Férfi és női kozmetikumok: van köztük különbség?

Forrás: Shutterstock -
kozmetika férfi kozmetikum bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A drogériák polcain külön sorakoznak a férfiaknak és külön a nőknek szánt arcápoló termékek, kozmetikumok. De tényleg van különbség a bőrünk közt? Használhatnak a férfiak nőknek szánt arckrémet, és bátran nyúlhatunk a férfi tusfürdő után, ha kifogyott a sajátunk? – ezekre a kérdésekre dr. Képíró László bőrgyógyász szakorvos segítségével keressük a választ.

Bár nem úgy tűnhet, de a férfi és a női bőr között – szorosan vett értelemben – nincs orvosi szempontból különbség, ami azt jelenti, hogy egy műtét vagy lézeres kezelés után ugyanúgy gyógyulnak.

A férfi és a női bőr között – szorosan vett értelemben – nincs orvosi szempontból különbség Forrás: Shutterstock

Természetesen az arcszőrzet, illetve a genetikai tényezők miatt tapintásra és ránézésre van különbség a bőrünk között. Gyerekkorban a lányok és a fiúk bőre testszerte ugyanolyan, a kamaszkorral érkező hormonális változások hoznak különbségeket – ami főleg a szőrzetet jelenti. Később, mivel nők és férfiak máshogy foglalkoznak a bőrükkel, újabb különbségekkel lehet számolni: a férfi arc és testszerte a bőr gyorsabban öregszik, szárazabb lesz, de kivételek mindig vannak” – mondja a szakorvos.

Az orvoskozmetikumok esetében nincs külön nemi ajánlás, uniszex készítmények közül válogathatunk, de a divatkozmetikumok külön férfiaknak és külön nőknek készülnek.

A női piac sokkal nagyobb, nagyrészt rájuk koncentrálnak a gyártók, de véleményem szerint az illatanyagon kívül egyéb különbség nincs. A férfiak bőrének is jót tesznek a női kozmetikumok és kezelések, de ezeket a legtöbb férfi nem szereti, nem úgy szocializálódott, hogy foglalkozzon ezzel. Az illat, a parfüm, ami még kérdéses” – teszi hozzá az orvos.

A férfiak bőrének is jót tesznek a női kozmetikumok, de ezeket a legtöbb férfi nem szereti Forrás: Shutterstock

Az illatanyagok miatt érdemes válogatni, a fő összetevők közt tehát nincs nagy különbség, csak kisebb, kényelmi szempontok. „A férfiaknak szánt készítményeket úgy állítják össze, hogy minél hamarabb felszívódjanak, nagyon sok az oldat, emulzió, lágy krém, és kevesebb a tartósabb kenőcs, arcpakolás, mivel a férfiak általában nehezebben tolerálják, ha valami a bőrükön van – jórészt azért, mert nincsenek hozzászokva, ellentétben a nőkkel, akik gyerekkoruktól használnak különböző termékeket.”

Nemtől függetlenül fontos a rendszeres bőrápolás, illetve a bőr állapotának megfelelő termékválasztás.

Nemtől függetlenül fontos a rendszeres bőrápolás Forrás: Shutterstock

Arctisztító gélt, oldatot mindenféleképpen érdemes rendszeresen használni mindkét nemnek: száraz, zsíros és normál bőrre is ugyanúgy léteznek termékek, mint pattanásos, seborrheás és rozáceás bőrre. A jó minőségű borotvahabok legtöbbje már bőrgyógyászatilag tesztelt, az after shave is nagyon jót tesz a napi bőrápolásban, a nők pedig kiváló minőségű arckrémek közül válogathatnak. Testápolásra férfiaknak általában testápoló tejet szoktam ajánlani, ez szívódik fel leghamarabb, de ugyanúgy használhatnak testápoló krémet, olajat is.”

Minden gyártónak megvan a különböző bőrtípusokra és bőrbetegségekre a tisztító és az arcápoló krémje, de érdemes kozmetikus vagy bőrgyógyász tanácsát is kikérni a választás előtt.

Inszomnia vagy átmeneti alvászavar?http://www.life.hu/drlife/20190225-inszomnia-vagy-atmeneti-alvaszavar-kulonbseg.htmlAz álmatlan éjszakák megkeserítik a hétköznapokat: fáradékonyak vagyunk, kevésbé tudunk koncentrálni és elvégezni a napi teendőinket. Vajon meddig beszélhetünk átmeneti alvászavarról és honnantól inszomniáról? Egyáltalán: mi az inszomnia? Dr. LifeOrigoA szaglás szerepe az életmentésbenhttp://www.life.hu/drlife/20190220-az-orr-es-szaglas-szerepe-az-eletmentesben.htmlAz öt érzékszervünk közül nem a szaglást gondolnánk a legfontosabbnak, hiszen a legtöbb ember sokkal inkább hagyatkozik a hallására és a látására. Pedig az orrunknak nagyon is fontos szerepe van! Az érzelmek, a szexualitás és a kommunikáció terén betöltött funkcióján túl akár még életet is menthet: segíthet a lakástűz, a gázszivárgás vagy a romlott étel felismerésében. Dr. LifeOrigoA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen!http://www.life.hu/drlife/20190213-a-depresszio-tunetei-megelozese-kezelese.htmlA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen! Mutatjuk, mire figyelj oda! Dr. LifeOrigoAlvás és alvásfázisok – ekkor alszol a legmélyebbenhttp://www.life.hu/drlife/20190208-alvas-es-alvasfazisok.htmlAz alvás mennyisége és dinamikája életkoronként változik. Míg egy kisbaba alvásigénye akár 15–17 óra is lehet, addig egy felnőtt szervezet általában 6–8 óra alvással is beéri. De mi történik közvetlenül az elalvás után, majd ezt követően? És mi történik akkor, ha valaki nem képes a nyugodt, pihentető alvásra? Dr. LifeOrigoSzezonális depresszió – tényleg létezik?http://www.life.hu/drlife/20190131-szezonalis-depresszio-es-forditott-szezonalis-depresszio.htmlA tartós lehangoltság, más néven depresszió fogalmát szinte mindenki ismeri, még azok is, akiket szerencsésen mindeddig elkerült ez a megbetegedés. Ám depresszió és depresszió között is van különbség, épp ahogyan a kiváltó okok is sokfélék lehetnek. De ki gondolná, hogy a depresszió egy bizonyos fajtájában még az évszakok váltakozása is szerepet játszhat. Ez nem más, mint a szezonális depresszió, amiről – bár sokakat érint – talán mégsem beszélünk eleget. Dr. LifeOrigoMindent az intimlézeres plasztikárólhttp://www.life.hu/drlife/20181203-az-intimlezeres-plasztikarol.htmlMilyen kérdésekkel, kérésekkel fordulnak a nők az intimp lasztikai sebészekhez, mikor érdemes felkeresnünk orvost, és milyen trendek hódítanak a nagyvilágban? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Balogh Illés, az Istenhegyi Magánklinika szakorvosa. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.