Kivédhető lenne szinte minden stroke?

Forrás: Dreamstime -
betegség kockázati tényező szívderítő kutatás stroke egészségtelen életmód életmód mozgásszegény életmód dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás eredménye szerint a világon előforduló valamennyi stroke-os esetet olyan módosítható viselkedési formák okoznak, mint például a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

A világon előforduló stroke-os esetek 90,5%-áért módosítható kockázati tényezők a felelősek – állítja az új-zélandi Dr. Valery Feigin, az Auckland University of Technology munkatársa és csapata, akik vizsgálatuk eredményét a Lancet Neurology Online kiadásában tették közzé.

Forrás: Dreamstime

Ezen tényezők közé tartozik a dohányzás, az egészségtelen étkezés, a mozgásszegény életmód,

amelyek a tanulmány szerint a stroke-os megbetegedések 74,2 %-ához járultak hozzá. Az anyagcserével kapcsolatos tényezők, mint a magas szisztolés vérnyomás, a magas testtömegindex, a magas éhgyomri vércukorszint, a magas összkoleszterinszint, és a vesefunkciót jelző úgynevezett glomerulus filtrációs ráta (GFR) magas értéke is növelték a kockázatot: a stoke-os esetek 72,4 százalékában játszottak szerepet. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a stroke-ok váratlanul nagy része, 29,2%-a volt a légszennyezés következménye.

Az életmód lehet a megoldás

A 2013-ban készült tanulmány 1990 és 2013 között gyűjtött adatokat a világ összesen 188 országában. Bár a legtöbb kockázati tényező a fejlett országokban egyre kisebb mértékben járult hozzá a stroke-os esetekhez,

a cukros üdítőkben gazdag táplálkozás kivétel volt ez alól.

Forrás: Dreamstime

A cukros üdítőknek a rokkantság szerint korrigált életévekre gyakorolt hatásában 84 %-os emelkedés figyelhető meg a magas jövedelmű országokban, globálisan pedig 64 %-os az emelkedés.

A kutatás további megdöbbentő eredményeit a Szívderítő.hu-n olvashatod el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.