Rosszul érzed magad a bőrödben? Akkor jobb, ha vetkőzöl

Forrás: Thinkstock -
meztelenség testkép vetkőzés egészség közérzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők számára kevés örömtelibb esemény van annál, mint amikor magukra ölthetik legújabb, vagy éppen legjobban szeretett ruhadarabjukat. Bár mindez egy időre valóban adhat egy kis önbizalomlöketet, egy friss kutatás szerint sokkal jobb hatással van a közérzetre a meztelenség, ami nem csupán boldogabbá, hanem elfogadóbbá is tesz önmagunkkal szemben.

Neked is inkább a feszengés, semmint a fesztelenség jut eszedbe a nudistastrandokkal kapcsolatban? Pedig ideje megbarátkoznod a gondolattal, hogy a jobb közérzeted érdekében ne a pénztárcádat terheld újabb és újabb ruhadarabok megvásárlásával, mivel éppen azok elhagyásával javíthatsz aktuális hangulatodon.

Ne a pénztárcádat terheld újabb és újabb ruhadarabok megvásárlásával Forrás: Thinkstock

Akkor működik igazán, ha mások előtt teszed

A Londoni Egyetem egyik kutatócsoportja által végzett felmérésben azt vizsgálták meg, milyen összefüggés lehet a naturista életmód és az egészséges testkép, valamint az általános boldogságérzet között. A Journal of Happiness Studies nevű szaklapban megjelent tanulmány során nagyjából 850 brit töltötte ki azt az online felmérést, amely végül arra az eredményre jutott, hogy

az idegenek előtti vetkőzés a testképet pozitív irányba befolyásolja.

Ráadásul minél többször vetkőzünk, annál jobb: a már gyakorlott naturisták boldogságszintje ugyanis sokkal magasabbnak bizonyult azokénál, akik ritkábban válnak meg ruháiktól.

Dr. Keon West és munkatársai szerint az eredmények azt mutatták, hogy minél régebben gyakorolja valaki a nudista életmódot, annál boldogabbnak bizonyult.

Minél régebben gyakorolja valaki a nudista életmódot, annál boldogabbnak bizonyult Forrás: Thinkstock

Azt már tudjuk, hogy meztelenül aludni jó

Korábban több kutatás is alátámasztotta már a tényt, hogy éjszaka jobb száműzni a hálóinget vagy a pizsamát, ha pihentetőbb alvásra és jobb egészségre vágysz. Mindennek jótékony hatásait korábban itt gyűjtötte össze a Life.hu.

A tyúk vagy a tojás?

A kutatásból az is kiderült, hogy önmagában nem tesz valakit elégedettebbé, hogy meztelen. Sokkal inkább arról van szó, hogy

a testükkel elégedett emberek nagyobb valószínűséggel töltik az idejüket ruha nélkül.

A testükkel elégedett emberek nagyobb valószínűséggel töltik el az idejüket ruha nélkül Forrás: Thinkstock

Ugyanakkor tény, hogy a két tapasztalat szoros kapcsolatban áll egymással, a meztelenség tehát befolyásolja a lelki állapotot, méghozzá pozitív irányba.

Dr. West szerint a kezdeti eredmények azt is mutatják, hogy nem csupán a saját meztelenséged tehet téged boldoggá, hanem mások pucér látványa is hozzájárulhat a jobb közérzethez.

Meztelenül a gyerek előtt: igen vagy nem?

Kárt okoz a gyereknek, vagy éppen hogy sokkal egészségesebb, ha látja a szüleit ruha nélkül? Mi a „jó” viszonyulás a családon belüli meztelenkedéshez? Ennek jártunk utána: a Life.hu cikkéért kattints ide!
Utálta, hogy menstruál, ezért véget vetett nekihttp://www.life.hu/drlife/20170127-a-folyamatos-fogamzasgatlassal-megszuntetheto-a-menstruacio.htmlFolyamatos fogamzásgátlás – így hívják azt a módszert, amellyel akár egy teljes évre megszüntethetővé válik a menstruáció, vele együtt pedig az ilyenkor jelentkező kellemetlenségek is. De ki lehet-e játszani így a női szervezetet anélkül, hogy kárt okoznánk benne? Dr. Life--Híres színvakok és színtévesztők, akik másképp látják a világothttp://www.life.hu/drlife/20170125-hiressegek-akik-szinvakok-vagy-szintevesztok.htmlSzínvaknak és színtévesztőnek lenni nem a világ vége. Bár sokan emiatt mondanak búcsút a gyerekkori álommunkájuknak, számos sikeres, híres és színlátásos zavarral küzdő ember példája bizonyítja, hogy így is lehet teljes életet élni és hatalmas eredményeket elérni. Dr. Life--Igaz, vagy sem? A legnagyobb egészségmítoszokhttp://www.life.hu/drlife/20170123-a-legnagyobb-egeszseggel-kapcsolatos-mitoszok.htmlA lenyelt rágógumi, a vizes haj és a kancsalítás esete – szinte biztos, hogy te is bedőltél már a velük kapcsolatban terjedő mítoszoknak. Most a tudomány segítségével leszámolunk ezekkel az évek óta hajtogatott egészségmítoszokkal. Íme, az igazság.Dr. Life--Valóban csak az étrenden múlik a rák?http://www.life.hu/drlife/20170117-ime-a-gyogyulast-igero-rakellenes-etrendekrol-az-igazsag.htmlAz internet a lehetőségek tárháza: az itt fellelhető írások nagy része soha nem hallott gyógymódokat kínál az egyszerű ember számára is, és mielőbbi felépülést és egészséget ígér azoknak, akik bármire képesek lennének, hogy megmentsék maguk vagy szerettük életét. A nagy gond mindezzel az, ha a beteg elhiszi, hogy csakis ez, jelen esetben az étrend segíthet, az orvosi utasításokat és javallatokat pedig figyelmen kívül hagyja. Dr. LifeAFPPremenstruációs szindróma: amikor a menzesz egyet jelent a pokollalhttp://www.life.hu/drlife/20170119-premenstruacios-szindroma-ellen-mit-lehet-tenni.htmlÁllandó hangulatingadozások, feszültség és idegesség – egyelőre megoszlanak az adatok arról, hogy a nőknek pontosan hány százalékát is érintik a premenstruációs szindróma, más néven PMS tünetei. Te is tapasztalod magadon a tüneteket? Olvass tovább! Dr. LifeOrigoValóban csak az étrenden múlik a rák?http://www.life.hu/drlife/20170117-ime-a-gyogyulast-igero-rakellenes-etrendekrol-az-igazsag.htmlAz internet a lehetőségek tárháza: az itt fellelhető írások nagy része soha nem hallott gyógymódokat kínál az egyszerű ember számára is, és mielőbbi felépülést és egészséget ígér azoknak, akik bármire képesek lennének, hogy megmentsék maguk vagy szerettük életét. A nagy gond mindezzel az, ha a beteg elhiszi, hogy csakis ez, jelen esetben az étrend segíthet, az orvosi utasításokat és javallatokat pedig figyelmen kívül hagyja. Dr. LifeAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.