Így érd el, hogy okos gyermeked szülessen!

Vas káros szenvedélyek folsav omega-3 zsírsav vitaminok fogamzásgátló szer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb családban - szerencsére - akkor is egészséges baba születik, ha a szülők nem készültek fel előre a fogadására. Bizonyos módszerek és táplálékkiegészítők segítségével viszont még a fogantatás előtt gondoskodhatsz arról, hogy minél egészségesebb gyermeked szülessen.

A magzatvédő vitaminok szedéséről erősen megoszlanak a vélemények: a benne található vitaminok és folsav bizonyítottan nagy szerepet játszik a magzatok kezdeti fejlődésében, de az egész terhesség alatt szedve egyeseknél a baba az átlagosnál nagyobb súlyúra növekszik tőle.

Ha szeretnél ilyen vitaminkészítményt szedni, akkor ezt is két-három hónappal a tervezett fogantatás előtt érdemes elkezdeni, de mindenképpen olyat válassz, mely jól hasznosuló folsavat tartalmaz. Ha tartasz attól, hogy túl nagyra növekedne a magzat, akkor csak folsavat vigyél be a szervezetedbe, abból is a biológiailag aktív típusút: napi 400 mikrogramm fogyasztása segít elkerülni az újszülöttkori rendellenességek, főleg a velőcső-záródási rendellenesség kialakulását. A velőcső viszont a fogantatás pillanatától számított huszonnyolcadik napra kifejlődik, amikor még a legtöbb terhességi teszt sem mutatja meg a terhességet, így ha egészséges babára vágysz, már a tervezgetés idején szerezz be folsavkapszulát, és a tizenkettedik terhességi hétig - a velőcső fejlődésének lezárulásáig - mindenképpen szedd folyamatosan.

Thinkstock
Thinkstock

Fogamzásgátló tabletta és a káros szenvedélyek

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása az egyik igen evidens feltétele a gyerekvállalásnak. A hivatalos álláspont szerint akár egy héttel a gyógyszer abbahagyása után teherbe lehet esni, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokszor hónapokra van szükség, mire a női szervezet újra megtalálja a régi kerékvágást, és valóban termékeny lesz. Emiatt már az utód tervezésekor érdemes másfajta fogamzásgátlási módszerre áttérni, még akkor is, ha a baba egészségét a gyógyszer elvileg nem befolyásolja.

Azt pedig, hogy egy anyának nem szabad sem dohányoznia, sem alkoholt innia a terhessége alatt, szinte mindenki tudja. De azt már kevesebben, hogy maga a dohányzás eleve megnehezíti a baba megfoganását, de nem csak az anyánál: a dohányzás és az alkoholfogyasztás a férfiaknál is csökkenti a spermiumok mozgását, a kóros alakú hímivarsejtek arányát viszont növeli. Emellett a születendő baba egészségében is szerepet játszanak: a férfiak naponta átlagosan 176 millió hímivarsejtet termelnek, melyek bevetés előtt egy 74 napos fejlődési fázison mennek át. Ezalatt a két és fél hónap alatt nagyon érzékenyek a káros hatásokra, annyira, hogy jóval több genetikai hiba kerülhet velük az utódba, mint a petesejt révén. Ezért már a tervezgetés fázisában is érdemes a férfiaknak is kerülni az alkoholt, a cigarettát, a napi öt kávét, a forró fürdőket és a túl szoros alsóneműket.

Fogyás és alapos orvosi vizsgálatok

Az anyai túlsúly nemcsak a gyermek megfoganását nehezíti meg, de a terhesség alatt is veszélyeket rejt: a magas vérnyomás és vércukorszint, mely a legtöbb túlsúlyosnál kialakul, a babára is káros, akár meg is háromszorozhatja a születési rendellenességek esélyét, a koraszülésről és a gyakoribb császármetszésről nem is beszélve. Emiatt a leendő anyukáknak fontos az ideális testsúlyukat még a terhesség előtt elérni, valamint a vérnyomásukat és a vércukorszintjüket is rendszeresen ellenőriztetni. Mindemellett a toxoplazma-vizsgálat is ajánlott, mert nem mindenkinél egyértelmű, hogy túlesett-e már a fertőzésen, ahogy a rubeolaszűrés is, ahol ellenanyagteszttel kimutatható az immunitás, mely ha nem elég erős, akkor oltással egy életre megszerezhető. Oltás után a fogorvoshoz is érdemes benézni, hogy a terhesség alatt könnyebben romló fogak ne okozzanak később nagyobb bajt.

Thinkstock
Thinkstock

Genetikai vizsgálatok és a mozgás

A harmincöt év alatti édesanyáknál nem igazán végeznek genetikai teszteket, hacsak ők maguk nem kérik azokat. Ha előfordul a családban néhány örökölhető betegség, vagy csak az anyuka saját folsav-érzékenységével szeretne tisztába jönni, akkor egy genetikus a leendő apánál és anyánál is egyszerűen elvégezheti a teszteket.

A terhességre való felkészülésben a vizsgálatok mellett az anyuka fittsége is jelentőséggel bír, hiszen a várandósság alatt akár több tíz kiló plusz súlyt kell majd cipelnie, de a szülés közben és után is jól jön a megfelelő erőnlét. A has- és hátizmok, valamint az intim terület izmai még a terhesség előtt könnyen edzhetők, és a gyakorlatok egy része a várandósság alatt is tovább végezhető.

Mentálisan is készüljünk az anyaságra

Az anyaságra nemcsak testileg, hanem lelkileg is készülni kell. A felelősség, a szüléssel járó fájdalmak és a gyereknevelés nehézségei sokakat jó előre megijesztenek. Ezeket a félelmeket ugyanúgy előre rendezni kell, mint az esetleges párkapcsolati problémákat, hiszen a gyermek érkezése után erre a párnak sem ideje, sem energiája nem lesz. A jövendő anyaságra való ráhangolódás fontos része, hogy megtanuljunk lazítani, tisztázzuk magunkban, milyen édesanyák szeretnénk lenni, milyen esetleges sérüléseket hordozunk saját szüleinkkel kapcsolatban, bírni fogjuk-e a babával járó megpróbáltatásokat anyagilag, testileg és lelkileg. Gyermeket nevelni ugyanis nem csupán hintőporillatú álomvilág, s jobb, ha amire csak lehet, előre felkészülünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.