Rejtett betegségekről árulkodhat a lábad

Forrás: Thinkstock -
betegség vashiány diabétesz köröm láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lábon jelentkező kisebb-nagyobb elváltozásokból különböző betegségekre következtethetünk. Nézzük, melyek lehetnek a figyelmeztető tünetek!

Sebek, bütykök

Meglepő, de a cukorbetegség tünete a lábon is jelentkezhet. A betegség következményeként fellépő idegrendszeri károsodás miatt a lábak érzéketlenné válhatnak, ezáltal az érintettek észre sem veszik a horzsolásokat, sebeket, amelyek aztán elfekélyesedhetek.

Fontos tudni tovább, hogy a diabétesz megnöveli az esélyét a bütyök kialakulásának is.

További cukorbetegségre utaló jel lehet, ha éjszaka a lábunk nyugtalan, esetleg úgy érezzük, mintha hangyák mászkálnának rajta és a tapintást is alig érzékeljük.

A lábaid rejtett betegségekről is árulkodhatnak Forrás: Thinkstock

Rendellenes lábkörmök

Amennyiben valami furcsát látsz a lábkörmeiden, lehet, hogy vashiányod van. Ha a szélei kissé kifelé hajlanak és homorúak lesznek, akkor akár erre is gyanakodhatsz. A vashiány miatt továbbá elvékonyodhatnak és egy-egy réteg is leválhat róluk.

Duzzadt lábfej

Ha gyakran duzzad a lábfejed és a bokád, előfordulhat, hogy a veséddel van a gond. A nefrózis szindróma során fehérjevesztés történik és a láb bedagadhat. Főleg este jelentkezik ez a probléma, reggelre pedig a szemek is bedagadhatnak – írja a Webbeteg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.