A környezettudatosság a legfiatalabb generációnál kezdődik – Mutass példát!

Forrás: Shutterstock -
környezetvédelem környezettudatosság gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A környezettudatos hozzáállás nem csupán szűk szociális közegünkben fontos, a bolygónk léte a tét. Épp ezért elengedhetetlen, hogy a most felnövő generáció számára magától értetődő legyen a környezetvédelem és az a fajta tudatosság, amellyel könnyíthetnek a Föld mindennapjain. Ebben pedig a szülők nyújthatják a legnagyobb segítséget.

Nem elegendő csak az iskolában tanulniuk erről, a szülői példamutatás során ivódik a gyermekekbe ez a szemlélet. A családi szokások átalakításához csupán kéthétnyi odafigyelésre van szükség, ez igazán nem nagy ár egy egészségesebb környezetért cserébe. A következőkben a környezettudatossá nevelésben nyújtunk némi segítséget.

Hasznosítsatok újra a mindennapokban

Ma már szinte mindenki számára elérhető közelségben vannak szelektív hulladékgyűjtők. Persze jóval egyszerűbb minden otthon felhalmozott szemetet egyetlen kukába dobni, de kis odafigyeléssel egyszerűen változtathatsz ezen a hozzáálláson. Sőt a háztartási feladatokba is könnyebben bevezetheted a gyerekeket, ha először apróbb, de fontos „küldetéseket" bízol rájuk. Ilyen lehet a műanyag palackok elöblítése és kupak nélküli összenyomása, vagy épp a feleslegessé vált magazinok, rajzkezdemények összegyűjtése.

A műanyag palackok összenyomásával bevezetheted gyermekedet a háztartási feladatokba Forrás: Shutterstock

Értékeljétek az ivóvizet

Az ivóvízből itthon még nincs hiány, ám ez nem jogosít fel a pazarlására. Természetesen nem a mosás és a fürdés számát kell csökkenteni, vannak egyszerű és a mindennapokban egyáltalán nem zavaró praktikák erre. Ilyen az, amikor nem folyatod feleslegesen a csapot kézmosás, mosogatás, tusolás vagy épp fogmosás közben. A kerti öntözésnél is érdemes a kényelem helyett a hatékonyságra törekedni. Hamarosan itt a nyár, amikor hosszasan megengedett csapok jelzik a hideg vízre vágyókat. Ehelyett inkább tarts a hűtőben csapvizet, így nem kell a lefolyóba engednek több deciliter értékes ivóvizet.

Csökkentsétek a műanyag-felhasználást

A műanyag az egyik legnagyobb probléma, ami modern világunkban negatívan és azonnal hat az élővilágra. Vásároljatok tudatosan: kerüljétek az előrecsomagolt termékeket, mindig vigyetek magatokkal saját bevásárlótáskát, az elkerülhetetlen műanyagok pedig mindig kerüljenek a szelektívbe.

Kerüljétek az előrecsomagolt termékeket, mindig vigyetek magatokkal saját bevásárlótáskát Forrás: Shutterstock

Ahová lehet, gyalog menjetek

Sokan kifejezetten rövid távokat is autóval tesznek meg, pedig a séta vagy épp a kerékpározás nem csak a szén-monoxid-kibocsátást csökkenti, de a szervezetre is jótékony hatással van. Autó helyett választhatjátok a tömegközlekedést is, a belvárosi részeken például egy kötött pályás jármű sokkal gyorsabb.

Fontos, hogy mindig elmondd a gyermekednek, mit miért tesztek. Ha megérti az okot, és nap mint nap látja, hogy következetesen betartod te is a közösen meghatározott elveket, heteken belül észre fogod venni rajta a változást. Azt, hogy mennyivel jobban megbecsüli a környezetét, és védelme igazán fontossá válik a számára.

A cikk megjelenését a Budapest Bank támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.