Inszomnia vagy átmeneti alvászavar?

Forrás: Shutterstock -
alvászavar sedacur2019 alvászavarok inszomnia egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az álmatlan éjszakák megkeserítik a hétköznapokat: fáradékonyak vagyunk, kevésbé tudunk koncentrálni és elvégezni a napi teendőinket. Vajon meddig beszélhetünk átmeneti alvászavarról és honnantól inszomniáról? Egyáltalán: mi az inszomnia?

Az álmatlanság vagy más néven inszomnia az alvászavarok egyik leggyakoribb formája: a felnőtt lakosság nagyjából egynegyede átmenetileg szenved tőle. Tartós álmatlanság azonban – amikor az álmatlanság hosszú távon, akár három hétnél is hosszabb ideig fennáll – az embereknek csupán kisebb hányadát érinti.

Az inszomnia formái

Az inszomnia többféleképpen is megnyilvánulhat: jelentkezhet elalvási vagy átalvási zavar formájában is. Elalvási zavarról akkor beszélünk, ha a lefekvés után több mint fél óra elteltével sem jön álom a szemünkre, míg az átalvási zavart az jellemzi, hogy az éjszaka folyamán többször is felébredünk, akár rövidebb időkre vagy akár csak egyszer is, de ezután nehezen, vagy egyáltalán nem vagyunk képesek visszaaludni. Ez utóbbi tipikus „menedzserbetegség" – a stresszes életmód gyakori velejárója.

Az álmatlanság vagy más néven inszomnia az alvászavarok egyik leggyakoribb formája Forrás: Shutterstock

Mitől nem tudunk aludni?

Számos oka lehet annak, ha valaki elalvási vagy átalvási zavarral küzd. Elképzelhető, hogy a tartós stressz a bajok forrása, de életmódbeli problémák ugyancsak ide vezethetnek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az alvászavarok, köztük az inszomnia mögött legtöbb esetben sokrétű, összetett problémarendszer húzódik, és ennek mindenképpen érdemes utánajárni.

Miért baj, ha nem alszunk?

Az agyunk alvás közben rendszerezi a napközben átélt élményeket, a kapott információkat. Amennyiben nem jut elegendő alváshoz a szervezet, könnyen kimerültté válhatunk, csökken a koncentrációs képességünk, nehézkessé válik a napi teendők elvégzése: a munkahelyi vagy iskolai teljesítmény messze elmaradhat az elvárásoktól. Előbb-utóbb muszáj foglalkoznunk ezzel a gonddal, és minél előbb ásunk a dolgok mélyére, annál gyorsabban oldódhat meg a problémánk.

Mit tehetünk?

Az alvászavarban szenvedők számára hasznos lehet néhány egyszerű házi praktika bevetése – a lefekvés előtti szellőztetés, meleg tej vagy gyógyteák kortyolgatása, esetleg a gyógynövényekből készült patikaszerek alkalmankénti használata. Súlyosabb esetekben ezek a megoldások sajnos mit sem érnek, így a legtöbben orvoshoz fordulnak segítségért. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy kifejezetten az alvászavarra specializálódott szakembert, esetleg egy alváscentrumot keresünk fel, mert ez esetben biztosak lehetünk abban, hogy nem csupán a tünetként jelentkező alvászavarra kapunk valami nyugtató-, vagy altatószert, hanem annak kiváltó okára is sikerül fényt deríteni. Az altatókhoz ugyanis könnyen hozzászokhat a szervezetünk, vagy idővel akár egy újabb problémával, a gyógyszerfüggőséggel is szembesülhetünk.

Altató, stresszoldó gyógyteák kortyolgatása lefekvés előtt segítheti az elalvást Forrás: Shutterstock

A komplex terápia a megoldás

Alkalmanként bárkivel megeshet, hogy nem tudja magát kellően kipihenni az éjszaka folyamán, ami önmagában kellemetlen, de lényegében ártalmatlan probléma. Ha azonban a kialvatlanság tartósan nehezíti a mindennapi életünket, azzal mindenképpen foglalkozni kell. Mivel az inszomnia meglehetősen komplex probléma, első lépésként fel kell deríteni a mögötte húzódó okokat. Nagy segítség, ha az embert a gyógyszeres kezelés mellett pszichológus is támogatja: az úgynevezett kognitív terápia lendületet adhat a javulás felé vezető úton.

A szaglás szerepe az életmentésbenhttp://www.life.hu/drlife/20190220-az-orr-es-szaglas-szerepe-az-eletmentesben.htmlAz öt érzékszervünk közül nem a szaglást gondolnánk a legfontosabbnak, hiszen a legtöbb ember sokkal inkább hagyatkozik a hallására és a látására. Pedig az orrunknak nagyon is fontos szerepe van! Az érzelmek, a szexualitás és a kommunikáció terén betöltött funkcióján túl akár még életet is menthet: segíthet a lakástűz, a gázszivárgás vagy a romlott étel felismerésében. Dr. LifeOrigoA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen!http://www.life.hu/drlife/20190213-a-depresszio-tunetei-megelozese-kezelese.htmlA depressziónak számos előjele van – kapd el még az elején, nehogy nagyobb baj legyen! Mutatjuk, mire figyelj oda! Dr. LifeOrigoElőször mesélt Lang Györgyi a gyógyíthatatlan betegségérőlhttp://www.life.hu/drlife/20190214-eloszor-meselt-lang-gyorgyi-gyogyithatatlan-betegsegerol-szklerozis-multiplex.htmlLang Györgyi arról mesélt, miként tudta meg, hogy gyógyíthatatlan betegsége van. Dr. LifeOrigoEzért fontos a D-vitamin a szervezetnekhttp://www.life.hu/drlife/20190208-ezert-fontos-a-dvitamin-a-szervezet-szamara.htmlKülönböző kutatások azt bizonyítják, hogy a felnőtt magyar lakosság közel háromnegyede D-vitamin-hiányos. De miért is fontos a D-vitamin, és mi történik akkor, ha a szervezetünk ennek hiányában szenved? Dr. LifeOrigoOrrcseppfüggőség – Vajon tényleg létezik?http://www.life.hu/drlife/20190208-orrcsepp-orrspray-fuggoseg.htmlAz orrcseppfüggőség városi legenda, vagy valós, létező jelenség? Hogyan alakulhat ki, miképpen ismerhetjük fel a jeleit, és mit kell tennünk, ha már megtörtént a baj? Dr. LifeOrigoAlvás és alvásfázisok – ekkor alszol a legmélyebbenhttp://www.life.hu/drlife/20190208-alvas-es-alvasfazisok.htmlAz alvás mennyisége és dinamikája életkoronként változik. Míg egy kisbaba alvásigénye akár 15–17 óra is lehet, addig egy felnőtt szervezet általában 6–8 óra alvással is beéri. De mi történik közvetlenül az elalvás után, majd ezt követően? És mi történik akkor, ha valaki nem képes a nyugodt, pihentető alvásra? Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.