Forró nyári nap kisgyermekkel, avagy így lesz biztonságos a strandolás

Forrás: Shutterstock -
strand csecsemő kisgyerek biztonság Nyár vízpart
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan, de biztosan ismét visszatér az igazi nyári meleg, ami a kisgyermekes családok életében komoly kihívást jelent. A bölcsődei, óvodai szünetben a négy fal között lenni bizony nem egy leányálom. A kicsik mozgásigénye nem csökken, de sajnos nem minden könnyedén megközelíthető játszótéren vannak árnyékolásra alkalmas fák vagy ponyvák, ami épp így jellemezheti a kertes házak javarészét is. A család minden tagja vágyna a forróságot enyhítő víz közelségére, de ezt csak ideig-óráig tudja kiváltani a langyos vizes fürdőkádazás. A strand lenne az egyedüli megoldás, de kisgyerekkel ez nem is olyan egyszerű, mint hinnéd.

A hétköznapi értelemben vett medencés, klóros, zsúfolt strandok helyett – ahová egyébként csak egyéves kortól viheted a kicsit – keress inkább természetes vizet, amelyben akár már hat hónaposan is biztonsággal fürödhet. Az ennél kisebbeknek sem kell azonban lemondani a pancsolás élményéről, számukra egy apró felfújható medence jelenthet megoldást.

Nem csak a Balaton és a nagyobb tavak jöhetnek számításba, sok kisebb is alkalmas egy könnyed családi fürdőzésre.

Egy UV-szűrős sapka megfelelő védelmet biztosít és megóvja a picit a napszúrástól Forrás: Shutterstock

Nem elegendő azonban olyan vízpartot választani, ahol napernyő alá tudsz bújni, hiszen a kicsiket még az 50+-os napfényvédők sem képesek megóvni a leégéstől. A legjobb, főként az egészen aprók számára, ha a lehető legkevesebbet tartózkodnak a napon, és helyette árnyékos helyen játszanak. A teljesen beépített partszakaszok helyett épp ezért táborozz le inkább egy természetesen buja részen, ahol több a fa és nagyobb a tér.

Amennyiben vízbe viszed, az alapfelszerelésben mindenképp kapjon helyet az UV-szűrős póló és a hasonló adottságokkal bíró sapka is. Ezek megóvják a picit a napégéstől és a napszúrástól. Továbbá a karúszó, úszógumi is fontos kellék, de egyéves kor alatt inkább egy hordozókendővel vidd a mélyebb vízbe, hiszen a kezedből könnyedén kicsúszhat.

Családi nyaralás, avagy tartsd szem előtt mindenki igényét

Gyerekkel elindulni soha nem egyszerű. Elég csak a reggeli készülődésekre gondolnunk, amikor viszonylag emberi időben kell beérnünk óvodába, bölcsődébe, munkahelyre. Bár egy átlagos reggelen a menetidő jóval rövidebb, mint a családi nyaralás során, mégis érdemes hosszabb útra indulnunk, mert életre szóló élményekben lehet részünk. Olvasd tovább!

Az altatásról sem szabad megfeledkezned, ami nélkül a kisgyerekek egész délután nyűgösek és lényegében kibírhatatlanok lesznek. A félsátor hangtompító, privát szférát nyújtó környezete erre tökéletes megoldást adhat.

Természetes, hogy gyakran kínáld vízzel – igen, vízzel, ne cukros üdítőkkel –, de az otthon előre összevágott gyümölcsök is jó szolgálatot tehetnek.

Strandolás közben gyakran kínáld vízzel vagy gyümölccsel Forrás: Shutterstock

Strand után sem áll meg az élet

Az otthoni fürdés alatt nézd át, nem ment-e bele kullancs, hidratáld a bőrét, és kezeld az esetleges rovarcsípéseket is. Bármennyire is figyeltél, előfordulhat, hogy este fájni kezd a feje, szédül vagy épp hány, hasmenése lesz. Ezek utalhatnak napszúrásra éppúgy, mint egy fertőzésre, ami azokra az öblös partszakaszokra a legjellemzőbb, amelyek tartósan alacsony vízszinttel csábítják a kisgyermekeseket. Mindenképp beszélj gyermekorvossal és ha úgy ítéled meg, ne várj reggelig, vidd el az ügyeletre. Amennyiben a legnagyobb óvintézkedések ellenére is sikerült kissé lepirulnia, használj hűsítő gélt vagy a hagyományos, hideg tejfölös pakolást a kicsi bőrén.

A strandon, vízpart közelében sose hagyd felügyelet nélkül a gyereket, még akkor se, ha békésen alszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.