Így védekezz a nátha ellen

Forrás: Shutterstock -
betegség orr phytotec2019 egészség nátha megfázás influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem létezik tökéletes módszer a nátha elkerülésére, azonban sokat tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a fertőzés veszélyeit.

Először is nem árt tisztába tenni néhány fogalmat, például azt, hogy a megfázást – habár a neve ezt sugallja – nem a hideg időjárásnak köszönhetjük. A megfázást vagy náthát ugyanis különböző vírusok okozzák, amelyek cseppfertőzés – köhögés, tüsszentés – útján terjednek. Könnyedén kapcsolatba kerülhetünk ezekkel a kórokozókkal közösségi helyeken található tárgyakon is, például az iskolában, a munkahelyen, a közlekedési eszközökön. Elég megfognunk egy kilincset vagy kapaszkodót, a kezünkre kerülő kórokozók a szájon, orron át hamar a szervezetünkbe kerülhetnek. A hideg, nyirkos időjárás kimondottan kedvez a vírusok szaporodásának, így a nátha többnyire – de nem kizárólag! – az őszi–téli vagy a kora tavaszi időszakban szedi áldozatait.

A megfázást különböző vírusok okozzák, amelyek cseppfertőzés útján terjednek Forrás: Shutterstock

A legjobb mód, hogy elkerüljük a bajt

Ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüljük a találkozást ezekkel a kórokozókkal, nagyon fontos a gyakori, alapos, szappanos kézmosás, különösen ebben az időszakban. Fontos, hogy minden étkezés előtt és után, minden hazaérkezéskor, minden kézfogás és mosdóhasználat után mossunk kezet szappannal. Sokan – helytelenül! – lebecsülik a kézmosás jelentőségét vagy legalábbis a gyakoriságának fontosságát, pedig a nátha elkerülésére ez az egyik leghatásosabb fegyver!

Mást is tehetsz az egészséged megőrzése érdekében

Minél egészségesebb az immunrendszer, annál könnyebben védi ki a kórokozók támadásait, ezért a megelőzés másik kulcsa az immunrendszer erősítése. Ennek érdekében nagy hangsúlyt kell fektetni a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozásra, valamint a rendszeres testmozgásra. A táplálkozás kapcsán figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz juttassuk a szervezetünket. Az a legjobb, ha mindezt természetes formában – sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztásával – tesszük. De természetesen a különböző étrend-kiegészítők is jó szolgálatot tehetnek az immunrendszer erősítésében. A nátha legfőbb ellenszerei a C- és a D-vitamin, de fontos, hogy ebben az időszakban megfelelő mennyiségű béta-karotint, valamint E-vitamint juttassunk a szervezetünkbe. A tartós stressz rontja az ellenálló képességet, ezért mindig szakítsunk időt a pihenésre, kikapcsolódásra, lazításra. A rendszeres, megfelelő időtartamú és minőségű alvás szintén erősítheti az immunrendszert.

C-vitamint tartalmazó zöldségek és gyümölcsök Forrás: Shutterstock

Természetes vitaminforrások

Ha kíváncsi vagy, milyen természetes vitaminforrások milyen vitaminokat rejtenek, kattints IDE.

Mit tehetsz, ha már megtörtént a baj?

A nátha nem válogat, néha bizony akkor sem tudjuk elkerülni, ha betartjuk a legfontosabb óvintézkedéseket. Ilyenkor jó szolgálatot tehet a pihenés, az ágynyugalom, a különböző gyógynövényes teák – kamilla, hársfavirág, kakukkfű, zsálya, borsmenta, útifű, csipkebogyó – fogyasztása, valamint az otthoni inhalálás – legegyszerűbb módon a sós vízzel, de érdemes a fentebb felsorolt gyógynövényeket is bevetni. A nátha talán legbosszantóbb tünete az orrdugulás, amelyre szintén van gyógymód. Az orrdugulás az orrnyálkahártya duzzanata miatt alakul ki, amelyre a patikákban, recept nélkül kapható orrcseppek, orrspray-k hozhatnak az enyhülést. Figyelni kell azonban arra, hogy 7–10 napnál tovább ne használjuk ezeket a szereket, mert könnyen kialakulhat az orrcseppfüggőség. A klasszikus sós vízzel történő orröblögetés nagyszerű megoldás lehet nátha esetén is.

Az oltás nem véd a náthától

A náthát általában egyszerre többféle légúti vírus okozza, amelyek ellen nincs védőoltás. Az influenza elleni védőoltás a megfázás ellen nem nyújt védelmet.

Inszomnia vagy átmeneti alvászavar?http://www.life.hu/drlife/20190225-inszomnia-vagy-atmeneti-alvaszavar-kulonbseg.htmlAz álmatlan éjszakák megkeserítik a hétköznapokat: fáradékonyak vagyunk, kevésbé tudunk koncentrálni és elvégezni a napi teendőinket. Vajon meddig beszélhetünk átmeneti alvászavarról és honnantól inszomniáról? Egyáltalán: mi az inszomnia? Dr. LifeOrigoA szaglás szerepe az életmentésbenhttp://www.life.hu/drlife/20190220-az-orr-es-szaglas-szerepe-az-eletmentesben.htmlAz öt érzékszervünk közül nem a szaglást gondolnánk a legfontosabbnak, hiszen a legtöbb ember sokkal inkább hagyatkozik a hallására és a látására. Pedig az orrunknak nagyon is fontos szerepe van! Az érzelmek, a szexualitás és a kommunikáció terén betöltött funkcióján túl akár még életet is menthet: segíthet a lakástűz, a gázszivárgás vagy a romlott étel felismerésében. Dr. LifeOrigoA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen!http://www.life.hu/drlife/20190213-a-depresszio-tunetei-megelozese-kezelese.htmlA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen! Mutatjuk, mire figyelj oda! Dr. LifeOrigoElőször mesélt Lang Györgyi a gyógyíthatatlan betegségérőlhttp://www.life.hu/drlife/20190214-eloszor-meselt-lang-gyorgyi-gyogyithatatlan-betegsegerol-szklerozis-multiplex.htmlLang Györgyi arról mesélt, miként tudta meg, hogy gyógyíthatatlan betegsége van. Dr. LifeOrigoOrrcseppfüggőség – Vajon tényleg létezik?http://www.life.hu/drlife/20190208-orrcsepp-orrspray-fuggoseg.htmlAz orrcseppfüggőség városi legenda, vagy valós, létező jelenség? Hogyan alakulhat ki, miképpen ismerhetjük fel a jeleit, és mit kell tennünk, ha már megtörtént a baj? Dr. LifeOrigoOrrgondok – Avagy az orr szerepe a felső légúti fertőzésekkel szembenhttp://www.life.hu/drlife/20190131-az-orrnyalkahartya-szerepe-az-egeszsegmegorzesben.htmlAz orr nem csupán a külvilág ingereinek érzékelésében, de az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik, mégsem tulajdonítunk neki túl nagy jelentőséget. Legtöbbször csak akkor veszünk tudomást a létezéséről, ha valamilyen oknál fogva zavar támad a működésében, például megbetegszünk, és az orrdugulás következtében a légzésünk nehezítetté válik. De vajon mitől történhet meg mindez, és hogyan állíthatjuk helyre a megszokott rendet? Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.