Ne feledd, hogy a baba első szülinapja nem rólad szól!

túrótorta születésnapi torta egyéves baba születésnapi buli első szülinap joghurtos recept
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A baba első szülinapja az új trendek szerint inkább hasonlít valami őrületes bulira, mint egy 12 hónapos csöppség megünneplésére. Dobd el a csili-vili partikellékeket, és helyezd előtérbe a saját gyermekedet!

Miért ne ess túlzásba?

A születésnap mindig az ünnepeltről kell, hogy szóljon. Vedd tehát figyelembe, hogy mit szeret és mit nem az egyéves gyermeked: szereti a nagyszüleit, keresztszüleit, nagynénijét, nagybácsiját, egy-két közeli barátot, de egész biztos, hogy nem vágyik nyüzsgő tömegre. Nem akar habos, cukros tortát, melyből egyébként sem ehet (lejjebb találsz majd egy szuper bébitorta-receptet). Szereti a zenét, de ha folyamatosan és hangosan énekel Halász Judit, az egy idő után nyűgössé teheti.

Az ő ritmusában szervezd meg a bulit: igazítsd az alvásidejéhez, ne teremts új helyzetet, ne vidd ismeretlen környezetbe.

Fontos, hogy a pici biztonságban érezze magát, hogy boldog és mosolygós legyen a születésnapos. Azzal sincs semmi baj, ha külön ünneplitek meg: otthon, a nagyszülőkkel, a barátokkal.

Fontos, hogy a pici biztonságban érezze magát, hogy boldog és mosolygós legyen a születésnapos Forrás: Shutterstock

Ajándékozás ésszel, nem pedig pénzzel

Nincs abban semmi rossz, ha gyermekednek mindent meg szeretnél adni. Mielőtt azonban súlyos tízezrekért megveszed a legújabb fejlesztőjátékokat, állj meg egy pillanatra. Valóban attól lesz boldog születésnapja, hogy drága ajándékok tömege veszi körbe? Ő még egy műanyag edénykészletnek is örül, amit egymásba lehet rakosgatni, egy kis szilikonos biciklilámpának, ami épp elfér a kis kezében és meg tud nyomni. Ebben a korban még nem befolyásolják a játékreklámok, használd ki ezt. Pár év, és a végét sem fogod látni a szülinapi ajándéklistájának.

A születésnap megörökítése

A babafotózás lehet jó móka, de csak akkor, ha ahhoz kedve van a kicsinek is. Bevallom, én anno próbáltam egy fotósnál a lányomra tüllszoknyát adni, de ahogy rákerült, üvölteni kezdett. A puha kis bőrének nem esett jól a kemény és itt-ott szúrós anyag. Ezt megértem, de ettől még kissé ki voltam bukva, hiszen szerettem volna olyan képeket róla, mint amikbe lépten-nyomon belebotlottam az interneten. Ez nem sikerült, de szerencsére egy művirág koszorút azért elviselt magán pár fotó erejéig, szóval anya ki lett engesztelve. Így visszagondolva, a fotózásba fektetett idő és energia egyáltalán nem érte meg.

A szülinapján készítettem róla pár képet, az ezekből visszaköszönő spontaneitás pedig sokkal többet ér, mint bármilyen szuper fotósorozat.

Az elkapott pillanatok megörökítése sokkal többet ér, mint bármilyen szuper fotósorozat Forrás: Shutterstock

Nem biztos tehát, hogy mindig a tökéletességre kell törekedni. Egy szuper fotó kedvéért, ne ültesd hosszú percekig az etetőszékben a tortája előtt, ezzel csak azt fogod elérni, hogy elunja magát, és hisztizni kezd. Senki sem akarja, hogy gyermeke első születésnapján sírjon.

A születésnapi menü

Amennyiben te leszel a házigazda, készíts egyszerű és finom menüt, de ne terheld túl magad. A stressz ráragadhat a babádra, ami érthető módon nem lesz jó hatással a szülinapozásra. Az is belefér, hogy csupán apró szendvicseket gyártasz, és azokkal kínálod a vendégeket. A lényeg úgyis a születésnapi torta lesz. Most el is érkeztünk a legsarkalatosabb ponthoz, melyet már elővezettem. A hozzátáplálás szerint, egy egyéves baba még nem iszik tehéntejet, nem eszik cukros ételeket és a tojással is épp, hogy csak ismerkedik. Ez alapján tehát egy olyan torta, amit mi felnőttek szeretünk, egy babának nem lesz megfelelő. Mivel ez a kicsi születésnapja, az ő igényei kell, hogy az első helyen álljanak. Készíthetsz például egy tojás- és cukormentes túrótortát - amennyiben a baba étrendjébe már bevezetésre került a túró.

Joghurtos túrótorta

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 2 dl joghurt
  • 2 csomag zselatin fix
  • cukormentes keksz
  • vaj
  • gyümölcs ízlés szerint

Elkészítés:

Egy kapcsos tortaforma aljába tedd bele az összetört kekszet – melyet előzőleg egy kevés olvasztott margarinnal összekevertél –, nyomkodd le és tedd a hűtőbe. Ezután a joghurtot és a túrót keverd össze, majd add hozzá a zselatin fixet, és egyből ezt követően keverd bele az apróra vágott, lecsöpögtetett gyümölcsöket. Mivel ebbe a tortába nem kerül cukor, így érdemes édes gyümölcsöket választanod. A kész keveréket önts bele a tortaformába, és tedd a hűtőbe egy éjszakára. Csodásan meg fog dermedni, szépen lehet majd vágni.

Joghurtos túrótorta Forrás: Shutterstock

Akkor, ha mindenkinek kedvezni szeretnél, gondoskodj egy másik, kisebb tortáról, vagy valamilyen finom desszertről.

Látszik tehát, hogy semmilyen szempontból sem érdemes túlbonyolítani a kicsi első születésnapját. Próbáld elengedni az elvárásoknak való megfelelést, és tartsd mindig gyermeked igényeit és vágyait az első helyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.