WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye -
szoptatás bébiétel család tápszer anyatej táplálás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két tanulmánya is megállapította, hogy a bébiételek nagy részét nem megfelelően ajánlják hat hónapnál fiatalabb babáknak, és sok ételnek túl magas a cukortartalma.

A WHO a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja a baba féléves koráig, a boltokban árult kiegészítő babatáplálékokat pedig nem szabad hat hónapos kor alatti csecsemőknek ajánlani – írja az MTI.

A csecsemő- és kisgyerekkori jó táplálás a kulcsa az optimális növekedésnek és fejlődésnek, valamint az élet későbbi időszakában az egészségnek, ideértve a túlsúly, az elhízás és étrendhez köthető betegségek megelőzését – idézi Jakab Zsuzsannát, a WHO európai regionális igazgatóját a szervezet honlapja.

A WHO létrehozott egy tervezetet a 6-36 hónapos korú babáknak ajánlható ételek tápanyagprofiljáról, vagyis arról, hogy milyen lehet az egyes ételekben levő tápanyagok mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya. Ennek alapján meghatározható, mely ételek ajánlhatók a korcsoportnak.
Kidolgozták a módszertant is, amellyel azonosítani lehet a kereskedelmi forgalomban kapható bébiételeket, és össze lehet gyűjteni a címkéken, csomagoláson és a promóciókban lévő, az összetevőkre vonatkozó és egyéb adatokat.

Ezzel a módszerrel gyűjtötték össze a WHO európai régiója négy városának – Budapest, Bécs, Szófia és az izraeli Haifa – 516 üzletében 2017 novembere és 2018 januárja között csecsemők és kisgyerekek számára árult 7955 étel és ital adatait.

A WHO szerint egyes bébiételek cukortartalma túl magas Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

A termékek jelentős részét, 28-60 százalékát hat hónapos kor alatti csecsemők számára is fogyaszthatóként értékesítették mind a négy városban. Bár ez az európai uniós jogok alapján megengedett, a WHO erre vonatkozó szabályainak és irányvonalainak nem felel meg – írja a szervezet.
Mindkettő határozottan előírja, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő kiegészítő ételek egyike sem értékesíthető a hat hónaposnál fiatalabb csecsemők számára alkalmas termékként.

A négy városból háromban a termékek legalább felében lévő kalória több mint 30 százaléka cukrokból származott. A termékek harmadában volt felsorolva összetevőként cukor, gyümölcslé vagy más édesítőszerek. Ezek a hozzáadott cukrok befolyásolhatják a gyerekek ízpreferenciájának alakulását, növelik az édes ételek iránti vonzalmukat.

Bár a csecsemők és kisgyerekek táplálására alkalmas gyümölcsök és zöldségek természetes módon is tartalmaznak cukrokat, az úgynevezett szabad cukrok nagy aránya aggodalomra ad okot. Szabad cukrok alatt monoszacharidokat (glükóz, fruktóz) és diszacharidokat (szacharóz, vagyis kristálycukor) értenek, amelyeket az ételhez vagy italhoz kevernek, valamint amelyek a mézben, szörpökben, gyümölcslevekben és gyümölcslé-koncentrátumokban természetes módon jelen vannak.

Enyhül a viszály: Angelina Jolie hatalmas gesztust tett Brad Pitt feléhttp://www.life.hu/csalad/20190715-enyhul-a-viszaly-angelina-jolie-hatalmas-gesztust-tett-brad-pitt-fele.htmlSzinte nem is tudott megmaradni egy helyiségben a válás kezdete óta Brad Pitt és Angelina Jolie. Ám a színésznő most hatalmas gesztust tett volt párja felé. Úgy tűnik, nyugodni látszanak a kedélyek. Család--Facebook-függőségi tesz az egész családnakhttp://www.life.hu/csalad/20190705-facebook-fuggosegi-tesz-az-egesz-csaladnak.htmlBár ma már számtalan közösségi oldal működik, a Facebook még mindig az egyik legnagyobb hatással bíró és függőséget okozó felület. A következőkben nemcsak arra kaphatsz választ, hogy addiktívan hat-e rád a Facebook, hanem az életedre gyakorolt negatív hatásáról is őszinte képet nyerhetsz. CsaládOrigoVV Gigi nem adna a kislányának hústhttp://www.life.hu/csalad/20190714-vv-gigi-nem-adna-kislanyanak-hust.htmlVV Gigi elárulta, milyen elvek szerint szeretnék nevelni a gyermeküket. Nincs sok kőbe vésett szabályuk, de húst nem akarnak neki adni. CsaládOrigoLilu jobban szereti annál a gyerekeit, hogy reklámozásra használja a fotójukathttp://www.life.hu/csalad/20190713-lilu-jobban-szereti-annal-a-gyerekeit-hogy-reklamozasra-hasznalja-fotojukat.htmlLilunak határozott véleménye van arról, ki lehet-e posztolni a gyerekek fotóit, lehet-e az arcképükkel reklámozni a közösségi oldalakon. CsaládOrigoÍgy épülhetsz fel a leggyorsabban a császármetszésbőlhttp://www.life.hu/csalad/20190701-igy-epulhetsz-fel-a-leggyorsabban-a-csaszarmetszesbol.htmlA császármetszés rengeteg nő és újszülött életét menti meg nap mint nap, de tény, hogy hosszabb felépülés vár arra az édesanyára, aki ilyen módon ad életet gyermekének. Azzal, hogy a hasfalon és a méhen is friss vágással, valamint megbolygatott hasizommal kell helytállni egy kisbaba mellett, nem egyszerű feladat. Ebben szeretnék most segíteni neked, hiszen én is átéltem már ezt az állapotot, kétszer is. CsaládOrigoEgy titok válást, ugyanakkor szorosabb összetartást is kiválthat a házasságon belülhttp://www.life.hu/csalad/20190701-egy-titok-valast-ugyanakkor-szorosabb-osszetartast-is-kivalthat-a-hazassagon-belul.htmlA házasság egyik alapját az egymással szembeni őszinteség adja: vállaljátok, ha hibáztok, kimondjátok, ha rossz irányba halad a kapcsolat. Ám az őszinteség azonban sokkal szerteágazóbb. Ami az örök dilemmát adja, kell-e valóban mindent tudnunk a másik múltjából? CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.