Nosztalgikus húsvét – Régi szokások, melyeket ideje visszahozni

szokások nosztalgia húsvét hagyomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsvét nem a főtt tojásról, sonkáról és a gyakran csak „épp, hogy" locsolásról szól. Régebben szép hagyományok tartoztak ehhez az ünnephez, melyek emelték a fényét, és közelebb hozták egymáshoz a családtagokat. Most ezekből hoztunk párat.

1. Templomba menni – A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, nem csoda hát, hogy ezen vallás hívői - ha máskor nem is - ekkor részt vesznek az ünnepi misén. Azonban sok családban már csak az idősebb generáció őrzi ezt a szép hagyományt, pedig ez egy igen magasztos közös családi program lehetne.

Forrás: Getty Images

2. A legszebb ruhába öltözni – Ez a szokás még azokból az időkből eredeztethető, amikor az embereknek valóban csak egy szép ruhájuk volt, amit természetesen a jeles napokon viseltek. Szokták mondani, hogy a testet és lelket is ünneplőbe kell öltöztetni ahhoz, hogy valóban át tudjuk élni, például a húsvét igazi arcát.

Forrás: Getty Images

3. Tojásfestés – Nem csak a kisgyerekes családokban lenne érdemes tartani ezt a szép szokást. Barátnők, női rokonok, de akár felnőtt lányok és anyáik számára is remek közös elfoglaltság lehet a főtt, vagy épp kifújt tojások megfestése. Egy közös tevékenység mindig közelebb hozza az embereket egymáshoz.

Forrás: Getty Images

4. Húsvéti kalapot viselni – A 20. század elején még minden hölgy kifejezetten húsvétra feldíszített kalapot viselt. Virágok, színek, ezek mind megidézik a tavaszt, nem mellékesen pedig eleganciát is kölcsönöznek a viselőjének.

Forrás: Getty Images

5. Valami mástól – Régebben szokás volt a hölgyek számára húsvétkor valami olyan ruhadarabot viselni, amelyet férjeiktől, gyermekeiktől kaptak. Ez egy kedves dolog, melyet jó lenne visszahozni.

Forrás: Getty Images

6. Közös vacsora – A húsvét is egy remek alkalom arra, hogy a család összeüljön egy nagy asztal köré és finom ételekkel, jóleső beszélgetéssel töltsék az estét. Manapság az elszeparálódás korát éljük, de jó az ilyen alkalmakat kihasználni, és legalább a szoros családi kötelékeket megerősíteni.

Forrás: AFP

7. Közös éneklés, verselés – Ez főként a gyerekek kiváltsága volt, mely vidámságot, sikerélményt és meghitt hangulatot kölcsönzött. Amikor nem a filmeké és tévéműsoroké a főszerep, az lehetőséget teremt a beszélgetésekre, a közös minőségi időre.

Forrás: Getty Images

8. Húsvéti játékok – A tojáskeresésen kívül rengeteg mókás játékot játszottak régen. Tojásfutás – kanál a szájban, azon a tojás – tojásdobás, tojásgurítás... stb. Rengeteg mókás dolgot lehet játszani, akár felnőttként is.

Forrás: Getty Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.