Az anyukák megőrülnek az anyatejből készült ékszerekért

szoptatás kisbaba csecsemő anya anyatej ékszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édesanyák egyfajta édes mániával gyűjtik gyermekük első levágott hajtincsét, kihulló tejfogait, első rugdalózóját, kedvenc alvókáját, kézlenyomatát... stb. Minden kellemes emléknek minősül, melyeket hónapokkal, évekkel később elővéve újból átélhetik azokat a csodás pillanatokat. Bevallom, én is két dobozkába gyűjtöm az összes „első” és „kedvenc” dolgaikat, és időnként még ma is felveszem a lágyan csengő babaláncot, melyet fiam várásakor viseltem. Nem tudom, hogy ha a szoptatás időszakában tudtam volna az anyatejnyaklánc létezéséről, akkor készíttettem volna-e, de nagy az esélye, hogy igen. Bár elsőre bizarrul hangzik, mégis abszolút egyedi és megismételhetetlen dologról van szó.

Tracy Kiss a szeméremajkaiból csinált nyakláncot: videó

Hihetetlen döntésre szánta el magát a fiatal anya: plasztikáztatni kellett a szeméremajkait, de ő nem akart tőlük teljesen megválni, ezért nyakláncként viseli őket tovább. Nézd meg, miként fest ez az extrém ékszer!

Az anyatej bizarr felhasználásairól korábban már írtunk, most azonban végre a magyar anyák számára is adott a lehetőség, hogy ezt a csodálatos nedűt - mely az egyik legintimebb összekötő kapocs anya és gyermeke között - örökké megőrizhessék. Pár éve már, más országokban sok anyuka hordta medálként a saját anyatejét, de itthon, ha hallott is róla az ember, nem lehetett olyan ékszerkészítőt találni, aki ilyesmivel foglalkozott.

Mára azonban több magyar oldalt is találni, akik szebbnél szebb ilyen – régen teljességgel elképzelhetetlen – alapanyag felhasználásával alkotnak medálokat, fülbevalókat, gyűrűket. Mivel a húzó kifejezés az emlék, így a baba haja is komoly szerephez jut az ilyen ékszerkészítők palettáján. Plasztikba zárják az apró kis tincseket, melyek így örökre megmaradnak, és még viselni is lehet őket.

A húzó kifejezés az emlék, így nemcsak az anyatej, hanem a baba haja is komoly szerephez jut az ilyen ékszerkészítők palettáján Forrás: Facebook/Nemnem Design Studio, Emlék Ékszer

Joggal teheted fel a kérdést: mégis mire jó, ha az anyatejet ilyen formán tartósítod?

Egyrészt ez egy idő után eltűnik mind a baba, mind az édesanya életéből. Sok esetben, ez nem a hozzátáplálás és elhatározás révén következik be, hanem a tej – akár korai – elapadásával. A mai csúcs tápszereknek köszönhetően, ez a kisbabát nem igazán szokta megviselni, az anyát már annál inkább. Azzal, hogy megőriz ebből egy kis részt, segíthet neki a gyakran tragikusan megélt helyzet feldolgozásában. Ugyanakkor ezeknek az ékszereknek a többségről, senki meg nem mondja, hogy miből is készültek. Így a rejtett tartalma miatt még érdekesebb és értékesebb lesz.

Ezeknek az ékszereknek a többségről senki meg nem mondja, hogy miből is készültek, igy a rejtett tartalma miatt még érdekesebbek és értékesebbek lesznek Forrás: breastmilkjewelry.org

Mi szólhat ellene?

Észrevehető, hogy manapság szinte már mániákusan imádunk emlékeket tárgyiasítani. Nem elég, hogy képzeletben visszautazunk, szükségünk van az érintésre, a látványra. A fotókon kívül gyűjtjük a koncertjegyeket, belépőket, karszalagokat, használhatatlan tárgyakat. Lassan elfelejtjük, hogy mekkora ereje is van egy-egy élménybeszámolónak, melyben minden a képzeletünkön múlik. Ezek alapján mondhatjuk, hogy az csináltat az anyatejéből ékszert, aki nem tudja, nem akarja maga mögött hagyni a szoptatás időszakát. Ugyanakkor érdekes, hogy míg a hajtincsek gyűjtögetése tökéletesen elfogadott, addig erre az érdekes „talizmánra” többen felkapják a fejüket és enyhe undorral gondolnak.

Érdekes, hogy míg a hajtincsek gyűjtögetése tökéletesen elfogadott, addig erre a „talizmánra" többen felkapják a fejüket és enyhe undorral gondolnak "Forrás: Facebook/Nemnem Design Studio - az anyatej ékszer műhely, Emlék Ékszer - Ékszer szinte bármiből "

Készítsd el magad!

Nem kell feltétlenül postán vagy személyesen átadnod egy idegennek az anyatejedet ahhoz, hogy belőle ékszer készülhessen. Számtalan videó mutat be különböző technikákat, melyekkel egy elszánt anyuka otthon is megalkothatja a saját anyatejes nyakláncát, fülbevalóját, brossát, gyűrűjét. Mutatunk is egyet:

Az anyatejből készült ékszerek tehát nem újak a nap alatt, ellenben még ma is kifejezetten extrémnek számítanak. Mivel minden anya saját maga döntheti el, hogy mit kezd a lefejt anyatejével, így mi is mindenkit arra bíztatunk, hogy éljen ezzel a szabadságával.

Neked mi a véleményed az anyatejből készült ékszerekről?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.