. Dr. LifeOrigoRúd a méhszájba: A legborzalmasabb fogamzásgátlási módszerekhttp://www.life.hu/drlife/20181004-a-legborzalmasabb-fogamzasgatlasi-modszerek-a-multban.htmlA fogamzásgátlás még a mai felvilágosult világban is elsősorban a nő feladata – ez a hozzáállás a múltban még jellemzőbb volt. A hölgyek pedig valóban megtettek szinte bármit azért, hogy ne essenek teherbe. Dr. LifeOrigoA túlérzékenység 8 legfontosabb jellemzőjehttp://www.life.hu/drlife/20180508-a-tulerzekenyseg-hipererzekenyseg-8-legfontosabb-jellemzoje.htmlA túlérzékenység nem egyenlő a hisztivel, a hiperszenzitív ember így születik, nem pedig a szociális környezetében tanulja el ezt a fajta hozzáállást. Oka az idegrendszer szenzoros feldolgozásáért felelős területeinek túlérzékenysége a külső ingerekkel szemben. Dr. LifeOrigoBiblioterápiával a drogfüggőség ellen – Interjú egy pszichiáterrelhttp://www.life.hu/drlife/20170926-biblioterapiaval-a-drogfuggoseg-ellen-interju-addiktologus-pszichiater-addikcio-kabitoszer.htmlA marihuána és a party drogoknak nevezett szerek mellett, szinte havonta dobnak piacra újabb és újabb kábító hatású szereket. A dizájner drogok és társaik veszélye nem csupán a kedvező árukban rejlik, összetevőiket folyamatosan változtatják, így hatásuk kiszámíthatatlan. Több olyan kábítószer is forgalomban van, ami rendkívül gyorsan leépíti a szeret használó testét és elméjét. Félő belegondolni, hogy mi lesz, ha Magyarországra is elér az az újfajta, pszichoaktív kábítószer, mely ötvenszer erősebb a heroinnál, és Angliában, valamint Amerikában tízezrével szedi az áldozatait. Dr. LifeFotó: Mudra László - OrigoMenstruáció előtt ezért van szüksége a szervezetednek több kalóriárahttp://www.life.hu/drlife/20181129-menstruacio-elott-ezert-van-szuksege-a-szervezetednek-tobb-kaloriara.htmlSzakemberek megállapították, hogy a menstruáció előtti héten a nőknek több kalóriát kellene bevinniük a szervezetükbe. Ugyanakkor ebben az időszakban sem szabad mértéktelenül sokat enni. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.