Tudástár szülőknek: 1–15 éves kor között ezeket kell megtanítanod a gyermekednek

prepubertás szülő gyermek kisiskolás gyereknevelés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülőkre rendkívül nagy teher nehezedik, mivel gyermekük veleszületett temperamentumához igazodva kell tanácsokkal, tudással és felismerésekkel ellátniuk, hogy később megfelelő érzelmi, értelmi és gyakorlati tudással felvértezve nézhessenek szembe a nagyvilággal. Elengedhetetlen azonban, hogy gyermekeikkel szembeni elvárásaikat a csemeték életkorához igazítsák. Ebben segítünk most.

5 éves korig

Cél, hogy fokozatosan egyfajta alapönállóságot érj el a gyermekednél. Ez megjelenhet például az öltözködésben, az étkezésben, vagy épp a saját és mások igényeinek felismerésében. Erre a korra érdemes elérni, hogy ne érezze feszélyezve magát ismerős felnőttek, idősek társaságában. Ezeken túl fontos még tudnia, hogy:

  • milyen stratégiák állnak rendelkezésére a kudarc és a harag leküzdésére
  • hogyan bocsáthat meg másoknak és önmagának
  • miként köthet kompromisszumot más gyerekekkel és felnőttekkel
  • nem szabad idegenekkel szóba állnia, és nem is mehet el velük
  • milyen országban, városban él, és mi az otthoni címe
  • nem kell félnie kérdéseket feltenni, ha valamit nem ért, nem tud
  • vállalnia kell a tetteiért a felelősséget
A cipőfűző bekötésének megtanítása is önállóságra buzdítja gyermekedet Forrás: Shutterstock

6-8 éves kor között

A kisiskolás kor már jóval nagyobb önállóságot, önellátást és felelősséget vár el egy gyermektől. Tudnia kell többek közt:

  • magabiztosan használni a kést, és illedelmesen viselkedni az asztalnál
  • mérlegelni – pl.: kimondja-e a véleményét, ha azzal megbántana valakit
  • beosztani az idejét napra és hétre lebontva egyaránt
  • alkalmazni a biztonságos közlekedés szabályait
  • miként tud új kapcsolatokat kiépíteni
  • fejből a szülei telefonszámát
A kisiskolásoknak már ismerniük kell a biztonságos közlekedés szabályait Forrás: Shutterstock

A mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiái


Az életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket a környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni. Olvasd tovább!

9-12 éves kor között

A prepubertás kor beköszöntével jó esetben lekerül a rózsaszín szemüveg, vagyis nem feltételezi mindenkiről a jót, képes felmérni a világban történő rossz és káros dolgokat. Fontos, hogy szülőként támogasd az ez iránti érdeklődését, ugyanakkor neveld az optimista szemléletre, mivel a „világfájdalom" túlzó mértékben befolyásolhatja a mindennapjait, személyiségét. Ami tőle elvárható:

  • képes legyen megkülönböztetni a tartós igényeket a gyorsan eltűnő vágyaktól
  • hobbi, amiben sikereket érhet el vagy egyszerűen csak képes kikapcsolódni
  • a megfelelő öltözet viselése
  • az internet biztonságos használatának alapismerete
  • a szétszórtság elhagyása, saját dolgaira való odafigyelés
  • összetettebb ételek önálló elkészítése
  • az élelmiszerboltba, és más gyakran látogatott helyekre való eljutás
  • a közeli hozzátartozók születésnapjainak ismerete
Gyermeked találjon valami hobbit, ami örömet szerez neki Forrás: Shutterstock

13-15 éves kor között

A gyermek ebben az életszakaszában kezd elfordulni a szüleitől, a leválás folyamatával egy időben azonban fontos, hogy az önbizalma megszilárduljon, és képes legyen mások elnyomása nélkül érvényesíteni az akaratát. Amit elvárhatsz tőle:

  • a tisztelet megadását és a diplomatikus érdekérvényesítést
  • a barátság fogalmának ismeretét és a szociális kapcsolatai ápolását
  • érzelmei kifejezését, akár a másik nemmel kapcsolatban is
  • az őszinte bűnbánatot és hibái kijavítását – felszólítás nélkül
  • az alkohol, a dohány és a kábítószer hatásainak, veszélyeinek ismeretét
  • a lakóvárosában való gondtalan eligazodást
  • a pénz értékének ismeretét
Kamaszként erősödik fel az érdeklődés a másik nem iránt Forrás: Shutterstock
Nagy a szülői felelősség – A névválasztás és becézés ördögi körehttp://www.life.hu/csalad/20190324-nagy-a-szuloi-felelosseg-a-nevvalasztas-es-becezes-ordogi-kore.htmlValószínűleg a legtöbben mosolyra húzzák a szájukat, ha olyan nevekkel találkoznak, mint Vég Béla vagy Kandisz Nóra. A poénosnak szánt névválasztás viszont egy életre kellemetlenné teheti a bemutatkozást. Ugyanakkor önbizalommal is felruházhatja például a Bátorokat, amikor önmagukat a nevükkel definiálják. Nem mindegy tehát, milyen nevet választunk gyermekeinknek. CsaládOrigoA várandósság "fertőző" lehet, erre a megállapításra jutottak a kutatókhttp://www.life.hu/csalad/20190307-a-varadossag-fertozo-lehet-erre-a-megallapitasra-jutottak-a-kutatok.htmlEgy több évet átölelő vizsgálat során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a várandósság – főként baráti körben – igencsak fertőző lehet. A hirtelen feléledt anyai ösztönök mellett más, furcsa okokat is találtak erre a jelenségre. CsaládOrigoA féltékenység pszichológiája – Kezeld vagy lépj ki a kapcsolatbólhttp://www.life.hu/csalad/20190228-a-feltekenyseg-pszichologiaja-kezeld-vagy-lepj-ki-a-kapcsolatbol.htmlA házasságok, párkapcsolatok jelentős hányadában jelen van a féltékenység. Ez egy teljesen természetes érzés, nem kell tehát megijednünk, ha magunkban vagy társunkban felfedezzük a zöld szemű szörnyeteget. Érdemes viszont korlátok közé szorítanunk érzelmeinket, mielőtt visszavonhatatlan károkat okoznánk. CsaládOrigoFekete pedagógia: ami egy életre megnyomoríthttp://www.life.hu/csalad/20190228-fekete-pedagogia-mergezo-tanarok-ami-egy-eletre-megnyomorit.htmlA gyerekek közötti iskolai bántalmazásokról, a bullyingról viszonylag gyakran ejtünk szót. Arról azonban ritkábban beszélünk, milyen mértékben járulnak hozzá egy diák személyiségének rombolásához az iskola dolgozói, tanárai. A fekete pedagógia elnevezés a nevelő-oktató munka során átélt negatív élményeket foglalja magában, amelyek egy életre szóló sebet ejtenek a tanuló önbecsülésén, önbizalmán. CsaládOrigoEgy kislány, akinek elváltak a szülei, és most két apukája vanhttp://www.life.hu/csalad/20190207-egy-kislany-elvaltak-a-szulei-es-most-ket-apukaja-van.htmlAmikor meglátunk egy képet, amin két apuka ölel egy kislányt, elsőre azt hihetnénk, hogy egy homoszexuális pár megható családi fotóalbumába pillanthattunk be. Mi imádjuk az ilyen képeket is, hiszen a meghitt családi egység – a szülők akármilyen neműek legyenek is – gyönyörű. Ám a most következőkben egy teljesen más családmodellről fog szó esni. CsaládOrigoSztárok gyermekei, akik megjárták a börtönt http://www.life.hu/csalad/20190204-sztarok-gyerekei-akik-megjartak-a-bortont.htmlNincs az a hírnév, díj és elismerés, amely ellensúlyozná, ha gyermekünk végzetes hibát vét. A következőkben olyan sztárok fiairól lesz szó, akik nem apró szabálysértések miatt álltak bíróság elé: emberölés, drogterjesztés is van a számlájukon. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.