Hüvelykúp: nemcsak fertőzések esetén jó, a megelőzésben is segít

Forrás: Shutterstock -
intim fertőzés egészség intim higiénia hüvelykúp nőitabuk fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden nő tudja, hogy a hüvely érzékeny terület, fontos odafigyelni a higiéniájára, fertőzés esetén elengedhetetlen a megfelelő kezelés kiválasztása, illetve sokat tehetünk annak érdekében is, hogy megelőzzük a bajt odalent. A különböző hatóanyagú hüvelykúpok nagy segítségünkre lehetnek, lássuk, mit tudnak ezek a készítmények.

A hüvelyben alkalmazott készítmények - hüvelykúpok, krémek, tabletták, kapszulák, szuszpenziók -, azaz az úgynevezett vaginális készítmények sajátossága, hogy a bennük található hatóanyagok nem szívódnak fel a véráramba, csupán helyi hatással bírnak. Ezekre a készítményekre nemcsak olyankor lehet szükség, amikor baj van, például intim vagy húgyúti fertőzés esetén, vagy ha éppen felfáztunk, sok esetben megelőző céllal is alkalmazhatjuk őket.

Ha csupán ez utóbbi a cél, jó hírünk van: manapság már a gyógyszertárakban, recept nélkül kapható hüvelykúpok többségének fertőtlenítő hatása alkalmas a bakteriális, a gombás és a vírusos fertőzések megelőzésére, közösségi fürdők, uszodák használata előtti, illetve utáni hüvelyi fertőtlenítésre, új szexuális partner esetén a fertőzések megelőzésére, illetve a – például antibiotikum kúra után – felborult hüvelyflóra helyreállítására.

A hüvelykúpokat nemcsak akkor használhatjuk, amikor baj van, sok esetben megelőző céllal is alkalmazhatjuk őket Forrás: Shutterstock

Akár orvosi kezelés, akár megelőzés céljából alkalmazzuk ezeket a készítményeket, ügyelni kell arra, hogy kúraszerűen használjuk őket, és az orvos utasításának, illetve a használati útmutatóban leírtaknak megfelelő rendszerességgel és mennyiségben alkalmazzuk őket.

Az biztos ugyanis, hogy egyetlen hüvelykúp vagy hüvelytabletta sem képes csodákra, a rendszeres alkalmazás azonban meghozza a várt eredményt.

Annak, aki a menstruáció idején tampont használ, nem fog problémát okozni a felhelyezése, ezek a készítmények ráadásul kellőképpen csúsznak is. Érdemes az esti fürdés után felhelyezni ezeket és javasolt a tisztasági betét egyidejű használata is, hiszen a kúpok felhelyezve megolvadnak testhőmérsékleten és ebben a halmazállapotban nagy részük távozik is a hüvelyből. A fekvő testhelyzettel ennek esélyét csökkenteni lehet. Ha az éjszakai bevetés nem megoldható, a tisztasági betét használatára külön ügyeljünk és rendszeresen, akár félóránként-óránként cseréljük azt a nappali órákban.

Ha a használat célja nem a megelőzés, sokkal inkább egyes problémák kezelése, fontos tudni, hogy önmagukban ezen készítmények nem mindegyike elegendők: gombás fertőzés esetén például elengedhetetlen gyógyszeres gombaellenes kezelés, ahogyan felfázáskor is az orvosi készítményekkel való együttes használata hoz mielőbbi eredményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.