Ne keverd a szezont a fazonnal! - A Halloween nem egyenlő a Halottak napjával

kutatás ünnep felmérés Halloween
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Halloween, Mindenszentek és Halottak napja. Mindhárom ünnep a halottakról szól, mégis, a megemlékezés teljesen másként zajlik. Az ok egyszerű; más a céljuk. A vidám kontra szomorkás megférhet egymás mellett, de miként látjuk mi, magyarok? Sokan a Halloweent csak egy amerikai költésbiznisznek tekintik, pedig ennél sokkal többről szól.

Október 31. – Halloween; Az ártó, gonosz szellemek és egyéb rémek, az otthonoktól és az élők világából való elűzésének rituális ünnepe.
November 1. – Mindenszentek napja; Az üdvözült lelkekre való emlékezés.
November 2. – Halottak napja; Az elhunyt, de az üdvösséget még el nem ért – tisztítótűzben lévő - elhunytakra való emlékezés.

Október 31-e a kelta kultúrában gyökerező ünnep. A druidák halálistenének, Crom Cruach kultuszához köthető. A samhain éjjele a démonok és ártó kísértetek elűzésének ünnepe volt, mely később, több behatás révén alakult át a ma ismert és az írek által Amerikában gyökeret eresztő ünneppé. A rómaiak ezen a napon ördögűzéseket végeztek, hogy otthonaikból kiűzzék az ártó szellemeket. A druidák úgy tartották, hogy a samhain napján – mely hitük szerint az óév utolsó napja volt – látogatnak vissza a gonosz kísértetek az élők világába. A kereszténység számos pogány ünnepet alakított át a saját nézetei szerint, így vált a téli napfordulót követő két nap, egyházi ünneppé – Mindenszentek és Halottak napja.

Forrás: Giphy

Látszik tehát, hogy a Halloween nem egyenlő a gyertyagyújtó ünneppel, ezáltal nem is helyettesítheti az elhunyt szeretteinkre való emlékezést, nem konkurencia.

A kelták állatbőrökbe bújva, arcuk előtt rút maszkokat viselve táncoltak egy hatalmas tábortűz körül, hogy elűzzék azt a gonoszt, ami ezen a napon az élők közé merészkedett. A félelmetes, szörnyeket és rémeket formázó jelmezekben él tovább napjainkban ez a hagyomány. Az amerikai kertváros ezen a napon félelmetes ruhát ölt magára; csontvázak, hatalmas pókok és pókhálók, boszorkányok, valamint félelmetes arcot formáló töklámpások díszítik az udvarokat. Ennek gyökere szintén a kelta samhain ünnepére vezethető vissza; távol akarták tartani maguktól az ártó szellemeket, ugyanakkor segítettek az elhunyt lelkeknek hazatalálni.

Mondhatjuk, hogy az USA kissé már kiforgatta ezt az eredetileg pogány ünnepet, és szinte teljesen átvette régi jelentését az üzleti haszon generálta érdek. Rengeteget költenek a dekorációra, a jelmezekre, az ételekre, miközben elenyésző számuk érzi ennek igazi, régi jelentését a magáénak.

Forrás: Shutterstock

Magyarország kontra Halloween

Hazánkba a 2000-es évek elején vált szélesebb körben ismerté ez az ünnep. A töklámpásfaragás nem jelentett újdonságot, hiszen arra több kisközségekben is találunk példát a múltból. Ám a Halloween más hozadékával, még a mai napig próbálunk megbarátkozni. Nem meglepő, hogy a fiatalok jóval nyitottabbak, a gyerekek pedig kifejezetten imádnak félelmetes boszorkányoknak és szörnyeknek beöltözni.

A Nagy Halloween Felmérésből* több érdekes dolog is kiderült.

A kérdőív első részében a Halloween eredetére, hagyományaira vonatkozó kérdések és válaszlehetőségek várták a résztvevőket. A kérdőívet kitöltők 74%-a tudta, hogy mikor tartják, ám eredetére csupán 61% válaszolt helyesen. Arra, hogy hol számít nemzeti ünnepnek, csak 17% tudta a megfelelő választ – ez egyébként Írország. Arra, hogy a hagyományok szerint mi célt szolgál a töklámpás, majdnem minden megkérdezett, 92% adott helyes választ.

Említettük már, hogy a Halloweent, inkább a fiatalabb korosztály ünnepli, a felmérés alapján azonban láthatjuk, hogy a legtöbb helyes választ az 51-60 évesek adták.

Forrás: Getty Images

A kérdőív második részében a Halloweenhez való hozzáállással kapcsolatos kérdések következtek. A válaszadók 44%-a nem ünnepli – korcsoportra lebontva a korral emelkedik az arány. Érdekes, hogy a maradék 56%-ot tekintve, a családdal és a házibuliban, szórakozóhelyen való ünneplők aránya majdnem megegyezik. A felmérés rávilágít arra is, hogy a legtöbben töklámpásfaragással és lakásdíszítéssel készülnek, a jelmezbe öltözők aránya már jóval kisebb. Az egyik legérdekesebb kérdésből - Mit szeretsz a legjobban a Halloweenben? – látszik, hogy magasan a töklámpásfaragást élvezik a legjobban a válaszadók, ezután jön csak a jelmezbe öltözés, a halloweeni házibuli-szervezés és a borzongás.

A kutatási eredmények is jól érzékeltetik, hogy nálunk még nem vált hagyománnyá, bár szinte minden üzlet kirakatában van már egy-két faragot tök. Sokan komoly ellenszenvet éreznek irányába, a Valentin naphoz hasonlítják, melyet élcelődve a virágárusok ünnepének neveznek. Azonban látnunk kell, hogy a fiatalabbak – a 30 év alattiak – tudása bár nem olyan szerteágazó a Halloween témakörét illetően, mint az érettebb, idősebb korosztályé, mégis ők azok, akik egyre inkább nyitnak efelé az „új” ünnep felé. Az ő gyerekeik számára, már egész biztosan magától értetődő lesz a lakás díszítése és a félelmetes jelmezekbe öltözés, vagy épp a „Csokit vagy csínyt!”. Érdemes tehát minden generációnak megbarátkoznia a Halloweennel, és kiemelnie belőle azt, ami számára értéket, élvezetet képvisel.

* Balloon World Hungary Kft.

Régi korok csábítói - A nők éppúgy szenvedtek a szépségért, mint mahttp://www.life.hu/csalad/20171010-regi-korok-csabitoi-a-nok-szenvedtek-a-szepsegert-parkapcsolat-ideal.htmlA nők szinte bármire képesek, hogy kívánatosabbak legyenek. Az ideális nő képének elérése azonban igen egészségtelen kényszerré képes fajulni. Ám a kérdés adja magát: ezt a modernizáció hozta magával, vagy régebben is hajszoltuk a tökéletességet? Egyszerű a válasz: igen, akár fájdalmak árán is. CsaládOrigoBajkeverő kölkök - Amikor pár percre félrenézel; fotókhttp://www.life.hu/csalad/20171006-bajkevero-kolkok-par-percre-felrenezel-szulok-gyerekek-fotok.htmlSzerinted a fény sebessége a leggyorsabb dolog? Ha szülő vagy, akkor tudod, hogy nem. A gyerekek sokkal gyorsabbak, főként, ha valami rosszalkodásról van szó! Igazi katasztrófát képesek véghezvinni akár 2-3 perc alatt is. CsaládOrigoEgyszerű és gyors Halloween lakásdekorációk: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20171011-egyszeru-halloween-lakas-es-otthondekoraciok-fotok-denever.htmlA hiedelem szerint október 31-én a legvékonyabb az élőket és a holtakat elválasztó vonal. Ilyenkor visszatérnek az elhunyt lelkek és megpróbálnak visszatérni. Ezért öltöznek félelmetes jelmezekbe, díszítik a házukat, lakásukat az emberek ijesztő elemekkel; hogy a rossz kísérteteket távol tartsák maguktól. Bár mára ez az ünnep (is) elanyagiasodott és gyakran olcsó játszadozásnak tűnik csupán, mégis érdemes teret engednünk neki az életünkbe. Otthon--Kísértetjárás a családban, avagy bizonyítékok a szellemek létezésére; fotók (18+)http://www.life.hu/csalad/20170928-kisertetjaras-a-csaladban-a-szellemjarta-hazak-paranormalis-fotok.htmlA legtöbb paranormális szakértő azt mondja, hogy sokkal jobban kapcsolódunk a láthatatlan világhoz, mint gondolnánk. Van, aki csupán hisz benne, és van, aki meg is tapasztalta. Sőt olyanok is akadnak, akik „vadásznak” a paranormális jelenségekre. A következőkben olyan képeket mutatunk be, amiktől nem biztos, hogy nyugodt lesz az éjszakád. Család--Hihetetlen sírkövek és történetük - A The Beatles is érintetthttp://www.life.hu/csalad/20170919-hihetetlen-sirkovek-es-tortenetuk-temetkezes-the-beatles.htmlEgy sírkő sokat elárul az elhunytról és szeretteiről egyaránt. Miből készült, mivel van díszítve, mi van ráírva... Amikor az ember egy temető 100-200 éves sírjai közt sétál, gyönyörűen őszinte vallomásként hatnak az itt-ott már megcsorbult, megfakult sírkövek. Most összegyűjtöttünk pár igazán érdekes sírkövet – nem csak a régmúltból. CsaládMeglepő temetési szertartások, melyekben az elhunytra vidáman emlékeznekhttp://www.life.hu/csalad/20170810-meglepo-temetesi-szertartasok-az-elhunytra-vidaman-emlekeznek.htmlKegyeletsértő, ha a temetésen megteszünk mindent azért, hogy ne a sírásé legyen a főszerep? Sokan úgy vélik, hogy kicsit sem! Sőt megpróbálják a lehető legszemélyesebbé, már-már vidám ünnepivé varázsolni szerettük temetését. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.