Ezek voltak a legnépszerűbb gyógyszerek 2018-ban

Forrás: Science Photo Library/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library -
betegség gyógyszer orvos antibiotikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, tavaly mely gyógyszerekből szedték a legtöbbet a betegek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján az Index összeállította, mely receptköteles gyógyszereket szedték tavaly a legtöbben Magyarországon. A portál azt írja, tavaly legalább 1,5 millióan váltottak ki valamilyen antibiotikumot.

Több mint félmillió embernek írtak fel értágító és vérhígító gyógyszereket, valószínűleg az infarktus és stroke kezelésére. Reflux, gyomor- és nyombélfekély gyanúja miatt ennél valamivel többen szedtek valamilyen gyomorsavtermelést gátló szert, félmillió betegnek koleszterinszint-csökkentőt írtak fel, és több százezren váltottak ki köszvény és más mozgásszervi fájdalmak elleni gyógyszert.

Ezek voltak a legnépszerűbb gyógyszerek Forrás: Science Photo Library/TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Tek Image/Science Photo Library

Nézzük a listát!

  • amoxicillin és enzim-inhibitor – antibiotikum (1 342 367 felhasználó)
  • kolekalciferol – D3 provitamin csontritkulás ellen (708 459 felhasználó)
  • azitromicin – antibiotikum (700 265 felhasználó)
  • acetilszalicilsav – vérhigító stroke és infarktus megelőzésére (682 572 felhasználó)
  • pantoprazol – gyomorsav-termelést gátló szer (663 339 felhasználó)
  • perindopril and diuretics – értágító (553 575 felhasználó)
  • nebivolol – szívgyógyszer (534 006 felhasználó)
  • allopurinol – húgysavcsökkentő köszvényeseknek (515 556 felhasználó)
  • rosuvastatin – koleszterinszint-csökkentő (507 826 felhasználó)
  • amlodipin – szívgyógyszer (489 764 felhasználó)
  • famotidin – gyomorsav-termelést gátló szer (488 329 felhasználó)
  • levofloxacin – antibiotikum (475 529 felhasználó)
  • cefuroxim – antibiotikum (474 144 felhasználó)
  • diclofenac – fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő (461 196 felhasználó)
  • naproxen – fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő (452 722 felhasználó)
Kigyógyult a rákból Grecsó Krisztiánhttp://www.life.hu/drlife/20190216-kigyogyult-a-rakbol-grecso-krisztian.htmlGrecsó Krisztián tünetmentes, a napokban kapta a jó hírt. Dr. LifeOrigoA szívet védő jó éjszakai alvás egyik rejtélyét fedték fel amerikai kutatókhttp://www.life.hu/drlife/20190216-a-szivet-vedo-jo-ejszakai-alvas-egyik-rejtelyet-fedtek-fel-amerikai-kutatok.htmlAmerikai kutatók közelebb kerültek annak a rejtélynek a megfejtéséhez, hogy miként védi a szívet egy jó éjszakai alvás. Dr. LifeOrigoSzéklettel szennyeződhet a fogkefe, ha a vécé a fürdőszobában vanhttp://www.life.hu/drlife/20190216-szeklettel-szennyezodhet-a-fogkefe-ha-a-vece-a-furdoszobaban-van.htmlAhol a vécé a fürdőszobában van, ott bizony a baktériumok is elszaporodnak és szétterjednek olyan tárgyakon, amelyeken nem akarnánk mondjuk székletet találni. Dr. LifeThinkstockIzomszakadást szenvedett az Exatlon Hungary versenyzője, Kása Andráshttp://www.life.hu/drlife/20190215-izomszakadast-szenvedett-az-exatlon-hungary-versenyzoje-kasa-andras.htmlIzomszakadás miatt fel kellett adnia az Exatlon Hungaryt Kása Andrásnak. Dr. LifeOrigoLevélben tudatták az özveggyel, hogy kik kapták meg elhunyt férje szerveithttp://www.life.hu/drlife/20190212-levelben-tudattak-az-ozveggyel-hogy-kik-kaptak-meg-elhunyt-ferje-szerveit-szervadomanyozas.htmlEgy szerettünk elvesztése mindig hatalmas fájdalommal jár, de ezt valamelyest talán képes enyhíteni annak a ténye, hogy mások neki köszönhetik az életüket. A szervadományozás hatalmas segítség a súlyos betegséggel küzdő emberek számára, akik szinte minden napjukat úgy élik, mintha az utolsó lenne. Szörnyű lehet másvalaki halálát várni, de lényegében csak ez jelentheti számukra az egészséges jövőt. A következőkben egy nagyon megható történetet fogunk bemutatni, melynek főszerepében egy édesapa és egy levél áll. Dr. LifeOrigoMajka és Dundika fiai krupposakhttp://www.life.hu/drlife/20190212-majka-es-dundika-fiai-krupposak.htmlMajoros Hajnalka elárulta, fiai veszélyes légúti betegségben szenvednek. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.