Miss Óvszer és Miss Metró: rendhagyó és bizarr szépségversenyek a múltból

Forrás: Roger-Viollet via AFP/Bernard Lipnitzki / Roger-Viollet/Bernard Lipnitzki -
bizarr rendhagyó szépségverseny magazin bizarr szépségversenyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépségverseny egyike azoknak a ritka eseményeknek, ahol egy csomó csinos nőt látsz egy helyen, egymással versengve. Vannak azonban olyan szépségversenyek is, ahol meglepő módon nem a szépség dominál, hanem valami egészen más.

Összegyűjtöttünk pár rendhagyó szépségversenyt a múltból, melyekről nagy valószínűséggel még sosem hallottál:

Miss Tökéletes Testtartás

Az 1950-es és 1960-as években az amerikai csontkovácsok számos szépségversenyt rendeztek, ahol a versenyzőket nemcsak szépségük, hanem testtartásuk alapján is értékelték. Ezt a testtartást számos módszerrel ellenőrizték: hátuk egyenességét vízszintes bobbal, gerincszerkezetüket röntgennel, súlyeloszlásukat pedig két skálával vizsgálták. A versenyek reklámfogások voltak, amelyek célja a csontkovácsok hírnevének növelése volt. Azt mondták, hogy a jó testtartás jobb egészséghez vezet, és a csontkovácsok segíthetnek ebben.

Az 1950-es és 1960-as években az amerikai csontkovácsok számos szépségversenyt rendeztek, ahol a versenyzőket testtartásuk alapján is értékelték Forrás: Roger-Viollet via AFP/Bernard Lipnitzki / Roger-Viollet/Bernard Lipnitzki

Miss Gyönyörű Szemek

Az 1930-as évek az Egyesült Államokban nagyon népszerű volt a szemek szépségversenye. A versenyzők arcát gyakran hátborzongató maszkokkal fedték el, így a bírák csak a hölgyek szemére koncentráltak, egyéb arcvonások nem vonták el a figyelmüket. Néhány évtizeddel később ezt még inkább fokozták és a versenyzőket bódékba zárták, amely egész testüket elrejtette. Szerencsére fül- és orrszépségversenyt már nem rendeztek.

Miss Marilyn Monroe hasonmás

Marylin Monroe-t a mai napig egy szexszimbólumnak és ikonnak tartjuk, nem volt ez másképp az Egyesült Államokban sem az 1950-es években. A szépségversenyeken nem az volt a lényeg, hogy ki a legszebb, hanem az, hogy ki hasonlít a legjobban Marylin Monroe-ra. Ezt pedig úgy tesztelték, hogy a gyönyörű színésznő testének a formáját kivágták és a versenyzőknek ebbe a formába kellett beleállniuk. A győztes az lett, akinek az alakja leginkább hasonlított Monroe-hoz.

A szépségversenyeken nem az volt a lényeg, hogy ki a legszebb, hanem az, hogy ki hasonlít a legjobban Marylin Monroe-ra Forrás: AFP/Sinead Lynch

Miss Metró

1941 és 1976 között a New York Subways Advertising szponzorálta a „Miss Metró" néven ismert szépségversenyt. A versenyen való részvételhez a jelölteknek New Yorkban kellett élniük, és rendszeresen használniuk kellett a metrót. A nyertes fényképét, valamint egy rövid bemutatkozást ezután a metrókocsik és buszok falára ragasztották, hogy mindenki láthassa. Később a versenyzők fényképeit egyenesen a metróban rakták ki és az utasok szavazhattak arról, ki legyen a nyertes. A csinos hölgyek nézegetése legalább feldobta az unalmas tömegközlekedést.

Miss Legszebb Boka

Az 1930-as évektől az 1950-es évekig Angliában és Franciaországban zajlottak a „legszebb boka" szépségversenyek, melyek meglepő módon nagyon népszerűek voltak és sok idős nő is indult rajtuk. A versenyzők egy függöny mögé bújtak, és csak a bokájuk látszott ki. Ezután egy bíró megvizsgált minden bokát úgy, hogy megérintette és megmérte őket, mielőtt kiválasztotta volna a győztest.

Az 1930-as évektől az 1950-es évekig Angliában és Franciaországban zajlottak a „legszebb boka" szépségversenyek Forrás: AFP

Miss Plasztika

Ahelyett, hogy eltiltották volna a nőket a plasztikai műtétektől, ez a szépségverseny megkövetelte, hogy részt vegyenek rajta. A Miss Plasztika versenyt tizennyolc és hatvankét év közötti nők számára rendezték, akik orvosi igazolással igazolták, hogy átestek legalább egy plasztikai műtéten. A szépségversenyre először és utoljára 2004-ben került sor.

Miss Óvszer

A thaiföldi óvszerversenyen 20 nő indult négy különböző országból. A verseny során a bírák azt figyelték, hogy melyik hölgy képes elkápráztatni őket az óvszerfújás terén. A versenyt azért rendezték, hogy a thai kormány felhívja a fiatal felnőttek figyelmét az óvszer használatának fontosságára.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.