Verés helyett inkább neveld a gyereket – Praktikus tanácsok

Forrás: Shutterstock -
pofon tanácsok verés szülő büntetés nevelés gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fizikai büntetés sajnos még most is jelen van bizonyos családokban, amellyel az engedetlen gyerekeket próbálják „helyes útra” terelni. Az ilyen szülők leginkább kétségbeesésükben alkalmazzák a verést, de bele sem gondolnak, hogy mennyit ártanak ezzel a gyerekeiknek. Sőt, amellett, hogy romboló hatású, hosszú távon nem is működik. Most megtudhatod, hogy miért is veszélyes egy fenékre csapás és milyen módszerekkel lehet jobban, azaz valóban nevelni.

Nem használ, csak ront a helyzeten

A gyerekek előszeretettel játszanak a szülők idegeivel, feszegetik a határaikat, ráadásul több dackorszakot is átélnek.

Amikor már tényleg pattanásig feszül az a bizonyos húr otthon, könnyű lenne lerendezni a dolgot egy pofonnal.

Sajnos túl könnyű, sőt, az elsőnél még hatásosnak is bizonyul. A gyerek megrémül a testi fenyítéstől, ezért az aktuális hiszti, rossz viselkedés abbamarad. Ám pár alkalom után hozzászokik, nem lepődik meg, nem ijed meg tőle, épp ezért érkezik a nagyobb ütés, előkerülhet a szíj, a fakanál. Az erőszak azonban sosem fog magyarázatot adni a gyereknek, hogy az adott viselkedése miért nem volt helyes. Enélkül pedig nem beszélhetünk nevelésről, csupán félelemkeltésről és elnyomásról.

Családon belüli bántalmazás: amikor a szülő egyetlen eszköze a verés


A zéró toleranciát hirdető gyermekvédelmi törvény ellenére sokan még mindig családi belügynek tekintik a gyermekek bántalmazását, főleg a nevelő célú gyerekverést. A lehetséges okokról és az elszomorító következményekről F. Lassú Zsuzsa pszichológust, az ELTE docensét kérdeztem. Olvasd tovább!

Agresszorképző szülői szeretetből

Azok a gyerekek, akiket a szüleik vertek, hajlamosabbak arra, hogy kortársaikkal, párjukkal vagy saját gyermekükkel szemben erőszakot alkalmazzanak. Sőt, még annak az esélye is nő, hogy törvény- és jogsértő magatartásúakká válnak. Ennek igen egyszerű oka van: a gyerekek mintakövetők. Ám ezen túl még közrejátszik a verések miatt bennük felgyülemlett frusztráció és az önbecsülésükön, önbizalmukon esett kár is.

Az erőszak sosem fog magyarázatot adni a gyermeknek, hogy az adott viselkedése miért nem volt elfogadható Forrás: Shutterstock

Így nevelj verés helyett

  • Elfogyott a türelmed – Vizsgáld meg az elvárásaidat, és kérdezd meg magadtól, hogy gyermeked viselkedése összhangban van-e az életkorával. Ez segíthet késleltetni a kirohanásodat, és más szempontból is megvizsgálni az adott szituációt.
  • Többször kérted, de nem engedelmeskedik – Az olyan elvont kéréseket, mint a „játssz szépen”, „egyél rendesen”, a gyerekek nem értik. Mielőtt idegessé válsz, gondold végig, hogy valóban, az életkorának megfelelően fogalmaztad-e meg a kérésedet, elvárásodat.
  • Úgy érzed, nem érnek el a szavaid gyermekedhez – Sok esetben erről a környezet, a körülötte lévő túl sok inger tehet. Vidd arrébb, vedd fel a szemkontaktust és nyugodt hangszínen magyarázd el neki, hogy miért nem helyes az, amit csinált/ miért kérted arra a bizonyos dologra/ miért fontos, hogy betartsa a kérésedet, stb.
  • Büntetnéd – Sok gyermekpszichológus vélekedik úgy, hogy nem büntetni kell, hanem a helyes viselkedésben megerősíteni. Ám vannak helyzetek – például ha agresszívvá válik a játszótéren –, amikor mégis szükségessé válik valamifajta büntetés. Ez azonban ne a pofon legyen! Ültesd magad mellé a lehető legtávolabbi padra, mondjuk 2 percre, amíg megnyugszik. Beszélgess vele, hallgasd meg! Kérdezd meg, hogy miért tette, mit érez, mit gondol? Az értő figyelem a kisebbek esetén is könnyedén célt ér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.