karácsony magnézum idegesség kimerültség hiszti
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepi készülődés még akkor is próbára teheti az idegrendszeredet, ha van érzéked a finom logisztikához. Ha egyébként képes vagy gond nélkül levezényelni a karácsonyt, akkor is történhet valami olyan, ami kihozhat a béketűrésedből.

A legtöbben egészen az ünnepi vacsoráig képesek páncélos fegyelemmel visszatartani az ingerültséget, ami aztán sokszor a szenteste fényes pillanataiban tör elő. Van, aki zokogva ünnepel tovább, más világgá szalad, megint más egyszerűen felrúgja a szépen díszített karácsonyfát. Akár így, akár úgy reagálsz a dologra, az lenne a jó, ha az idei karácsonynál a megelőzésre helyeznéd a hangsúlyt. A valódi ünnep ugyanis törékeny kis dísze az életnek. Hártyafinomságú üveggömb, ami szétpattan, szilánkokra robban az első hangos szó hallatán. És nincs az a drága ajándék, ami a toporzékolás után képes lenne visszacsalogatni az összetartozás édes aromáját.

Forrás: Thinkstock

Keresd meg az okot!

De biztos, hogy ezt a képet akarod erősíteni magadról? Ezt a mintát viszik majd a gyerekek tovább, azt tanulják meg, hogy az ünneppel több a baj, mint az öröm? És mi lehet a valódi oka annak, hogy az idegrendszer nem bírja tovább? Tényleg a szervezés hiánya, a rengeteg gond, az egyenlőtlen feladatelosztás hozza elő a karácsonyhoz méltatlan jeleneteket, vagy van valami organikus oka is a karácsonyi hisztinek? Nőként persze mindig lelhetsz okot, mindig van valami, amire rámutathatsz, éppen ezért vagy azért borultál ki. Menstruáció előtt állsz, épp most zajlanak a nehéz napok, vagy csak azért, mert nő vagy, és megengedheted magadnak a könnyes jeleneteket.
Ha gyakran tapasztalod magadon a kínos tüneteket, akkor érdemes elgondolkodnod azon is, hogy nem valamilyen ásványi anyag hiányról van-e szó. A magnéziumhiány például jellemzően nőknél okoz panaszt. Férfiaknál akkor, ha aktívan sportolnak, és lemerítik energitartalékaikat. Fáradékonysággal, levertséggel, koncentrációs zavarokkal, fejfájással, szédüléssel, remegéssel, izomygörcsökkel jelentkezik. Valamint, és ez az egyik legkönnyebben felismerhető tünet: heves ingerlékenységet okoz a hiánya.
A magnézium a legtöbb anyagcserefolyamathoz szükséges ásványi anyag, elengedhetetlen szervezeted kiegyensúlyozott működéséhez, és kiemelt szerepe van a normális idegműködésben. Alapvető fontosságú a szív- és érrendszer működésének szabályozásában, ezenkívül a csontok alkotórésze is.

Forrás: Thinkstock

Ételek és fürdő a béke, a harmónia jegyében

"A magnéziumot a szervezet nem képes előállítani - mondta el szakértőnk, Korsós Alíz, dietetikus -, azt kívülről kell bejuttatni, és ennek legegyszerűbb útja, ha természetes élelmiszerekkel viszed be. Magnéziumban gazdagok a hüvelyesek, diófélék, teljes kiőrlésű gabona, zöld levelű zöldségek, tejtermékek, halak. Ásványvizek fogyasztásával szintén növelhetjük szervezetünk magnéziumszintjét, de ma már speciális italok, pezsgőtabletták vagy komplex vitaminkészítmények is rendelkezésre állnak. Mint mindenben, ebben sem szabad azonban túlzásba esni, mert a túlságosan bőséges bevitelnek is megvannak a káros mellékhatásai (nő a foszfor kiválasztása).
A magnézium a bőrön át is képes felszívódni. Egy talán kevésbé ismert, de vizsgálatokkal is alátámasztott, szelíd megoldás a vér magnéziumszintjének növeléséhez, ha 200-400 gramm keserűsót - kémiai nevén magnézium-szulfátot - keverünk a fürdővízbe. A kezelés további pozitív hatása az izmok ellazulása és a gyulladáscsökkentés. Fontos azonban, hogy a fürdő ne tartson tovább 20 percnél és ezt a módszert heti két-három alkalomnál többször ne alkalmazzuk."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.