4 ok, amiért nem szabad a közösségi média felületekre túl sok képet posztolnod a gyermekedről

Forrás: Shutterstock -
kép fotó Facebook szülő posztolás Instagram gyerek közösségi média
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy anya vagy apa átlagosan 150–300 képet tesz közzé évente, amelyeken a gyermeke szerepel. Képzeljük el, hogy mire tinédzser lesz, milyen mértékű digitális lábnyommal fog rendelkezni, melyhez ő nem adta az engedélyét. Azzal, hogy minden értékes és érdekes pillanatát megörökíted, erősen közelítesz a mobiltelefon-fejű szülők táborához, de a mértéket megtartva, csak a családnak megőrzött fotókkal nem lesz probléma. A gond akkor van, ha ezeket rendszeresen posztolod is például a Facebook- vagy az Instagram-oldaladra. Mutatjuk, miért!

1. Egy életre megbélyegzed a gyermekedet

Lehetséges, hogy számodra végtelenül édes, ahogy épp kézzel-lábbal eszi másfél évesen a spagettit, vagy egy szál semmiben játszik a fürdőkádban, netán piros szemekkel hisztizik valami miatt. Ő azonban tinédzserként messze sem fog így tekinteni rájuk. Azzal, hogy ezeket nemcsak a családi fotóalbumban őrzöd, hanem kiteszed az internetre, örökre előkereshető lesz, ami később sajnos sok kellemetlen szituációt okozhat az életében.

Egy anya vagy apa átlagosan 150–300 képet tesz közzé évente, amelyeken a gyermeke szerepel Forrás: Shutterstock

2. Pedofilok céltáblájává teheted

Még mindig túl gyakran látni kádban lubickoló, félmeztelenül táncoló, pelenkázás közben lencsevégre kapott gyermekekről készült képeket a közösségi média felületeken. Ezekkel nemcsak az a probléma, hogy később kellemetlen helyzetbe kerülhet miattuk a gyermekedet, de olyanok is hozzáférhetnek a képekhez, akik nem a kedves gyermeki mosoly miatt töltik le és őrzik a gépükön...

3. Teljesen kiadod őt másoknak

A képeken nem csak a gyermek látható. Ott lehet egy utcanévtábla, felismerhető lehet az óvodája, iskolája, otthona, kedvenc játéka. A képeidet nézegetve könnyedén összeállítható a gyermek napi és heti rendje is. Szerencsére nem olyan helyen élünk, ahol nap mint nap emberrablásoktól lenne hangos a sajtó, de ettől függetlenül sem célszerű ennyire kiadni szemed fénye életét, hiszen sosem tudhatod, hogy épp ki téved a profilodra...

A világhálóra kiposztolt képeidet nézegetve könnyedén összeállítható a gyermek napi és heti rendje Forrás: Shutterstock

4. Te lehetsz az oka, ha bántják

Az iskolai zaklatás és megfélemlítés, de legjobb esetben is a szekálás alapját képezheti, ha a gyermekedről – akit természetesen az összes képen meg is jelölsz – rendszeresen olyan fotókat teszel közzé, amin „túl szerencsésnek” tűnik. Ez így elég furcsán hangzik, és nem feltétlenül csak a drága ajándékok, programok tartoznak ide. Sajnos nagyon sok gyermek él rossz körülmények között, akiket a szüleik bántalmaznak, elhanyagolnak. Belőlük ez a töménytelen szeretetömlengés féltékenységet, rossz érzéseket válthat ki, amit akár meg is torolhatnak.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.