Az internet veszélyes a gyerekekre – Óvd meg őket!

veszély internet gyerek közösségi média
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsony közeledtével, ha lehet, még aktuálisabbá válik ez a téma. Sok karácsonyfa alatt rejt majd mobiltelefont, tabletet, laptopot a szalaggal átkötött csomag. Ezért fontos, hogy gyermekünket felkészítsük a felelős internethasználatra, azon belül is a közösségi médiára.

Sokszor hallottuk már, hogy milyen beállításokat érdemes eszközölni, hogy a gyermek se a telefonján, se az otthoni gépen ne tudjon bizonyos oldalakhoz, tartalmakhoz hozzáférni. Ám, nem tudjuk folyamatosan felügyelni. A következőkben megmutatjuk, hogy mik azok, amiket feltétlenül el kell mondanod neki.

Fontos, hogy gyermekünket felkészítsük a felelős internethasználatra Forrás: Shutterstock

1. Ne tárulkozz ki!

Bár sok social media és egyéb regisztrációhoz kötött oldalon meg lehet adni a pontos címet, születési időt, vallást és egyéb személyes adatot, ezek többségében nem kötelezően kitöltendőek. Amennyiben ezeket nem írjuk be, vagy a láthatóságát korlátozzuk, úgy máris felelősen megvédtük adataink nagy részét, és elkerültük, hogy azok illetéktelenek kezébe kerüljenek.

2. Ne állj szóba idegennel!

Ez az egyik legfontosabb szabály, amit a szülőkről való leválás részeként megtanulunk. Amennyiben az utcán nem tesszük meg, úgy miért tennénk meg a virtuális térben. Az interneten való ismerkedés, még egy felnőtt számára is rejt veszélyeket, egy gyermek esetében pedig hatványozottan van jelen. Fontos megjegyezni, hogy egy fotó és egy név nem jelent garanciát arra, hogy az illető valóban az, akinek mondja magát.

"Ne állj szóba idegennel!" - Ez a virtuális térben is érvényes Forrás: Shutterstock

3. 5-10 év múlva is büszke lennél rá?

Amikor megosztunk, hozzászólunk, képet töltünk fel, gondoljuk végig, hogy pár év múlva is adnánk-e hozzá az arcunkat, nevünket. Az internet nem felejt, a törlés ebben az esetben maximum csak halványít. Nem feltétlenül csak a munkaadód reakcióitól kell tartanod, elég csak egy új kapcsolat, egy nézetváltás, és máris saját magad nehezíted meg az életed.

Sose tilts, mindig magyarázd el a kérésed okait!

Társadalomkritika egy francia graffitiművész festményeinhttp://www.life.hu/csalad/20171214-tarsadalomkritika-dran-francia-graffiti-muvesz-festmenyein.htmlDran 1979-ben Toulouse-ban született, magát utcai művésznek tartja. Munkáival egyfajta társadalomkritikát fogalmaz meg a vizualitás nyelvén. Művészete egyszerre letaglózó és megbotránkoztató. CsaládOrigoA szülői elidegenítés súlyos következményekkel járhat a gyermek fejlődésérehttp://www.life.hu/csalad/20171207-a-szuloi-elidegenites-valas-karos-a-gyermekre.htmlKarácsony közeledtével az elvált, vagy épp válófélben lévő szülők között még élesebbé válnak a játszmák. Ezek túlmutatnak a „Kinél legyen a gyerek szenteste?", vagy az „Együtt, vagy külön ünnepeljenek-e?" kérdéseken. Sajnos sok esetben az egyik szülő komoly pszichológiai manipulációnak teszi ki a gyermeket, mely nem csak az ünnepi hangulatnak tudható be. CsaládOrigoKészülj fel a téli szünetre! - Gyerek- és családlefoglalós ötletekhttp://www.life.hu/csalad/20171208-keszulj-fel-a-teli-szunetre-toltsetek-idot-a-gyerekkel-es-a-csaladdal.htmlA téli szünet az, amit az összes gyerek vár, de a szülők gyakran félnek tőle. Kint hideg van, a gyerkőcöket mégis le kell valahogy foglalni, fárasztani. Persze, a karácsonyra kapott ajándékok ilyenkor nagy slágernek számítanak, mégsem lehet csak ezekre apellálni. Mutatjuk a legjobb ötleteket, melyekhez nem kell feltétlenül kézügyesség. CsaládOrigoMesélj fejből – Több szempontból is jobb, mintha könyvből tennédhttp://www.life.hu/csalad/20171207-meselj-fejbol-esti-mese-mesekonyv-nelkul.htmlA gyerekek szeretik a visszatérő meséket, mivel ez is egyfajta biztos pont az életükben. Hiába hallották már százszor, ugyanolyan élvezettek hallgatják. Ám van annak valamilyen különleges varázsa, amikor ők választhatnak szereplőt, amikor ők adhatják meg az alapsztorit. A fejből mesélés több szempontból is jobb, és több változata létezik. CsaládOrigoA pedofília nem szexuális aberráció, hanem mentális betegség (18+)http://www.life.hu/csalad/20171127-a-pedofilia-nem-szexualis-aberracio-hanem-mentalis-betegseg-pedofil.htmlA pedofília betegség, aberráció vagy csupán szexuális orientáció? Az alábbiakban nem csupán ezt vizsgáljuk meg. Körbejárjuk a pedofil, de gyermekeket nem bántalmazók körét is, valamint foglalkozunk azzal is, hogy miként lehet „kezelni". CsaládOrigoEnnyit változik 17 év alatt az ember: fotókhttp://www.life.hu/csalad/20171123-ennyit-valtozik-17-ev-alatt-egy-ember-elotte-utana-fotok.htmlAz időt nem lehet megállítani. Jó példák erre Josephine Sittenfeld fotográfus munkái is. A hölgy még 2000-ben örökítette meg egyetemi osztálytársait, majd 17 évvel később felkereste őket, és ismét készített egy képet róluk. Őrület, ki mennyit változott, de ennél talán érdekesebb, hogy mennyire jól tükrözi egyetlen kép az ember aktuális élethelyzetét. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.