Lehet, hogy gyógyítható lesz a leghalálosabb rákfajta

Forrás: Thinkstock -
hasnyálmirigyrák kutatás daganat rák kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kivételes eredményeket értek el tudósok platina alapú terápiával a leghalálosabb rákfajta kezelésében. Jelenleg a hasnyálmirigyrákkal küzdő betegek mindössze egy százaléka éli túl a betegséget, a kutatás eredményeként megnőhet ez a szám. 

A legtöbben néhány hét vagy hónap alatt halnak meg hasnyálmirigyrákban, ugyanis a tünetek egészen addig nem jelentkeznek, míg a betegség a előrehaladott stádiumba lép.

Kutatók a rák daganatainak DNS-ét vizsgálták, amelyeket négy típus szerint lehet csaoportosítani. A típusok egyikét platinum alapú gyógyszerekkel kezelve a betegek 15 százalékán lehet segíteni. A platinumot petefészek- és hererák kezelésére is használják.

A tudósok sosem számítottak ilyen drámai eredményre.

Platinaterápia a rák ellen Forrás: Thinkstock

A betegség annyira gyorsan terjed tovább, hogy ha az orvosok által adott gyógyszer nem válik be, legtöbbször már nincs idő kipróbálni egy újat. A jövőben a tumor DNS-e szerint kaphatják a betegek a gyógyszereket.

A legalattomosabb betegség

A betegség kíméletlenül támad, mi, kívülállók azonban gyakorlatilag semmit sem tudunk róla. Utánajártunk, milyen is valójában a hasnyálmirigyrák.

„Bár néhány beteg nem reagál a platinaterápiára, néhánynál viszont olyan mértékű a változás, amilyet az onkológusok korábban elképzelni sem tudtak. Két betegnél teljesen eltűnt a daganat, az egyikük négy éve életben van, pedig ilyen esetről szinte egyáltalán nem hallani a hasnyálmirigyrák esetében” – mondja Andrew Biankin brit rákkutatók professzora. „Ha ki tudjuk deríteni, a rák melyik variánsával küzd a beteg, könnyebben lehet neki megfelelő kezelést találni, amikre gyorsabban reagálhat a szervezete, így a túlélési átlag is nagyobb lehet.”

A betegség híres áldozatai Patrick Swayze, Luciano Pavarotti és Steve Jobs.

Egyre több nőhöz juthat el az ingyenes méhnyakrák-szűréshttp://www.life.hu/drlife/20150212-meg-tobb-vedononel-csinaltathatnak-a-nok-mehnyakrak-szurest.htmlEgyre több nőhöz juthat el az ingyenes méhnyakrák-szűrés. Az ÁNTSZ névreszóló meghívót küldött azoknak a 25-65 év közti nőknek, akik jogosultak az ingyenes vizsgálatra, és lakóhelyükön elérhető a védőnői vizsgálat. Dr. LifeOrigo8 éves kislány feltalálta a rák ellenszerét?http://www.life.hu/drlife/20150130-8-eves-kislany-feltalalthatta-a-rak-ellenszeret.htmlMichael Lisanti a vacsoraasztalnál azt kérdezte 8 éves lányától, hogyan gyógyítaná a rákot. Lehet, hogy a kislány megválaszolta az évszázadok óta kutatott kérdést.Dr. LifeThinkstockEzért menstruálnak korábban a lányokhttp://www.life.hu/drlife/20150130-a-lanyok-korabban-menstrualnak-a-cukros-uditok-miatt.htmlAzok a lányok, akik sok cukros üdítőt isznak, hamarabb kezdenek menstruálni - állapították meg a Harvard Medical School legújabb kutatásában. Dr. LifeThinkstockEzért szokj le a nyalókárólhttp://www.life.hu/drlife/20150226-a-cukor-mint-drog.htmlÉdesség utáni kínzó sóvárgásunk éppen olyan, mint a drogfüggők szer utáni vágya. A cukrot drogként emlegetni ugyan szélsőségesnek tűnhet, de a tudósok azt állítják, a cukor a legelső - és tulajdonképpen a legszélesebb körben elterjedt - drog.Dr. LifeThinkstockHárom tabletta, amit eldobhatsz, ha szexelszhttp://www.life.hu/drlife/20150225-erre-hat-a-szex-ezeknel-segit.htmlMielőtt kidobnád a gyógyszeres dobozod, azért fontos elmondanunk, hogy ez a cikk a megelőzésről szól, vagyis az orvosod által felírt és az egészséged szempontjából nélkülözhetetlen gyógyszert ki ne kukázd miattunk. Ám tény, hogy nagyon sok betegség megelőzhető, vagy panaszok enyhíthetők csupán a szex segítségével.Dr. LifeThinkstockSúlyos balesetet szenvedett Varnus Xavérhttp://www.life.hu/drlife/20150225-varnus-xaver-ket-csigolyaja-egybecsuszott-az-egyik-pedgi-eltorott.htmlVarnus Xavér két csigolyája egybecsúszott, az egyik pedig eltörött, amikor a minap több métert zuhant egy orgonáról. A híres zenészt egy falusi pap barátja kérte meg, hogy hangolja fel 200 éves orgonáját, akkor történt a baleset.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.