Női tabuk: Mindent a hüvelyfolyásról

Forrás: Shutterstock -
hüvelygomba hüvely intim fertőzés egészség nőitabuk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak az életben tabutémák, amikről nem szívesen beszélünk. Ilyenek például az intim fertőzések is, amelyeket az ember sokszor a legjobb barátnőjével vagy testvérével sem beszél meg. A tudatos nők, ha bármilyen változást is tapasztalnak odalent, orvoshoz fordulnak, a kevésbé bátrak először általában az internet segítségével igyekeznek utánajárni a dolgoknak. Ilyen lehet az is, amikor a szokásostól eltérő hüvelyfolyást tapasztalunk, ami egyébként sok esetben teljesen természetes jelenség. Hogy egy kicsit segítsünk eligazodni abban, mi számít természetesnek és mi az, ami már nem, összegyűjtöttünk ebben a témában néhány hasznos információt. Íme!

Először is nem árt tisztázni, hogy a hüvelyfolyás alapvetően egy természetes jelenség, amelynek mennyiségét, színét és állagát sok minden befolyásolja. Minden nőnek van, elsődleges funkciója, hogy nedvesen tartsa a hüvelyt, így védve annak egészségét, illetve ez véd bennünket a fertőzésekkel szemben és a káros mikroorganizmusok ellen is.

A hüvelyfolyás alapvetően egy természetes jelenség, ne szégyelljük! Forrás: Shutterstock

Ilyen, ha minden rendben van

Normális esetben színe halvány fehér, majdhogynem átlátszó, szagtalan, nem darabos. A mennyisége egyénenként változó, van, akinek több, van, akinek kevesebb. Azt, hogy milyen a színe és az állaga, sok-sok minden befolyásolja: a ciklus közepén bővebb, nyúlósabb és áttetszőbb, ez az ovulációt jelzi, a spermiumok ilyen közegben ugyanis könnyebben juthatnak el a megtermékenyítésre váró petesejthez. Ez teljesen normális. Ahogyan az is, ha egy várandós kismama nagyobb mennyiségű váladékra lesz figyelmes a terhesség ideje alatt. Ezen kívül pszichés tényezők befolyásolhatják a minőségét, illetve a táplálkozás is hatással lehet rá.

Ilyen, ha baj lehet

Amennyiben a hüvelyi folyás színe szürkésfehér vagy éppen sárgás árnyalatú, rossz szagú, esetleg darabos, amit viszkető, csípő érzés, de alhasi fájdalom is kísérhet, úgy gombás, bakteriális vagy parazita okozta fertőzés lehetősége is fennállhat, amit mindenképpen érdemes orvossal kivizsgáltatni. Legtöbb esetben bakteriális fertőzés áll a háttérben, ezt követi a hüvelygomba , amelyek hüvelyi készítményekkel vagy tablettával néhány nap alatt megszüntethetők.

Ha a hüvelyfolyás eltér a megszokottól, mindenképpen érdemes nőgyógyásszal kivizsgáltatni Forrás: Shutterstock

Ne szégyellj orvoshoz fordulni!

Fontos, hogy a hüvelyi folyást ne tabuként kezeljük! Mindenkinek van, és szinte minden nő kap el különböző fertőzéseket élete során legalább egyszer. Ezen nincs mit szégyellni! Minden esetben, ha a megszokottól eltérő minőségű, mennyiségű, állagú folyást tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, aki egy kenetvétellel, tenyésztéssel hamar megállapítja az okokat és a megfelelő kezelést fogja javasolni. Hogy miért fontos ez? Egy-egy fertőzés, ha nem kezeljük, hatalmas galibát okozhat: megfertőzhetjük a szexuális partnerünket, várandós kismamák a magzatot, de egy elhanyagolt fertőzés miatt akár komolyabb műtétre is sor kerülhet. Érdemes tehát figyelni a saját testünkben végbe menő változásokat és ha szükséges, orvosi segítséget kérni!

3 dolog az intim fertőzésekről, amit senkitől nem mertél megkérdezni http://www.life.hu/drlife/20180924-intim-fertozesek-fontos-kerdesek.htmlAz intim fertőzések sokfélék lehetnek, ahogyan a fertőzések módja is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy szinte minden nő átesik az intim fertőzések valamelyikén legalább egyszer élete során. Vannak, akik hamar felismerik a tüneteket és nem restek orvoshoz rohanni segítségért, míg mai napig akadnak olyan nők is, akik szégyellik, hogy valami nincs rendben odalent és nem beszélnek róla senkivel. Íme, három kényes kérdés, amit talán még te sem mertél megkérdezni senkitől. Dr. LifeOrigoMitől fáj a gyerek feje? Lehet, hogy nem ivott eleget!http://www.life.hu/drlife/20180731-folyadekfogyasztas-fontossaga-es-osztonzese-gyerekkorban.htmlAnya, fáj a fejem! Hányszor hallottuk ezt az iskolából hazatérő gyerektől? Persze, a fáradtság is lehet az oka, esetleg a kevés oxigén, de ha az okokat keressük, legtöbbször kiderül: nem volt elég a folyadékbevitel... Dr. LifeOrigoNégy fontos egészségügyi dolog iskolakezdés előtthttp://www.life.hu/drlife/20180731-iskolakezdes-elotti-egeszsegugyi-fontos-dolgok.htmlÁltalában az augusztus 20-i hétvége után lendül be minden szülő. Ekkor tudatosul bennünk leginkább, hogy lassan vége a nyárnak és hamarosan kezdődik az iskola. Ilyenkor nyakunkba vesszük a várost és ünneplőcipőért, tornazsákért, füzetekért, vignettákért rohangálunk. Kétségkívül az iskolakezdéshez ezek is elengedhetetlen kellékek, ám vannak egyéb fontos dolgok is, amikről a nagy rohanásban hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Dr. LifeOrigoMindent az inkontinenciárólhttp://www.life.hu/drlife/20180509-mindent-az-inkontinenciarol-formai-tunetek-kezelese.htmlAz inkontinencia vizelet-visszatartási problémát jelent. Bármely életkorban kialakulhat, a kor előrehaladtával pedig nő a gyakorisága. De ne aggódj! Egyrészt tudd, hogy nem vagy egyedül a problémáddal, másrészt ma már számos módszer létezik, aminek a segítségével befolyásolhatod, vagy akár meg is szüntetheted ezt a kellemetlen egészségügyi tünetet. Dr. LifeOrigoÁrthat-e a sok ultrahang a magzatnak?http://www.life.hu/drlife/20180626-arthate-a-sok-ultrahang-a-magzatnak-egy-szakorvost-kerdeztunk-errol.htmlAz előírások szerint Magyarországon három alkalommal, az első, a második és a harmadik trimeszterben kötelező ultrahang-vizsgálaton részt venni a kismamának. Hogy ez árt-e bármilyen módon a kisbabának? Ennek jártunk most utána. Dr. LifeOrigoGátizomtorna nem csak férfiaknakhttp://www.life.hu/drlife/20180509-gatizomtorna-ferfiak-szamara-de-nok-is-vegezhetik.htmlAz intim tájékon megtalálható izmokkal való foglalkozás minden szempontból meghálálja magát: akkor is, ha éppen egy műtét után lábadozol, akkor is, ha inkontinenciával küzdesz, vagy ha prosztata-, végbél- vagy hímvesszőproblémáid vannak. Sőt! Ha nincsen semmi bajod, de mégis rendszeresen megdolgoztatod az altest izmait, még a szexuális életed is jobbá válik! Elmondjuk, hogyan csináld! Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.