Taylor Smith a magyar jog szerint börtönbe kerülne azért, mert lelökte barátnőjét a hídról

barátnő lelökte híd börtön Taylor Smith
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban már megírtuk azt a döbbenetes „balesetet”, melyben egy 18 méteres hídról való esés következtében, a 16 éves Jordan Holgersonnak öt bordája megrepedt, és az egyik a tüdejét is megsértette. A dolog pikantériája, hogy bár a lány láthatóan hajlott az ugrásra, végül egy barátja, a 18 éves Taylor Smith lökte le őt. Az ügy felkorbácsolta az indulatokat, és a fiatal lánynak most bíróság előtt kell felelnie tettéért. Nézzük meg, hogyan vélekedik az esetről a jog.

A felvételen jól látszik, hogy a baráti társaság egy másik tagja is átmászott a híd korlátján, vélhetően ő is azt tervezte, hogy leugrik.

Jordan Holgerson azt akarja, hogy (ex)barátja börtönbüntetést kapjon azért, amit vele tett Forrás: YouTube/Today

Érdekes tény, hogy a fiatalokban fel sem merült, hogy 18 méterről, csak speciális technikával érkezve lehet sérülésmentesen megúszni a vízbe érkezést – ráadásul a vancouveri hídról tilos leugrani.

Az óriás toronyugrás során ugranak 20 méteres magasságból a női sportolók, de évekig gyakorolják és tökéletesítik azt a technikát, mellyel kb. 90 km/h sebességgel érkeznek a vízbe. Ez mindig függőlegesen, lábban előre történik, a karokat szorosan a test mellett tartva. A videón látszik, hogy Jordan nem koordinálta az esését, ami vélhetően a váratlan belökés következménye. Természetesen azt nem tudhatjuk, hogyha a szándékának megfelelően ő maga rugaszkodik el, miként tervezte volna a vízbe esést, ahogy azt sem, hogy hasonló sérüléseket szenvedett volna-e el.

Jordan Holgersonnak több bordája is eltört a 18 méteres esés következtében Forrás: YouTube/Today

Taylornak most a bíróság előtt kell felelnie tettéért. Jordan azt akarja, hogy (ex)barátja börtönbüntetést kapjon azért, amit vele tett.

A barátaik is úgy gondolják, Taylornak jár a büntetés, mely emlékezteti arra, hogy nem tehet meg akármit, és mindennek következménye van.

Eközben Taylor így védekezik:

Taylor Smith többször is bocsánatot kért, de személyesen nem találkozott azóta Jordannel Forrás: Facebook/Tay'lor Smith

Megkérdeztük dr. Magyari-Horváth Brigitta ügyvédet, hogy mire számíthatna a 18 éves Taylor Smith, ha itthon történt volna ez a szerencsétlen eset.

„Az eset leírásából úgy véljük, valószínűleg testi sértés történhetett, ami Magyarországon is bűncselekménynek minősül. A Büntető Törvénykönyv 164. §-a értelmében, aki más testi épségét vagy egészségét sérti, testi sértést követ el.

A büntetés mértéke függ elsősorban az okozott sérülés súlyosságától (gyógytartamától), valamint az elkövető szándékától: szándékosan vagy gondatlanul okozta-e azt, vagyis előre látta-e, hogy a cselekedete milyen következményekkel járhat, illetve ezt a tőle elvárható figyelemmel és körültekintéssel kellett-e volna előre látnia.

Ezeket a körülményeket a bíróság az elkövető és a sértett, valamint az elkövetéskor jelen volt tanúk meghallgatásával, igazságügyi orvosszakértő bevonásával, kamerafelvételek megtekintésével, illetve az esetleg rendelkezésre álló más bizonyítékok alapján tudja mérlegelni és eldönteni.

Szándékos elkövetés esetén, a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt okoz (18 év alatti elkövető esetében egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés).

Aki a súlyos testi sértést gondatlanságból követi el, életveszélyes sérülés okozása esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Magyarországon is bűncselekménynek minősül az eset Forrás: Shutterstock

Az elkövető felmentésre csak akkor számíthat, ha megfelelő körültekintés mellett egyáltalán nem is kellett volna előre látnia, hogy a „belökés” súlyos testi sérüléssel járhat. Álláspontunk szerint azonban ez nehezen lenne magyarázható egy ilyen magasról, felkészületlenül történő vízbe érkezés esetén.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülmény lehet, ha az elkövető büntetlen előéletű, fiatalkorú vagy fiatal felnőtt, őszintén megbánta, amit tett, a sértettel felveszi a kapcsolatot és kárait önként megtéríti.

A sértett követelheti a bűncselekménnyel okozott kárai megtérítését is az elkövetőtől, például az elmaradt jövedelmét vagy a sérülés miatt elszenvedett nemvagyoni (pszichés) kárait.

A büntetéskiszabást tehát nagymértékben befolyásolják a fentiekben is ismertetett körülmények, melyek mérlegelése a bíróságon múlik.”

Ez az eset jól tükrözi, hogy a fiatalok többsége nem képes felmérni tettei következményeit, és egy baráti hecc is könnyen végződhet tragédiával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.