Kutatások szerint okosabbak azok a gyerekek, akik együtt alszanak szüleikkel

Forrás: Shutterstock -
együttalvás kutatás szülő alvás gyerekekkel együttalvás a gyerekkel altatás gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermekeikkel együtt alvóknak több csoportját különböztetjük meg: vannak, akik számára természetes, hogy gyermekükkel egy ágyban alszanak, másoknál a kényszer és a feltehetően helytelen altatási rutin betonozta be ezt az állapotot, és akadnak, akik csupán éjszakánként engedik be maguk mellé a kicsiket, amikor álmukból felriadnak, és nem tudnak a saját ágyukban visszaaludni.

Az együttalvás esetén az sem mindegy, hogy az a szülői ágyban, a gyermek ágyában vagy a gyerekszobában külön matracon történik. Mindnek megvan természetesen a maga kényelmetlensége, és hosszút távon akár a szülők egymástól való elhidegüléséhez is vezethet. Ugyanakkor együtt, gyermektől függően összebújva aludni igazán meghitt dolog, amire sokszor nem is a kicsik, hanem a szülők vágynak.

Az együttalvással a gyermek biztonságérzetet nyer, jótékony hatással van az érzelmi és az értelmi fejlődésére is Forrás: Shutterstock

Nehéz tehát az együttalvás kettőségével megbirkózni, hiszen vannak hátulütői, ugyanakkor előnyei is.

Ez utóbbira jutott több kutatás is, méghozzá igen nagy előnyre. Az a fajta biztonságérzet, amit a gyermek nyer ezzel, jótékony hatással van az érzelmi és az értelmi fejlődésére is. Ezért lehet, hogy azok a gyerekek, akik 6-7 éves korukig gyakran alszanak együtt egyik vagy mindkét szülőjükkel, okosabbak és magabiztosabbak társaiknál.

Csecsemőkkel minimum 6 hónapos korukig nem ajánlott az együttalvás, mivel ezzel fokozottan növeljük a bölcsőhalál kockázatát, valamint könnyen ráfeküdhetünk a babánkra és a takarók, párnák rengetegében meg is fulladhat.

A kutatás során egy kognitív képességeket mérő (gondolkodáson alapuló) tesztet töltettek ki kisiskolás gyermekekkel, amelyeken azok, akik saját igényüknek megfelelően együtt aludhattak a szüleikkel, jobban teljesítettek. Az ilyen gyerekek felnőve nem csupán okosabbak, de önmagukkal elégedettebbek és magabiztosabbak is lettek – különösen igaz volt ez a fiúkra.

Egy kutatás kimutatta, a szüleikkel alvó gyerekek nem csupán okosabbak, de magabiztosabbak is lettek Forrás: Shutterstock

Ezzel kapcsolatban már 1988-ban is végeztek kutatást: Robin. J. Lewis. és Louis. H. Janda a Dominion Egyetem pszichológia tanszékének hallgatóit kérdezték gyerekkori alvási szokásaikról.

A retrospektív (visszatekintő) felmérés szerint a gyermekkorukban szülőkkel együtt aludt férfiakat magasabb önbecsülés, kevesebb bűntudat és szorongás jellemezte. A nők a fizikai kapcsolat könnyebb kialakításáról, a szeretet könnyebb kimutatásáról és a szexualitásban tapasztalt kényelemről, biztonságról számoltak be. Érdekes, hogy a szülői ágyban való alvásra vonatkozó konkrét kérdésekre válaszolva egyetlen téma sem jelent meg, ami negatív lett volna.

Így tehát érdemes elgondolkodni azon, hogy a gyermek éjszakai felriadását követően magatok mellé vegyétek-e, vagy épp szabályozzátok az automatikus együttalvások számát – a gyerek igényeinek megfelelően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.