A karalábé az egyik legegészségesebb zöldség, ráadásul a levele is fogyasztható

Forrás: Shutterstock -
karalábé level zöldség
A káposztafélék családjába tartozó karalábé kiváló vitaminforrás, főleg akkor, ha nyersen fogyasztjuk. Érdemes beépíteni az étrendünkbe. 

Talán nem is gondolnánk, hogy a karalábé a káposztafélék családjába tartozik, hiszen ennek a zöldségnek nem a levelét, hanem többnyire a gumószerűen kidudorodó szárát fogyasztjuk. Nagyszerű vitaminforrás, természetesen legfőképp akkor, ha nyersen esszük meg. Tartalmaz B₁-, B₂-, B₆- és C-vitamint, de kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is.

A karalábé nagyon egészséges zöldség Forrás: Shutterstock

Ha azonban nem szeretnénk nyersen fogyasztani, rengeteg lehetőség áll előttünk, ugyanis nagyon sokféleképpen elkészíthető: lehet belőle leves, főzelék, de meg is lehet tölteni. A zsenge leveleit sem érdemes kidobni, ezek is gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. A fűszerek közül a borsikafű, a kapor, a petrezselyem zöldje, a lestyán, a szerecsendió és a fehérbors illik hozzá - írja a Vidék Íze.

Érdemes azonban tudni, hogy a karalábé nem savanyítható és nem is főzhető be, vagyis a nagyon hosszú tartósítására nincs lehetőség. Az őszi termést veremben, pincében vagy kamrában lehet tárolni.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.