Így segítsd gyermeked pályaválasztását - Szülői támogatás és a továbbtanulás

Forrás: Shutterstock -
továbbtanulás pályaválasztás iskola középiskola felvételi szülő diák főiskola egyetem gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tizennyolc évesen, az érettségi küszöbén sokan nem tudják eldönteni, milyen munka lenne számukra ideális. Aki továbbtanuláson töri a fejét, annak ideje végiggondolnia, mely intézmény mellett döntsön, hiszen február 15-én jár le a felsőoktatási jelentkezés határideje. Hogyan segíthetjük szülőként gyermekünk pályaválasztását? Cikkünkben erre mutatunk néhány példát.

Először is le kell szögeznünk, hogy a pályaválasztás során minden diáknak magának kell leszűkítenie azokat a szakmákat, amelyek szóba jöhetnek számára.

A pályaválasztás során minden diáknak magának kell eldöntenie, milyen szakmák jöhetnek szóba nála Forrás: Shutterstock

Bár ez nyilvánvalónak tűnik, sok családban mégsem a gyerek érdeklődési körét, motivációját helyezik ilyenkor első helyre, hanem a szülők hivatásának folytatását, a családi hagyományokat vagy a szülők – korábban – be nem teljesült álmait. Ha egy szülő jót akar a gyerekének, saját érdekei helyett a gyereke javát tartja szem előtt – persze ha a család anyagi helyzete ezt lehetővé teszi. De erről majd egy kicsit később.

Most térjünk vissza oda, hogy a gyereknek saját magának kell tisztában lennie azzal, mivel szeretne felnőttként foglalkozni. Ennek meghatározása kamaszként nem annyira magától értetődő. Szülőnek, gyereknek egyaránt sok időt és energiát kell abba fektetnie, hogy a gyereknek kialakuljon annyi önismerete, amennyi biztonságosan vezeti őt a számára kijelölt úton, és nem viszi ingoványos terepre. Hogyan segíthetünk ebben szülőként? Leginkább úgy, ha sok dologgal „megkínáljuk" gyermekeinket, vagyis ha változatos elfoglaltságok, tevékenységek, hobbik lehetőségét biztosítjuk számukra – bár természetesen ez is pénzkérdés –, ahol minél több dolgot kipróbálhatnak, és aztán eldönthetik, melyik áll hozzájuk a legközelebb. Emellett a gyerekeknek arra is hatalmas szükségük van, hogy a szülő sokat beszélgessen velük akár az egyes szakmák jellemzőiről, elhelyezkedési esélyekről, akár a szülő saját pályaválasztásának alakulásáról.

Ha tanácstalannak érezzük gyermekünket, biztassuk arra, hogy kitöltsön néhány önismereti és pályaválasztási tesztet! Az interneten számos továbbtanulási és karrier-tanácsadó oldalon találunk olyan kérdőíveket, amelyek eddig ismeretlen képességekre is fényt derítenek.

Ha tanácstalannak érezzük gyermekünket, segítsünk neki kitölteni néhány önismereti és pályaválasztási tesztet Forrás: Shutterstock

Ha nagyjából le tudtuk szűkíteni, milyen terület érdekli gyermekünket, jöhet a konkrét intézmény kiválasztása.

Itt érdemes több szempontot is figyelembe vennünk. Ezek közül az egyik legfontosabb annak eldöntése, mennyire terhelné meg a családi kasszát, ha egyik vagy másik iskola mellett tennénk le a voksunkat. Másfajta kiadásokkal jár ugyanis, ha egy fővárosi vagy ha egy vidéki intézményt választunk, mivel Budapesten egy-egy albérletért többet kérhetnek el a főbérlők, mint egy kisebb városban. Ha szűkösek az anyagi lehetőségeink, és esetleg felmerül az ingázás, lényeges lehet az intézmény és a lakhely közötti távolság. Esetenként a képzési idő is befolyásolhatja a döntésünket. Nem mindegy ugyanis, hogy három, öt vagy esetenként hat-hét éven keresztül kell biztosítanunk a továbbtanuláshoz szükséges anyagi hátteret. Amikor minden forint számít, célszerű felvenni a kapcsolatot egy diákmunka-közvetítő céggel. Azzal viszont érdemes tisztában lennünk, hogy tanulás melletti munkára jobbára csak nagyobb városokban van mód.

Ha a pénz sokadrangú, és több város is kínálja ugyanazt a képzést vagy szakirányt, javasoljuk gyermekünknek, hogy nézegessen képeket, videókat a potenciális intézményekről! A legjobb, ha személyesen is igyekszik megtapasztalni egy főiskola vagy egyetem atmoszféráját. A nyílt napok remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy betekintést nyerjünk egy intézmény működésébe, mindennapjaiba. Azt is ajánlott fontolóra venni, hogy gyermekünk leendő hallgatóként mivel töltené szívesen a szabadidejét. A természetet járná és rendszeresen túrázna a közelben, vagy inkább a nyüzsgő nagyvárosok programjai vonzzák, mint amilyenek a hangos koncertek vagy sportesemények?

A nyílt napok remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy betekintést nyerjünk egy intézmény működésébe Forrás: Shutterstock

Amikor nem sikerül az egyetemi, főiskolai felvételi

Ha nem vesznek fel, a csalódás érzése természetes, de ne feledd, az élet nem áll meg. Még számtalan egyéb lehetőség áll előtted, amelyekből négyet most meg is mutatunk. Olvasd tovább!

Ha gyermekünk kalandvágyó, nyitott, és szeretne nyelveket tanulni, a külföldi egyetemek kínálnak megoldást számunkra. Itt amellett, hogy a fiatalok gyorsabban önállóvá válhatnak, életre szóló élményekben lehet részük. Sőt ha szerencsénk van, egy jó kis ösztöndíjat is megcsíphetünk.

A felsőoktatási kínálat bőséges, az idő kevés, dönteni tehát nem egyszerű. Óva intenék azonban mindenkit attól, hogy a pályaválasztással túl nagy terhet tegyen a gyereke nyakába. Elképzelhető, hogy nem tizennyolc évesen és nem az első intézményben találja meg azt, amit élete végéig csinálni szeretne, hiszen az ember folyamatosan változik. A lényeg, hogy támogassuk gyermekünket abban, hogy a saját útjára léphessen, és örömét lelje későbbi munkájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.