Őszintén a kamaszkori szexualitásról és a nemi betegségekről

Forrás: Thinkstock -
nemi élet tizenéves nemi betegség kamasz szexuális felvilágosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Arról, hogy a nyári szünetben milyen veszélyek leselkednek a tinédzserekre, korábban már írtunk. Most a fókuszt a nemi életükre helyezzük. A szülők felelőssége kézzelfogható abban, hogy a tizenévesen rengeteg téves információ és nulla önismeret nélkül bonyolódnak – időnként kellemetlen – szexuális élményekbe.

A 2016-os Magyar Ifjúság Kutatás 15-29 éves fiatalokat kérdezett, az őket érintő fontosabb témákkal, életeseményekkel kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy saját bevallásuk szerint, átlagosan 14,4 éves korukban váltak nemileg éretté. Akiknek már volt szexuális kapcsolata (70 százalékuknak), azok átlagosan 16,7 éves korukban kezdték el szexuális életüket, illetve akik még nem kezdték el (15 százalékuk), azok közel egyötöde nyilatkozott arról, hogy hány éves korában tervezi, esetükben ez átlagosan 18,2 éves korra tehető. Akik már alakítottak ki komoly párkapcsolatot, átlagosan 18,3 éves korukban tették.

A fentiek érdekes tényre világítanak rá, nevezetesen, hogy a fiatalok többségénél, a valódi kötődő szerelmi kapcsolat előttre tehető az első szexuális élmény.

Ez visszavezethető a kamaszkori kíváncsiságra, a „nemet" mondás hiányára, a meggondolatlanságra, esetleges legális és illegális drogok használatára, de önismereti hiányosságokra is.

A fiatalok többségénél, a valódi kötődő szerelmi kapcsolat előttre tehető az első szexuális élmény Forrás: Thinkstock

Össze vannak zavarodva

A tizenévesek már nem gyerekek, de még nem felnőttek, gyakran a szülők sem tudják, hogyan is kezeljék őket, hát még ők magukat. Tombolnak bennük a hormonok, egyre több út nyílik meg előttük, önállóbbá válnak, saját döntéseket hoznak, ebbe pedig bele tartozik a szexualitás megélésének lehetősége is. A 21. századi erkölcs érdekesen áll a szexhez; egyrészt nyíltan foglalkozik vele – tévéműsorok, magazinok, plakátok, hirdetések -, másrészt a legtöbb esetben szülő-gyermek közt tabunak számít. Miért?

Szülőként az a feladatod, hogy bármikor, bármilyen kérdéssel fordulhasson hozzád a gyermeked Forrás: Thinkstock

Az óvszer nem véd meg mindentől

Bár az elsődleges és a legbiztonságosabb védekezési módszerként ismert, jó tudni, hogy még így is több betegséggel szemben védtelenek a kamaszok.

Több olyan nemi betegség is van, mely terjedéséhez nem kell közvetlen nemi aktusnak történnie – hüvelyi- anális- vagy orális közösülés -, akár bőr-bőr kontaktus révén is fertőzhet.

A különböző betegségek, akár évekig is lappanghat, miközben a tudta nélkül minden partnerét tovább fertőzi az adott személy. Fontos, hogy a már szexuális életet élő kamaszok – lányok, fiúk egyaránt -, rendszeresen eljárjanak nőgyógyászhoz, urológushoz.

Mennyit tudsz a nemi betegségekről? - Teszt

Hogyan terjed a szifilisz? Melyik kórokozó terjed akár nedves törölközőn keresztül is? Hogyan mutathó ki a Gonorrhoea? Mindenre tudod a választ, vagy nem ártana fellapozni az anyutól kapott felvilágosító könyvet? Persze a Google a barátod, de ezekre a kérdésekre, nem árt ha fejből tudod a választ. Teszteld le, hogy mennyit tudsz a nemi betegségekről!

Ebben ismét nagy szerepe van a szülőnek, aki elviszi, támogatja és segít, ha a vizsgálat során kiderül valami. Amivel nagyban lehet csökkenteni a nemi betegségek esélyét, az a ritka partnerváltás, illetve a hasonló korú partner – mivel egy idősebb vélhetően már jóval több szexuális együttlétet tudhat maga mögött, így nagyobb az esélye, hogy egy nemi úton terjedő betegséget átadjon.

Tarr Andrea prevenciós szakember és szociálpedagógus, gyakran találkozik a fiatalokat foglalkoztató kérdésekkel, problémákkal. Megkeresésünkre elmondta, elsőszámú problémának azt látja, hogy a fiatalok körében igen gyakori a nem megfelelő védekezés. A megszakításos együttlét például, egy olyan védekezési mód, amit nagyon gyakran használnak. Elég nagy így az esélye, hogy ebből probléma lesz, stabilabb védekezési módokat kellene használjanak, ismerjenek.

Tarr Andrea véleménye

Amikor benne vannak egy stabil kapcsolatban, szerelmesek, és elkezdik felfedezni egymást, megismerik egyrészt a saját, másrészt a másik testét. Nagyon fontos, hogy tudják, mi a jó nekik, milyen igényeik vannak, épp ezért nagyon lényeges, hogy ez ne legyen tabu téma köztük.

Lényeges még az, hogy olyan dolgot engedjen meg – hiszen a saját teste felett ő rendelkezik -, ami számára is jó, kényelmes. Ugyanakkor azt tapasztalom – a fiatalok elmondásából -, hogy bizony belemennek olyan szexuális élményekbe, amik számukra nem jelentenek élvezetet, sőt. Ennek több oka is lehet; meg akarok felelni a másiknak, ettől érzem idősebbnek magam, túl akarok esni rajta... stb.

Ennél a témánál is előjön, hogy az önismeret, az önértékelés és az önbizalom mennyire fontos egy kamasz életében, mégis ezzel van a legnagyobb probléma.

"Nagyon fontos, hogy tudják, mi a jó nekik, milyen igényeik vannak, épp ezért nagyon lényeges, hogy ez ne legyen tabu téma köztük." Forrás: Thinkstock

Egy szó, mint száz; a fiatalok igenis élnek nemi életet, de rengeteg homályos, vagy épp téves információ él a fejükben.

A szülőknek segíteni kell abban, hogy kisfelnőtt gyermekük tisztában legyen a rá leselkedő veszélyekkel, illetve megértse, hogy nem elegendő testileg megérni a szexuális élményekre, azokat érzelmileg is fel kell tudni dolgozni, meg kell érteni, a helyén kell kezelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.