A sikerhez vezető legrövidebb út; motiváció és versenyhelyzet

motiváció siker család verseny gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyakran hallani, hogy a gyereknek nem tesz jót, ha versenyhelyzetet teremt számára a szülő. Ez részben így is van, ugyanakkor van egy egészséges és behatárolt változata, mely kifejezetten ösztönzően hathat rá. De emellett van még egy alapvető dolog, a motiváció, mely segít elérni a céljait. Ezek egyébként ugyanúgy érvényesek a felnőttekre is. Most azt vizsgáljuk meg, hogy miként lehet valaki sikeres.

Motiváció

Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, elengedhetetlen a motiváció és a versenyhelyzet. Az ösztönzés akkor a leghatékonyabb, ha belső indíttatású. Tehát ne azért viselkedjen jól, vagy hozzon haza jó jegyet a gyerek, mert pénzt, édességet kap érte cserébe, hanem mert azzal örömet okoz a szüleinek. Ez az első lépcső. A második, amikor azért tesz valamit, mert attól büszke lesz, elégedettséggel tölti el.

Ne azért viselkedjen jól, hozzon haza jó jegyet a gyerek, mert pénzt, édességet kap érte cserbe, hanem mert azzal örömet okoz a szüleinek Forrás: Shutterstock

A gyermekeknek el kell sajátítaniuk, belsővé kell tenniük az ilyen fajta motivációt ahhoz, hogy később hasznosan tudják alkalmazni azokban a helyzetekben, melyekben másként nem lehetnének sikeresek.

Egy amerikai tanár próbálta diákjait ösztönözni azzal, hogy a jó dolgozatokért cserébe pizza jegyeket adott, amiket a helyi étteremben lehetett beváltani. Amíg ez a rendszer fennállt, az osztály átlaga szépen emelkedett. Ám, amint ezt a fajta jutalmazási rendszert a tanár megszűntette, a diákok tanulási kedve is alábbhagyott. Ez épp olyan, mint amikor egy munkahelyen ösztönzőt írnak ki. Hirtelen minden dolgozó jobban, szorgalmasabban kezd el dolgozni, de amint annak vége, mindenki visszaáll – leggyakrabban – a minimum szint teljesítésére. Látszik tehát, hogy az ilyenfajta tárgyi jutalommal nem lehet hosszú távú célokat elérni.

Fontos tehát, hogy miként motiválod a gyerekedet. Nehezebb és sokkal több időt valamint energiát von el, ha az „anyát nagyon boldoggá tennéd", „próbáld meg, hidd le, büszke leszel magadra" mondatokkal próbálod meg az életben terelgetni. Egy 2-5 éves gyermek esetén a legnehezebb a dolgod, mivel életkorából fakadóan kőkeményen egocentrikus. De ez az időszak a legalkalmasabb az alapozásra is, így elszántnak és következetesnek kell lenned. Később, a kiskamaszkorban, amikor valóban noszogatni kellene időnként a gyermeket, már késő elkezdeni.

2-5 éves gyermeket a legnehezebb azzal motiválni, hogy „anyát nagyon boldoggá tennéd", ugyanis életkorából fakadóan kőkeményen egocentrikus Forrás: Shutterstock

Cél, hogy a motiváció érzelem és eredmény fókuszálttá váljon.

Sajnos ez azonban sok kamasz, sőt sok felnőtt esetén sem tapasztalható. Amennyiben ők válnak szülőkké, elsőként magukkal meg megvívni ezt a harcot, hogy aztán hitelesen tudják átadni.

Érezd a különbséget:

Míg a második esetben történő motiváció folyamatosan fenntartható, addig az első csak ideig-óráig nyújt elég ösztönzést. Miért? Bár az első is egyfajta belső motivációnak tűnhet, igazából tárgyi. Egy valamit akarok elérni, egy új pozíciót. Ám tudjuk, hogy nem minden esetben elegendő a felkészültség egy munkakör betöltésére, sokat számíthat a tapasztalat, vagy épp az ismeretség is. Mivel az ösztönzés tárgyi – ráadásul nem is biztosan elérhető -, így egy idő után alábbhagyhat a tanulási kedv.

Tárgyi motiváció esetén egy idő után alábbhagyhat a tanulási kedv Forrás: Shutterstock

Ahhoz azonban, hogy a belső ösztönzés működjön, van két dolog, ami elengedhetetlen. Ez pedig az önbizalom és az önmagunk irányába tanúsított szeretet. Ezek nélkül nem fog menni.

Versenyhelyzet

Az egészséges versenyhelyzet működéséhez, a fenti motivációs szintet el kell érni. Persze nem árt, ha a gyermek, felnőtt képes veszíteni, bár ezeknek a most következő versenyeknek nem is kifejezetten vannak győztesei, inkább egyfajta közösségi húzóerőt biztosítanak. Megadják a meglévő motiváció mellé az erőt, és fenntartják az érdeklődést.

A legnépszerűbb versenyhelyzetek a kihívások, melyekben elsősorban nem másokat, hanem saját magadat kell legyőznöd.

Ezek általában 30 naposak, de vannak évesek, lehetnek mozgással, étrenddel, olvasással, önfejlesztéssel, de akár gyerekneveléssel kapcsolatosak is.

A kihívások általában 30 naposak, és lehetnek mozgással kapcsolatosak Forrás: Shutterstock

A mentálisan erős és kiegyensúlyozott szülők gyereknevelési stratégiái

Az életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni. Olvasd tovább...

Láttam már például 30 napos Jó anya kihívást, melyet egy zárt Facebook csoportban hirdettek meg. Elsőre talán viccesnek tűnik, de remek hatással volt a résztvevőkre. Tegyük fel, hogy van két gyereked, egész nap az idegeiden ugrálnak, mert ne mondd, hogy nem képesek rá! Szóval lemerült az elem, ugrasz mindenre, de szeretnél visszatérni önmagadhoz, vagy még annál is jobb lenni. Tehát az elhatározás megvan, motiváció is akad bőven, és ekkor jön egy ilyen kihívás, amin sokan részt vesznek. Folyamatosan megosztjátok egymással, hogy kinek sikerült aznap épp egyetlen hangos szó nélkül lehozni a napot, vagy épp minimum 30 perc minőségi időt eltölteni délután a csemetékkel külön-külön – ne gondold, hogy ez mindenkinek annyira egyszerű. Ez egyrészt segít végigcsinálni, megerősítést nyersz a többiektől és látod, hogy más is képes rá. Ha netán egyik nap elbuknál, mert a kölkökkel való süteménysütést, végül egy liszttel meghintett háborús övezet felszámolása félbeszakította, nos, akkor sincs gond, a lendületedből nem veszítesz, mert ott vannak a többiek, akik támogatnak.

Előfordulhat, hogy a gyerekekkel való süteménysütést végül egy liszttel meghintett háborús övezet felszámolása félbeszakította Forrás: Shutterstock

Az ilyen versenyhelyzetek esetén, amikor nem a cél, hanem az út számít igazán, kiváló platform az internet. De csinálhatsz a barátaiddal, munkatársaiddal, de akár a pároddal is hasonlót.

Miként lehet a versenyt – és véletlenül se a versengést – a gyerekek életébe is belevinni?

Csináljatok családon belül kihívásokat például, de fontos, hogy a különböző életkorú gyerekek esetén, mindenki a saját kvalitása alapján legyen értékelve, a szerint legyenek meghatározva a célok. Ne az számítson, hogy ki a gyorsabb, hanem csupán a feladat teljesítése. Ha ez megtörtént, mindenki legyen megdicsérve. Egy gyerek esetében fontos, hogy példamutatással járj elől; ezért, amit tőlük kérsz, feléjük elvárásként támasztasz, azt magadra nézve is érezd kötelezőnek.

Tehát a fentiekből is látszik, hogy a sikert kellően erős és belső vágytól hajtott motivációval, valamint a megfelelő versenyhelyzettel lehet a leghatékonyabban és a legbiztosabban elérni. Sok sikert!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.