Őszi dekor: mutatós illatgyertya saját kezűleg

illóolaj virág hobbi otthon barkács illat hangulat dekoráció gyertya ősz lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha igazán finom és erős aromájú, tartós illatgyertyára vágysz, akkor mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod, mint az átlag gyertyák esetén - vagy időt szánnod rá, és sajátot készítened. Utóbbihoz nyújtunk segítséget.

Gyertyaöntés házilag: az alapok

Hobbiboltból szerezz be annyi gyertyaviaszt, amennyire szükséged lesz egy gyertyához - a mennyiségben segítenek az eladók -, vagy ha van néhány félig leégett gyertyád otthon, akkor azokat reszeld le. Ha már a hobbiboltban vagy, vegyél viaszozott, fém talppal ellátott kanócot is, ezzel könnyebb dolgozni, mint a régi gyertyából kiszedett kanóccal.

Első lépésként fel kell olvasztanod a viaszt egy edény forró vízben. Hogy ne tedd tönkre az edényt, a viaszt egy erősebb, hőre kevésbé érzékeny, műanyag zacskóba tedd, és így lógasd a vízbe. Míg olvad, a kanócot helyezd egy egyszerű, de szép formájú, kissé előremelegített üvegpohárba úgy, hogy a fém talp a pohár aljának közepére kerüljön. Hurkapálcára kösd a kanóc végét, amelyet aztán a pohár szájára fektethetsz, így nem tűnik majd el a kanóc a viaszban. A felolvasztott viaszt ezek után óvatosan öntsd az üvegpohárba. Amint kihűl és megkeményedik a gyertya, használhatod is.

Thinkstock
Thinkstock

Illatosítás virágokkal, illóolajokkal

Illatos viaszt virágokból, de illóolajok használatával is készíthetsz. Kedvenc parfümödet nem érdemes feláldozni erre a célra, hiszen a parfümök alkohol alapú szerek, melyek nem keverednek el megfelelően a viasszal, így még azelőtt elillan az illatuk, hogy a forró viaszt az üvegpohárba öntenéd. Viasz illatosítására csak olajbázisú anyagot használj.

Bár elsősorban tavasszal lehetnek a segítségedre, virágokat például bőven használhatsz a viasz illatosítására - akár friss, akár szárított formában -, mégpedig úgy, hogy először a fent részletezett módon megolvasztod a viaszt, hozzáadod a virágokat, majd az egészet még fél óráig melegíted, hogy az illatanyagok jól elkeveredjenek a viasszal. (500 gramm viaszhoz elegendő egy bögrényi virágfej.) Ezután egy gézlapon keresztül szűrd át a keveréket a kanóccal ellátott üvegpohárba.

Az illóolajok használatával némiképp egyszerűbben illatosíthatod a viaszt - legfőképpen azokkal, melyeket kifejezetten erre a célra kínálnak. Ezek ugyanis könnyen és jól keverednek. Az olajból csupán néhány cseppet kell adnod a megolvasztott viaszhoz, még további melegítésre sincs szükség, máris töltheted a pohárba. Ráadásul az olajokat kombinálhatod is: mit szólnál például az alma-fahéj párosításhoz? Vagy a csokoládé és a vanília kettőséhez? A variációknak csak a fantáziád szabhat határt.

Néhány csepp ősz

Az ősz fűszeres illatát almával, cédrussal, vadon termő bogyós gyümölcsökkel, fahéjjal, narancssal, szegfűszeggel idézheted meg a lakásban. Ezeket a legegyszerűbben illóolaj formájában adhatod a viaszhoz.
Így készíts szemet gyönyörködtető dekorációt izzóból!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121017-kiegett-izzo-ujrahasznositasa-dekoraciokent.htmlMelengető, őszi aromák: mutatós illatgyertya saját kezűleghttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121018-mutatos-illatgyertya-keszitese-sajat-kezuleg-oszi-napokra.htmlHajtogass tárolót vállfából! Rend lesz a cipőid közötthttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121016-cipok-tarolasa-vallfa-segitsegevel-sajat-kezuleg.htmlNe félj a sötét színektől!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20101112-ne-felj-a-sotet-szinektol.htmlOlcsó, mégis mutatós: kosár csomagolópapírbólhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121011-papir-kosar-keszitese-sajat-kezuleg-csomagolo-papirbol.htmlKötögetős dekor: készíts képet cérnából!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121011-stingart-cerna-kep-sajat-kezuleg.htmlHázi praktikák recsegő, nyikorgó parkettáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121010-recseg-nyikorog-a-parketta-javitas-hazilag.html30 perces dekorötlet: fotómontázs az ablakbanhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121009-fotomontazs-ablakkeretbol-sajat-kezuleg.htmlÍgy takarítsd ki a lakásodat vegyszer nélkül, fillérekbőlhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121008-hogyan-legyek-jo-no-vegyszermentek-takaritas.htmlDekorkaspó kavicsokból - Lépésről lépésrehttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20121005-kaspo-dekoralasa-mozaikkal-kaviccsal-sajat-kezuleg.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.