5 terület a konyhádban, amit biztos, hogy elfelejtesz takarítani

Forrás: Shutterstock -
fuga hűtő takarítás csempe konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan gondolják azt, hogy patyolattiszta a konyhájuk, pedig van egy pár olyan terület a konyhában, aminek a tisztításáról szinte mindenki elfeledkezik.

A piszkos edényeket elmosogatjuk, a szekrényeketrendszeresen kitöröljük, és a kamrát is tisztán tartjuk. De még a legnagyobb tisztaságmániásokkal is előfordulhat, hogy elfelejtik kitakarítani a következő öt dolgot a konyhában.

1. A mosogatógép
A mosogatógépa konyha hőse: egy nap többször is dolgozik, minden piszkos edényt alaposan megtisztít. Ám a hősöknek is szükségük van egy kis törődésre! Az ételmaradékok eltömíthetik a mosogatógép lefolyóját, ezért legalább három havonta meg kell tisztítani a lefolyót. Tegyünk egy ecettel teli poharat a mosogatógépbe, és hagyjuk a programot átfutni. Ha lejárt, vegyük ki a poharat, szórjunk a gép aljába szódabikarbónát és kapcsoljuk be megint.

Az ételmaradékok eltömíthetik a mosogatógép lefolyóját, ezért legalább három havonta meg kell tisztítani a lefolyót Forrás: Shutterstock

2. A fugák
A konyhatakarítása során általában elfeledkezünk a fugákról. Függetlenül attól, hogy a falon vagy a padlón helyezkednek el, ezekben a mélyedésekben tapad meg a legtöbb kosz és zsír, csúnya elszíneződéseket okozva. Újjá varázsolja a fugákat a szódabikarbónaés egy kis víz keveréke, ha fogkefével alaposan mindet átdörzsöljük.

3. A hűtő fogantyúja
Valószínűleg ez az a fogantyú, amit a legtöbben a legtöbbször megérintenek a konyhában, mégsem tisztítjuk olyan gyakran, mint kellene. Naponta többször is kézzel nyitogatjuk, rengeteg baktérium tapadhat meg rajta. Hetente legalább egyszer fertőtleníteni kellene, de jelen helyzetben, a koronavírus miatt ez most akár naponta is ajánlott.

4. A kávéfőzőgép
Ha napi használatban van a kávéfőző, akkor annak is elkél a törődés. Az itt megtapadó baktériumok gyomorbántalmakat okozhatnak, ráadásul kellemetlen szagot is lehet miattuk a konyhában. Ha speciális tisztítószer való a géphez, akkor használjuk azt, máskülönben elegendő ecet és víz keverékével (fele-fele arányban) elegendő átmosni.

Ha napi használatban van a kávéfőző, akkor annak is elkél a törődés Forrás: Shutterstock

5. A hűtő alatti terület
Ha furcsa szag van a konyhában, könnyen lehet, hogy a hűtő alól jön. Itt a leesett ételmaradékok és sok kosz is felhalmozódhat. Rovarok és egerek kedvelt helye is lehet a hűtő mögötti és alatti rész, ezért ajánlatos ezt a területet is három havonta megtisztítani, a hűtő hátulját pedig szappanos vízzel átmosni.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.