Teázz az egészségedért! Eláruljuk, mikor mit fogyassz!

Forrás: Thinkstock -
teázás méregtelenítés tea egészséges életmód életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg nyáron leginkább a jeges teát kívántuk meg, ősztől már inkább a meleg italokra voksolunk. Azt biztosan tudod, hogy a szénsavmentes víz mellett a gyógyteák azok, amik még szintén nagyon jó hatással vannak a testedre, az immunrendszeredre - most eláruljuk, mikor melyiket érdemes fogyasztanod. 
Forrás: Thinkstock

Kik mások, mint a britek lennének az egyik legnagyobb teafogyasztók? Nemrég a Daily Mail cikkéből kiderült: csak Nagy Britannában 165 millió csésze tea fogy el naponta. Döbbenetes szám, nem igaz? Nem ártana tanulni tőlük, hiszen a különféle teák - persze főképp cukor és egyéb ízesítők nélkül fogyasztva - remek hatással vannak az immunrendszerre. Teázz többet az ősz kezdetével - mutatjuk is, melyiket miért érdemes kortyolgatni!

Hagyományos angol tea

Meglepő, de ez az ital javítja a nemzőképességet és növeli a teherbeesés esélyét, mert antioxidánsokban nagyon gazdag. Várandósság alatt azonban érdemes mértékkel fogyasztani, mert koffeint is tartalmaz. Bár hagyományosan tejjel fogyasztják, jó ha tudod, a tej hozzáadása miatt romlik az antioxidáns tartalma, így érdemesebb citrommal és egy leheletnyi mézzel ízesíteni.

Citromos gyömbéres tea

Energetizáló, gyulladásgátló hatása van ennek a teának, és különösen hasznos azoknak a nőknek, akik endometriózisban szenvednek. Rendszeres fogyasztása javítja a nemi szervek vérellásátást, salaktalanító, gyulladáscsökkentő hatása van, a gyömbérnek köszönhetően pedig különösen jót tesz puffadás, emésztési problémák és reggeli hányinger ellen.

Rooibos tea

A Dél-Afrikából származó tea antioxidáns tartalma kiemelkedő a többi ital között, emellett nagyszerű C-vitamin forrás is. Tudtad például, hogy a spermák minőségének is jót tesz? Ráadásul a tea nem tartalmaz koffeint, így azoknak is jó, akik kerülik a tea élénkító hatását. A vörös színű ital telis tele van kálciummal, káliummal, magnéziummal, cinkkel, rézzel, nátriummal, vassal és mangánnal, és C-vitamin forrásnak is nagyszerű. Magas antioxidáns tartalma révén erősíti az immunrendszert, és nagyon jó a pikkelysömör és ekcéma ellen. Ásványi anyag tartalma magas, az alvást is segíti.

Forrás: Thinkstock

Jázmintea

Kínában évszázadok óta gyógyhatása miatt alkalmazzák a jázminteát, sőt, egyes dokumentumok szerint annó afrodiziákumként és teherbeesést elősegítő készítményként használták. Antioxidáns tartalma révén erősíti az immunrendszer, kiváló rákmegelőző hatású, helyre teszi az emésztési problémákat, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. Lefekvés előtt viszont ne fogyasszd, mert tartalmaz koffeint, és nem árt figyelni a mértékletességre is!

Zöld tea

Az egyik legismertebb tea, ami számos jótékony hatással büszkélkedik. Összetevői miatt babavárás előtt érdemes rendszeresen fogyasztani, mert állítólag növeli az egészséges embriók számát, és javítja a termékenységet. Emellett ellensúlyozza a szervezetben a stressz és a környezeti problémák káros hatásait. Erősíti az immunrednszert, fiatalító hatása is van, és a férfiproblémáknak is nagyon jót tesz. Segíti az agyműködést, csökkenti a szorongást, serkenti az anyagcserét és ezáltal elősegíti a fogyást is. Sőt, a Parkinson és az Alzheimer kór megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Csalántea

A, C, D és K vitaminban gazdag, és amellett, hogy isteni méregtelenítő, tartalmaz még kálciumot, vasat, káliumot és ként is. Az állapotos nők szervezetére is jó hatással van, és a magzatnak is jót tesz. Tavasszal és nyáron könnyű hozzájutni a friss cslánhoz, ha van otthon, a kertben, de a teafű is megfelelő. Allergiás, szénanáthás időszakban is érdemes fogyasztani, ha pedig lehűtöd, borogatásként nagyon jó a száraz, viszkető bőrre.

Forrás: Thinkstock

Mentatea

Fiatalít, frissít, lazító hatása pedig csodálatos. Korábban írtunk arról, hogy forró napokon nagyon üdítő egy hűsítő mentatea, de ősszel se hagyd ki a repertoárból: remek stresszoldó hatása van, tartalmaz A,B, C, és B12 vitamint. Ha étkezés után fogyasztod, akkor megszünteti az esetleges gyomorbántalmakat, emésztési zavarokat. Köhögés, megfázás ellen is kiváló, ha pedig fáj a torkod, enyhíti a tüneteket, és a leheleted is jobb lesz tőle. Babavárás alatt pedig jót tesz terhességi hányinger ellen.

Fahéjas teakeverékek

Ősszel és télen ne csak a süteményekbe használj őrülten sok fahéjat, mert ez a fűszer teához is csodálatos. Nőknek kifejezetten ajánlottak a fajéas teák, mert segítenek helyrebillenteni a hormonváltozásokat. Sőt, a fahéj segíti a nemi szervek vérellátását is. Emellett a fahéjas teák szabályozzák a vércukor és a koleszterinszintet, így érdemes beiktatnod őket a napirendedbe!

Forrás: Thinkstock

Málnalevél tea

Ha még nem hallottál erről a fajtáról, itt az ideje megismerni: a málnalevél tea ugyanis nagyszerű méregtelenítő hatású. Ajánlott köszvény és hugyúti problémák esetén, remek vértisztító, enyhíti a hányingert, a hasmenést, a bélgörcsöket, a nátha tüneteit. A málnalevelek gazdagok vasban, magnéziumban, kalciumban, A-B-C-D- és E-vitamin és foszfor is található bennük, ez utóbbi miatt a fogak, csontok, körmök erősítője is lehet. A pattanásos bőr ellen is hatékony fegyver, de fekélyeknél vagy sebeknél is alkalmazzák összehúzó, fertőtlenítő hatása miatt. Évszázadokkal ezelőtt felismerték már, hogy segíti a szülést a málnalevéltea fogyasztása; erősíti, tonizálja a méh izomzatát, ezzel segíti a méhösszehúzódásokat, melyek sokaknál így nem is annyira fájdalmasak. A görcsös menstruációs panaszoknál is beválhat, egyes vélemények szerint még a méhelőreesés, inkontinencia tüneteit is mérsékli.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.