De mi is az a hüvelyi pH? És mit tegyek, ha felborul az egyensúly?

hüvely egészség pH-érték intim higiénia nőitabuk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pH-értékekről sokat hallottunk már különböző reklámokban, fórumokon, de vajon tudjuk-e, hogy mit is jelent valójában? Mi célt szolgál a szervezetben, mi történik, ha felborul az egyensúlya, és hogyan hozhatjuk ismét helyre? És mi köze van a hüvelyhez? Íme, egy alap hüvelyi pH-kisokos, kezdőknek.

A pH-érték valójában egy mérőszám, amely - többek között - a testnedveink sav és lúg háztartását jelzi. Ezt az értéket egy nullától tizennégyig terjedő skálán mérik, a középen elhelyezkedő értékek általában a semleges tartományt jelentik. A nulla felé haladva egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva pedig egyre lúgosabb. Ebben a cikkünkben kifejezetten a hüvelyi pH-értékkel foglalkozunk, amely normál esetben enyhén savas, valahol 3,8 és 4,5 között mozog. Ez az átlagosnál savasabb környezet a hüvelyben a Lactobacillusok által a termelt tejsavnak köszönhető, amely gátolja a kórokozók szaporodását.

Hogyan ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e?

Manapság már a gyógyszertárakban vény nélkül is kapható tesztekkel gyorsan, egyszerűen, fájdalommentesen határozható meg a hüvely pH-értéke. Mindössze egy applikátort kell a hüvelybe helyezni, és az ezen található vegyértéket mérő csík színe elárulja, milyen is az éppen aktuális értékünk. Használat előtt mindenképpen érdemes elolvasni a használati útmutatót, ugyanis ebben minden szükséges információt megtalálhatunk a méréssel kapcsolatban – mikor végezzük, mikor ne (menstruáció ideje alatt például semmiképpen) és pontosan hogyan.

A hüvely normál ph-értéke 3,8 és 4,5 közötti tartományba esik Forrás: Shutterstock

Így vigyázz rá

A normál hüvelyflóra sok mindentől felborulhat: antibiotikum kúra miatt, a túlzásba vitt intim higiénia is lehet az oka, de a túl gyakori irrigálás, vagy az intim higiéniás készítmények túlzásba vitt használata miatt is előfordulhat. A hüvelyflóra megőrzésében segít a gondos, rendszeres tisztálkodás, illetve kerülendők a műszálas, szoros fehérneműk. A hüvelyi irrigálást legjobb csak orvosi utasításra végezni, mert egyébként inkább káros, mint hasznos.

Mi történik, ha felborul az egyensúly?

Amennyiben a normálistól eltérő értéket tapasztalunk, vagy úgy látjuk, hogy megváltozott a hüvelyváladékunk minősége – fehéressé, vagy sárgássá vált, esetleg darabos lett, illetve, ha viszkető, csípő, égő érzést is tapasztalunk – keressük fel a nőgyógyászunkat. A hüvelyi pH-érték lúgos irányba tolódása fertőzések kialakulására hajlamosít, a vetélés és koraszülés kockázatát is emelheti. A hüvely enyhén savas közegét helyreállítani nem könnyű, habár számos készítmény kapható erre a célra recept nélkül a patikákban. Érdemes komolyan venni mindenféle elváltozást és megfelelő szakemberrel konzultálni az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.