Zellert a zimankóban – íme 5 ok, amiért érdemes rábízni magad!

Forrás: Thinkstock -
illóolaj betegség vitamin zeller egészség ásványi anyagok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Energetizál, méregtelenít, táplál, csillapítja a fájdalmat és nyugtatja az idegrendszert az egyik legrútabb növényünk, a zeller.

Nem túl szép, és vad íze miatt sokan nem kedvelik, pedig sokoldalú, jótékony hatásai miatt a jelenleginél előkelőbb helyet érdemelne és jóval nagyobb figyelmet a zeller, amely nemcsak gyógyít, hanem afrodiziákumként is megállja a helyét.

Forrás: Thinkstock

Sokan azonban a mai napig csupán fűszernövényként tekintenek rá, és a zöldségleves ízesítésén túl nem gondolkodnak benne. Pedig a zeller nagyobb bizalmat érdemelne, és ahogy a banán a gyümölcsök gyümölcse, a csúcsgyümölcs, úgy a zeller is igazi nagymenő a zöldségek között.

1. Tisztít, védi a veséket

Télen elsősorban immunrendszer-erősítő hatása miatt ajánlott, de a zeller az egyik legerősebb tisztító növényünk is. Erős vízhajtó, serkenti a veseműködést, a bélműködést, így az ünnepek utáni nagy diétaőrületben is jó szolgálatot tehet úgy, hogy közben nem terheli a szervezetet. Sőt, a benne található jelentős mennyiségű szerves nátrium-, kalcium-, foszfor-, vas-, magnézium-, kálium-, flavonoid-, valamint illóolaj- (limonén, szelinén, alkil-ftalid) tartalma miatt az egyébként át nem gondolt diétáknál is védi a szervezetet.

Ne sokkold a szervezeted téli léböjtkúrával!

Ha azért kezdenél léböjtbe az ünnepek után, hogy kipucold a szervezetedet és ledobj néhány kilót, jó, ha tudod, hogy a téli léböjt nem a legmegfelelőbb módszer a fogyásra, a salaktalanításra. Miért? Szakértőnk elárulja!

2. Csökkenti az étvágyat

Amennyiben étkezés előtt fogyasztunk nyers zellerlevet, az a heves étvágyérzet legyőzésében is segíthet, miközben észrevétlenül telenyomja a szervezetet vitamineszenciákkal.

3. Lelohasztja a gyulladásokat

Vesetisztító hatása mellett a szervezet egyéb területein felhalmozódó méreganyagok eltávolításában is jelentős. Ajánlott ízületi, reumatikus panaszok esetén is, mert képes eltávolítani a gyulladt ízületekben felhalmozódott káros savakat.

Forrás: Thinkstock

4. Csillapítja a fájdalmat - nyugtatja az idegrendszert

A nyirokcsomó-duzzanatok szelídítésében is jó partner, belsőleg-külsőleg egyaránt hatásos, de nem csak csökkenti a gyulladásokat, természetes fájdalomcsillapítóként és idegnyugtatóként is működik. Nem kevesebb, mint 14-féle fájdalomcsillapító komponens található benne.

5. Természetes ajzószer

Már az ókorban felfigyeltek csodaerejére a szexben. Nem véletlenül, a zeller ugyanis az agyalapi mirigy működését is serkenti, így közvetve a nemi hormonok termelődését segíti elő.

Hogyan edd a zellert?

A zeller nyers formában, salátaként, italként fogyasztva a leghatékonyabb, de ha nem szereted erőteljes, fűszeres zamatát, főzd-süsd szabadon. Ezek a folyamatok csökkentik valamennyire a benne lelhető jótékony összetevőket. A zeller még sütve is ütős ásványianyag- és vitaminbomba marad.

Nyers és hőkezelt állapotában is bátran keverhető más alapanyagokkal, például répával, almával, céklával, de akár sültek mellé is remekül illik, esetleg nyers zöldségkrémként, szendvicsre kenve, a munkahelyen is védheti az egészségedet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.