Kosarat borítottak a csecsemőkre – Felháborító gyereknevelési szokások a múltból

verés szülő anya nevelési módszer gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság igen komolyan veszik a gyermeki lélek ápolását és testi, valamint mentális fejlődésük védelmét. Ezt bizonyos kultúrákban talán sikeresen túlzásba is vitték, elég csak a hópehely nemzedékre gondolnunk. Ám tény, hogy a múltban gyereknevelés címszó alatt történtek eltűnéséért örökké hálásak lehetünk.

Volt idő, amikor a csecsemőket 12 hónapos korukig szorosan bepólyálták, tehát nem tudták megélni a mozgásfejlődés „kötelező” szakaszait. Mégis, amikor a pólya lekerült róluk, pár hét alatt felálltak és járni kezdtek.

Volt idő, amikor a csecsemőket 12 hónapos korukig szorosan bepólyálták (A kép illusztráció) Forrás: AFP/Sputnik/RIA Novosti/Alexander Makarov

Amikor a kisbabákra senki sem tudott vigyázni, az anyák kivitték őket magukkal a földekre: a kisebbekre ráfordítottak egy fonott kosarat, a nagyobbacskáknak ástak egy gödröt és abba tették őket. Mindezt a védelmük érdekében, hiszen így nem tudtak elmászni, elkószálni.

A gyermekek testi fenyítése még a múlt században is természetes és gyakran alkalmazott nevelési eszköznek számított otthon és az iskolákban is. Sőt, bár a most hatályos gyermekvédelmi törvény tiltja, a szülők sajnálatos módon még manapság is előszeretettel alkalmazzák.

A középkorban – főként a szoptatós dajkák – gyakran adtak ópiumcseppeket a csecsemőknek, hogy ne sírjanak. Az ilyen nőknél ugyanis egyszerre több csecsemőt is elhelyeztek, ők pedig ezzel a módszerrel szerettek volna némi nyugalmat csempészni az életükbe.

A középkorban gyakran adtak ópiumcseppeket a csecsemőknek (A kép illusztráció) Forrás: AFP

A bölcsődék előtti időkben, amikor mindkét szülő reggeltől estig dogozott, és nem volt, aki vigyázzon a kisgyerekekre, a lábuknál fogva odakötözték őket az asztalhoz, a csecsemőket pedig egyszerűen a kiságyban hagyták. Ezzel próbálták biztonságban tudni őket, cserébe viszont több órán át is sírhattak, éheztek, szomjaztak.

Még 200 évvel ezelőtt is természetes volt a gyerekmunka, már 5 évesen – jobb esetben – libákat tereltek, rosszabb esetben bányákban dolgoztak a kicsik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.