Jobb ember leszek! mozgalom: gyerekeknél különösen fontos az érintés

Forrás: Shutterstock -
anyaság érintés puszi tinédzser gyerekek család jobb ember leszek kampány 2019 ölelés Jobbemberleszek kamasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kisbabakorban különösen, de kamaszoknál is fontos, hogy a szülő megölelje, megpuszilja gyermekét. A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának júniusi kihívásában is az érzelmek érintés általi kifejezésére szeretnénk felhívni a figyelmet. Egy háromgyermekes édesanyát kérdeztük arról, hogy az anya-gyermek kapcsolatban miért fontos ez, és hogyan érdemes csinálni. 

Ha a gyermeked lehorzsolja a térdét, megpuszilod? Ha megdicsérik az iskolába, megöleled? Ha szomorú valamiért, megsimogatod az arcát? A Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmának júniusi kihívásában az érzelmek érintés általi kifejezésére szeretnénk felhívni a figyelmet. Ez különösen fontos lehet egy párkapcsolatban, házasságban és a szülő-gyermek kapcsolatban is.

Kisgyermekeknek különösen fontos az anya közelsége Forrás: Shutterstock

"Főleg kisbabakorban fontos az, hogy sokszor magunkhoz öleljük, megpusziljuk őket. Ha lefekvéskor simogatjuk például a kis hátukat, sokkal jobbat alszanak" – osztotta meg a Life.hu-val a 42 éves Beáta, aki három gyermek édesanyja. Legidősebb fia most ballagott a gimnáziumból, középső gyermeke a gimnázium második osztályába jár, kislánya pedig szeptemberben kezdi az általános iskola első osztályát.

Az édesanya úgy látja, hogy a manapság divatos gyermekhordozók, amelyek biztosítják az anya és a pici testi közelségét, nagyon hasznosak a kötődés kialakításának szempontjából. Ez pedig a gyermekek egész életére kihat. Az esti meseolvasáskor sem ritka náluk az összebújás. "Ilyenkor megnyugszanak, elmesélhetik, hogy mi történt velük napközben, van időnk beszélgetni" – mesélte Beáta.

A kamaszokról se feledkezzünk meg, ha ölelésről van szó Forrás: Shutterstock

Mint mondta: bár úgy tűnhet, hogy kamaszkorban már nem igénylik annyira az ölelést, ilyenkor sem szabad róla elfeledkezni. "Főként akkor, ha valami rossz történik a gyerekekkel. Például amikor véget ér egy szerelem, vagy nem úgy sikerül valami, ahogyan eltervezték, jóleshet a szülői vigasztalás" – mesélte az édesanya, aki szerint azért is fontos ez, mert a gyermek ezt viszi majd tovább a felnőtt életébe. Könnyebben mutatja ki az érzéseit a párja és gyermekei felé is.

"A nagyobbik fiamon különösen látszik ez, a kisebbik kicsit nehezebben nyílik meg. A két fiú egymás között annyira nem ölelkezős, de a kishúguk felé mindketten kimutatják az érzéseiket, aki a legtöbbször örül ennek, de persze van, amikor nehezebben tűri" – nevetett Beáta, aki szerint a hétköznapi rohanásban, a rengeteg iskolai teendő, a munka és a számos program közepette sem szabad megfeledkezni az ilyesmiről.

Csatlakozz a Life.hu Jobb ember leszek! mozgalmához

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen feladatokkal készültünk még a 2019-es évre, ide kattintva olvasd el az erről szóló cikkünket. A szerkesztőség tagjai sem tétlenkednek majd. Minden egyes hónapban a Life.hu más-más munkatársa teljesíti az éppen aktuális kihívást, tapasztalatait pedig egy cikkben meg is osztja a hónap végén. Csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, hogy 2019-ben mind egy kicsit jobb emberek legyünk!
Őket kérheti fel Harry herceg és Meghan hercegné Archie keresztszüleinekhttp://www.life.hu/csalad/20190624-oket-kerheti-fel-harry-herceg-es-meghan-hercegne-archie-keresztszuleinek.htmlA Jordán-folyó vizével keresztelik majd meg Harry herceg és Meghan hercegné kisfiát, Archie-t. A palota még nem jelentette be hivatalosan, hogy kik lesznek a keresztszülők, ám a találgatások már megindultak. Mutatjuk, kik lehetnek a szerencsések. Család--Mel Watts négygyermekes édesanya megmutatta szülés utáni hasáthttp://www.life.hu/csalad/20190624-mel-watts-negygyermekes-edesanya-megmutatta-szules-utani-hasat.htmlMár négy gyermeknek adott életet Mel Watts, a legkisebbet két évvel ezelőtt hozta világra. Közösségi oldalán most egy igencsak őszinte fotón mutatta meg, hogyan fest a teste ennyi idővel a szülés után. Család--Megszületett Gulácsi Péter kisfiahttp://www.life.hu/csalad/20190624-megszuletett-gulacsi-peter-kisfia.htmlMegszületett Gulácsi Péter és felesége, Diána első gyermeke. CsaládOrigoMihalik Enikő megmutatta, hogyan nézett ki gyermekkorábanhttp://www.life.hu/csalad/20190618-mihalik-eniko-megmutatta-hogyan-nezz-ki-gyermekkoraban.htmlCsodás képeket oszt meg magáról időről időre Mihalik Enikő magyar modell. Most egy gyermekkori csemegével készült, megmutatta, hogyan festett babakorában. Család--Minden anyának szüksége van három nap egyedüllétre, állítják a pszichológusokhttp://www.life.hu/csalad/20190621-minden-anyanak-szuksege-van-3-nap-egyedulletre-allitjak-a-pszichologusok.htmlAzzal nem árulok el nagy titkot, hogy az anyákra nehezedik a legnagyobb felelősség és teher. Ez persze az esetek többségében édes, mégis megterhelő. Az anyaságot úgy is definiálhatnánk, mint egy 24 órás munkát, amely jelentős érzelmi stresszel jár. Épp ezért javasolják a pszichológusok, hogy időnként menjenek szabadságra. CsaládOrigoBenke László és özvegye még sok közös dolgot tervezetthttp://www.life.hu/csalad/20190622-benke-laszlo-es-ozvegye-meg-sok-kozos-dolgot-tervezett.htmlElbúcsúztatták a nemrégiben elhunyt Benke László mesterszakácsot. A család, a barátok és tisztelői lerótták kegyeletüket, özvegye zokogva kísérte a koporsót. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.